Stanovisko AAA AUTO k dnes vládou schválenému návrhu na zákaz manipulace se stavem tachometru

Praha 22. 12. 2017 – Návrh na zákaz manipulace s tachometry pod peněžitou pokutou, který dnes v rámci novelizace zákona 56/2001 Sb. schválila pro další projednání v Parlamentu vláda, je pozitivní opatření, které zejména v preventivní rovině pomůže zvýšit transparentnost trhu ojetých vozů v České republice.

“V současné době se často setkáváme s výmluvami, že manipulace s tachometrem není nelegální a každý si může na počítadle ujeté vzdálenosti nastavit cifru, jaká se mu líbí. Denně musíme bojovat s desítkami podvodníků, kteří se k nám snaží vozy se zmanipulovaným stavem tachometru prodat. Velkým problémem je stáčení zejména u dovozů, které podle nás mají nepravdivý stav počtu najetých kilometrů až v devadesáti procentech případů. Krok Ministerstva dopravy směrem k explicitnímu zákazu stáčení a jeho dnešní schválení vládou tedy jednoznačně vítáme jako opatření, které pomůže alespoň zčásti omezit rozsah podvodného jednání stáčecí mafie. Kompletně vymýtit tento nelegální trik se však podaří až ve chvíli, kdy bude existovat celoevropský systém evidence historie automobilů, do kterého budou přispívat svými daty všechny subjekty, jež s automobily během jejich životního cyklu přicházejí do styku,” uvedla generální ředitelka AAA AUTO International Karolína Topolová.

Podle odhadů expertů se pohybuje rozsah škod, které utrpí oklamaní kupci ojetých vozů v České republice ročně kolem šesti miliard korun. Díky manipulaci s nájezdem proudí do České republiky desetitisíce nekvalitních ojetých vozů ze zahraničí, které by při uvedení skutečného stavu tachometru nebyly v tuzemsku cenově konkurenceschopné. Přestože již před několika lety Nejvyšší soud definoval neoprávněný prospěch, získaný stočením tachometru, jako trestný čin podvodu, zatím nebyl z tohoto jednání nikdo usvědčen. Policie totiž zpravidla trpí důkazní nouzí, která nedovoluje obvinit konkrétního člověka. Dokázaná škoda navíc musí přesáhnout 5000 korun a je nutno pachateli dokázat úmysl budoucího majitele podvést.

Opatření zakazující manipulaci s tachometry navrhované v novele zákona 56/2001 Sb. by mělo vstoupit v platnost spolu s celou normou v květnu 2018. Po dnešním projednání ve vládě zbývá ještě poměrně dlouhý legislativní proces, sestávající ze tří čtení v Poslanecké sněmovně, posouzení Senátem, podpisu prezidenta a publikace ve Sbírce zákonů.