Vítěz letošního ročníku IT SPY představil převratnou technologii, která dokáže lépe, levněji a ohleduplněji vyšetřit onkologicky nemocné pacienty

  • Petr Mánek z pražského Matfyzu ohromil porotu řešením pro jednoduchou detekci radioaktivního záření s obrovským využitím v medicíně nebo civilní obraně
  • Může lépe zpřístupnit technologii zachraňující životy, která se používá všude ve světě
  • Druhé místo obsadil Lukáš Hruda z plzeňské Fakulty aplikovaných věd ZČÚ s aplikací vyhledávající symetrii v geometrických modelech, která najde využití třeba v archeologii nebo plastické chirurgii
  • Třetí příčka patří Miroslavu Bartyzalovi z českobudějovické Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity, který vyvinul systém pro automatické přepisování osobních dokladů

Tisková zpráva, Praha, 6. prosince

Elitní akademická soutěž IT SPY, která každoročně vybírá nejlepší diplomovou práci ze všech, které vznikly v daném roce na českých a slovenských univerzitách, zná své vítěze. Porotu zcela ohromilo řešení Petra Mánka z pražského Matfyzu, který zdokonalil Comptonovu kameru, jež se používá v lékařství pro screening onkologicky nemocných pacientů nebo při detekci radioaktivního záření. Kromě hlavní ceny si tento projekt odnáší také cenu veřejnosti a odbornou cenu partnera soutěže Valeo.

Mánek vycházel z technologií, které slouží k detekci radioaktivního záření v současnosti, a celý systém zdokonalil. Díky tomu dokázal kameru zmenšit natolik, že je možné zapracovat ji do běžně dostupných nástrojů. Lékařům se nyní vejde do ruky, což urychluje screening pacientů s kontrastní látkou v těle. Rychlost vyšetření je přitom klíčová, aby kontrastní látka organismus co nejméně poškodila. Kameru, která je dnes ve fázi prototypu, by neměl být v budoucnu problém namontovat například na drony, což umožní výrazně zrychlit monitoring zamořených území nebo dekontaminaci jaderných pracovišť.

„V budoucnosti budu nadále experimentovat s dalšími konfiguracemi detektorů, cílem je zvýšit účinnost celého systému. Následně bych své řešení rád uvedl do širší výroby a získal pro něj patřičné certifikace,“ zmiňuje vítěz Petr Mánek. „Jsem přesvědčen, že výsledek mé práce může opravdu výrazným způsobem změnit způsob, jakým pohlížíme na radioaktivní záření, a zpřístupnit možnost měřit ho celé řadě nových oborů, ve kterých by starší a větší kamery nenašly využití.“

„Práce zaujala odbornou porotu svým rozsahem, perfektním zpracováním i prezentací, ale především celospolečenským dopadem tohoto řešení, které bych se nebála označit za revoluční,“ vysvětluje profesorka Mária Bieliková z FIIT STU v Bratislavě, letošní akademická garantka soutěže.

Druhé místo obsadil Lukáš Hruda z plzeňské Fakulty aplikovaných věd ZČÚ. Jeho výzkum by mohl posloužit například při rekonstrukci neúplných objektů na základě pokročilého dohledávání symetrie. Velký význam může mít jako pomůcka pro archeology – na základě 3D scanu by případná aplikace dokázala dodat podklady pro určení potenciálního vzhledu předmětu z pouhých střepin. Podobným způsobem pomůže třeba plastických chirurgům při náročných rekonstrukcích obličeje.

„Největší přidaná hodnota mé metody je, že kombinuje hned několik výhod najednou a je tedy v současnosti nejuniverzálnější cestou, jak určit takzvanou rovinu symetrie,“ zmiňuje Lukáš Hruda. „Rád bych svou metodu ještě zdokonalil a výrazně tak rozšířil možnosti její aplikace.“

Třetí místo obsadil Miroslav Bartyzal z českobudějovické Přírodovědecké fakulty JČU. Jeho systém pro čtení údajů z osobních dokladů dokáže rozpoznat obsažené informace ze scanu, fotografie, ale i záznamu webkamery. Na základě toho je schopen automaticky vyhodnotit informace obsažené na dokladu a uložit je do databáze. V současné době má systém srovnatelnou chybovost jako při ručním přepisování. V praxi by dokázal velice dobře automatizovat mechanické přepisování například na úřadech nebo při zadávání údajů přes internet.

„Jedno přepsání osobního dokladu zabere i několik minut, můj systém to umožní v řádu sekund. Vizuální kvalita vstupu přitom nemusí být výjimečně dobrá, poradí si i se záznamem v nižším rozlišení,“ dodává Miroslav Bartyzal. „Své místo systém najde u vzdálené identifikace pro banky, operátory nebo obchodníky, na úřadech, ale také například u bezpečnostních procedur na letištích.“

Kvalitu projektů chválí i Tomáš Krátký ze společnosti Profinit, která je jedním ze spoluorganizátorů soutěže IT SPY.
„Letos jsme se měli šanci setkat s pracemi, které kvalitním způsobem zpracovaly projekty založené na strojovém učení a umělé inteligenci, což je jeden z nejrychleji se rozvíjejících IT segmentů současnosti. Jsem taktéž rád, že takřka všechny práce mají vysoký komerční potenciál a svým fakultám mají šanci přinést prostředky v podobě patentů,“ chválí si Krátký.

Na všechny projekty se můžete podívat na webu http://www.itspy.cz/cz/galerie-nejlepsich/.

Soutěže IT SPY se v letošním roce účastnilo 1607 absolventů z akademického roku 2017/18 ze 17 IT fakult v České republice a na Slovensku. Vítěz kromě akademického uznání získal také 1000 eur na další rozvoj projektu.

Celkové výsledky soutěže:

Absolutní vítěz

Petr Mánek, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova

Systém pro 3D lokalizaci zdrojů gama záření Comptonovou kamerou založenou na detektorech Timepix3

Comptonova kamera je zařízení pro zobrazování zdrojů gama záření, které vzniká při jaderných a radioaktivních dějích, ve 3D prostoru. V praxi se využívá například v lékařství, kde má podobné využití jako rentgen nebo CT. Její další oblastí využití je jaderná bezpečnost a dekontaminace zamořeného prostředí. V rámci této diplomové práce byla navržena a zkonstruována nová Comptonova kamera, která je oproti starším modelům několikrát menší, lehčí a účinnější.

Druhé místo soutěže

Lukáš Hruda, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni

Hledání symetrie v geometrických modelech

V rámci této práce byla navržena nová metoda pro nalezení roviny zrcadlové symetrie pro trojrozměrné objekty, která je použitelná jak pro dokonale, tak pro přibližně symetrické objekty a objekty s chybějícími částmi. Tato metoda navíc neklade prakticky žádné požadavky na vstupní data.

Třetí místo soutěže

Miroslav Bartyzal, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Modul do serverové aplikace pro rozpoznání identifikačních údajů z osobních dokladů

Organizace, jako např. banky a sázkové kanceláře, jsou ze zákona povinny ověřit totožnost svých klientů. Tradičně je tak člověk nucen dostavit se na přepážku, u které předloží k ověření svůj občanský průkaz. Protože se ale na přepážku nikomu nechce, autor této práce vytvořil umělou inteligenci, která je schopna číst údaje z dokladů na dálku se stejnou chybovostí jako člověk. Doklad pak stačí při registraci v teple domova předložit např. před webkameru, čímž se automaticky vyplní i celý registrační formulář.

  1. – 9. místo soutěže (v abecedním pořadí)

Marcel Vološin, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Technická univerzita v Košicích

Aplikace experimentální ekonomie v kognitivních sítích využitím Roth-Erev algoritmu

Projekt se zaobírá analýzou obchodování s frekvenčním spektrem (frekvence, na kterých mobilní sítě fungují) na trhu mobilních sítí v maloobchodu i velkoobchodu.

Martin Glova, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košicích

Algoritmy postupného zlepšování učení se v počítačové hře Flappy Bird

Práce se věnuje tvorbě umělé inteligence, která hraje počítačovou hru Flappy Bird. Na této poměrně jednoduché hře se dají testovat různé všeobecné přístupy k navržení umělé inteligence.

Petr Rek, Fakulta informačních technologií, Vysoké učení technické v Brně

Knihovna pro návrh konvolučních neuronových sítí

Tato práce se věnuje možnostem snížení energetických nároků a zároveň zrychlení umělé inteligence.

Radim Špetlík, Fakulta elektrotechnická, České vysoké učení technické v Praze

Robustní vizuální odhadování tepu

Práce představuje novou metodu bezkontaktního měření srdeční frekvence (tepu) pomocí běžné videokamery.

Tomáš Jánský, Fakulta informačních technologií, České vysoké učení technické v Praze

HUCTL Informovaná mitigace DDoS útoků na základě reputace

Práce představuje nový způsob obrany proti DDoS útokům.

Veronika Gondová, Fakulta informatiky a informačních technologií, Slovenská technická univerzita v Bratislavě

Modelování uživatele v doméně e-obchodu

Tato práce navrhuje model e-shopu, který kromě historického chování zachycuje další rysy zákazníka jako například demografii, osobnostní charakteristiky a preference. Vylepšuje tak stávající modely personalizace nabídek.

Cena společnosti VALEO za nejlepší diplomovou práci v oblasti počítačového vidění a zpracování senzorických dat Cena udělená partnerem soutěže, společností Valeo, pro projekt, který nabízí největší možný přínos v oblasti podnikových systémů.

Petr Mánek, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova

Systém pro 3D lokalizaci zdrojů gama záření Comptonovou kamerou založenou na detektorech Timepix3

Cena veřejnosti

Cena udělovaná na základě online hlasování veřejnosti

Petr Mánek, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova

Systém pro 3D lokalizaci zdrojů gama záření Comptonovou kamerou založenou na detektorech Timepix3

Cena odborných novinářů

Cena udělovaná formou anonymní ankety panelem IT, technologických, businessových a marketingových novinářů

Radim Špetlík, Fakulta elektrotechnická, České vysoké učení technické v Praze

Robustní vizuální odhadování tepu

Práce představuje novou metodu bezkontaktního měření srdeční frekvence (tepu) pomocí běžné videokamery.

O soutěži IT SPY

IT SPY (IT Student Project of the Year Czech & Slovak ACM Chapter 2018; dříve ACM SPY) je oficiální soutěž českých a slovenských univerzit o nejlepší diplomovou práci v oblasti informatiky a informačních technologií. Po odborné stránce soutěž zaštiťují česká a slovenská sekce celosvětové profesní organizace ACM. Cílem soutěže je podpořit studenty v jejich studiu a pomoci jim uplatnit tuto snahu i výsledky v praxi.

IT SPY 2018 je již devátým ročníkem této soutěže. Každoročně mohou fakulty prestižních českých a slovenských univerzit nominovat až 10 % z celkově obhájených prací svých studentů. Jejich kvalita je pak posuzována akademickou porotou z pohledu rešerše současného stavu poznání, návrhu, vyhodnocení a realizace řešení se zohledněním výzkumného aspektu. Akademickou část při organizaci zastupuje Fakulta informatiky a informačních technologií Slovenské technické univerzity v Bratislavě. Zástupcem komerčního sektoru a spoluorganizátorem je společnost Profinit.

Soutěž organizují české a slovenské univerzity a Czech and Slovak ACM Chapters (acm.org) a společnost Profinit. Více informací lze nalézt na internetových stránkách www.itspy.cz nebo www.itspy.sk.

O společnosti Profinit EU, s.r.o.

Profinit je od roku 1998 významným hráčem na poli application outsourcingu a information managementu. Úspěšně dodává řešení především v oblasti vývoje software na zakázku, datových skladů a business inteligence zákazníkům v Evropě i USA. Profinit je dlouhodobým partnerem více než 50 významných společnosti z oblastí financí, telekomunikací, utilit a státní správy (v České republice jsou to mj. Česká spořitelna, ČSOB, ČSOB pojišťovna, Komerční banka, O2, Vodafone a řada dalších).

Profinit poskytuje komplexní služby od návrhu a optimalizace procesů, business a IT architekturu až po finální dodávky ICT řešení. Podle údajů IDC patří mezi pět největších firem v oblasti vývoje software na zakázku v České republice a je držitelem řady dalších ocenění. www.profinit.eu