ESET varuje před aktuální kampaní cílené na internetové bankovnictví uživatelů v České republice

Hrozba se šíří prostřednictvím přílohy elektronické pošty.

Praha 11. prosince 2018 – Bezpečnostní společnost ESET detekuje novou vlnu kampaně, cílenou na české uživatele, která zneužívá škodlivé přílohy e-mailů. S jejich pomocí dokáží útočníci změnit údaje platebního příkazu a zcizit peněžní částky až do výše 200 000 korun. Útočná skupina v tomto případě nemá konkrétní cílovou skupinu a zaměřuje se na širokou veřejnost.

„Pomocí škodlivého kódu, který ESET detekuje jako BackSwap, mění útočníci platební příkazy internetového bankovnictví napadených uživatelů a obchází tak dvoufaktorovou autentizaci. Na účet tzv. bílého koně posílají částky v rozmezí 60 000 až 200 000 korun. Ty pak zpravidla vybírají z bankomatů komplicové útočníků,“ vysvětluje Robert Šuman, vedoucí pražského detekčního a analytického týmu společnosti ESET.

Kampaň, které je nyní cílena na české uživatele, je opakovaně a dlouhodobě aktivní v Polsku a Španělsku. Útočníci tedy nyní aplikovali ověřený způsob na nový trh.

Hrozba se šíří prostřednictvím přílohy elektronické pošty. Aktuální název je VydanaFaktura.zip a obsahuje soubor VydanaFaktura2010091pdf.jse. Identifikace se ale může v průběhu času měnit.

Analytici společnosti ESET na základě analýzy škodlivého kódu již identifikovali  bankovní domy, na jejichž uživatele je kampaň cílena, a průběžně informují jejich zástupce.

ESET v tuto chvíli nemá potvrzené finanční škody, nicméně v zemích, kde útočníci v minulosti působili, došlo ke značným finančním ztrátám.

„To, že se tato kampaň šíří právě v těchto dnech, není náhoda. Spamové či phishingové kampaně se pravidelně šíří v obdobích, kdy se rozesílá více faktur. A konec roku, kdy firmy dokončují účetnictví a domácí uživatelé nakupují ve velkém na internetu vánoční dárky, je jedním z nejexponovanějších období,“ říká Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky společnosti ESET.

Uživatelé bezpečnostních produktů společnosti ESET jsou proti této hrozbě chráněni.

Jak se chránit?

  • Věnovat zvýšenou pozornost e-mailovým přílohám.
  • Kontrolovat detaily platby v potvrzovací SMS před potvrzením platby.
  • Používat pravidelně aktualizovaný bezpečnostní software.

O společnosti ESET

Společnost ESET již od roku 1987 vyvíjí bezpečnostní software pro domácí i firemní uživatele. Ten drží rekordní počet ocenění a díky němu může více než 100 milionů uživatelů bezpečně objevovat možnosti internetu. Široké portfolio produktů ESET pokrývá všechny populární platformy včetně mobilních a poskytuje neustálou proaktivní ochranu při minimálních systémových nárocích. ESET se stal první společností, která díky dlouhodobě vysoké úrovni ochrany získala 100 ocenění prestižního magazínu Virus Bulletin VB100. Za těmito úspěchy stojí zejména dlouhodobé investice do vývoje. Jen v České republice nalezneme tři vývojová centra a to v Praze, Jablonci nad Nisou a Brně. Společnost ESET má lokální zastoupení v Praze, celosvětovou centrálu v Bratislavě a disponuje rozsáhlou sítí partnerů ve více než 200 zemích světa.