Největší kybernetické hrozby roku 2018 – ransomware a backdoory

11. prosince 2018 – Z celkového počtu nově detekovaných škodlivých souborů v tomto roce nejvýrazněji vzrostlo množství backdoorů. Jejich počet stoupl o 44 % zatímco podíl ransomwaru narostl o 43 %. Podle statistik společnosti Kaspersky Lab tak každý třetí počítač přišel do styku s alespoň jednou kybernetickou hrozbou v roce 2018. Malware a především ransomware či backdoory vystavují počítače po celém světě největším rizikům.

V průběhu prvních deseti měsíců tohoto roku se ransomware podílel na celkovém množství nově detekovaných škodlivých souborů 3,5 % a backdoory dokonce 3,7 %. Počet ransomwarových útoků tak oproti loňsku vzrostl o 43 % (z 2 198 130 v roce 2017 na letošních 3 133 513) a počet backdoorů o 44 % (z loňských 2 272 341 na letošních 3 263 681).

Detekční technologie Kaspersky Lab od ledna do října tohoto roku zaznamenaly každý den 346 000 nových škodlivých souborů. Každodenní množství a charakter nově odhalených hrozeb přímo odráží aktuální trendy vývoje a distribuce malwaru. Zatímco v roce 2011 detekovaly bezpečnostní technologie 70 000 nových souborů denně, v roce 2017 se toto číslo zpětinásobilo na celých 360 000.

Další zajímavá zjištění z oblasti kybernetické bezpečnosti za rok 2018:

  • Bezpečnostní řešení Kaspersky Lab zablokovala celkem 1 876 998 691 online útoků pocházejících z různých koutů světa
  • Antivirová řešení Kaspersky Lab detekovala 21 643 946 unikátních škodlivých objektů
  • Alespoň jednou se s internetovým malwarovým útokem setkalo 30,01 % všech počítačových uživatelů

Aby zůstali počítačoví uživatelé v bezpečí před kyberhrozbami, doporučují odborníci z Kaspersky Lab následující doporučení:

  • Neotevírejte podezřelé soubory, které vám přišly od neznámého odesilatele
  • Nestahujte si a neinstalujte aplikace z nedůvěryhodných zdrojů
  • Neklikejte na odkazy od neznámých odesilatelů ani z pochybných reklam
  • Vytvářejte si silná hesla a pravidelně je měňte
  • Vždy provádějte aktualizace svých systémů
  • Ignorujte upozornění, která vás nabádají k vypnutí bezpečnostních systémů softwaru Office nebo antivirových řešení
  • Využívejte účinná bezpečnostní řešení určená pro váš systém a zařízení jako jsou například Kaspersky Internet Security nebo Kaspersky Security Cloud.

Více informací o kybernetických hrozbách, kterým v tomto roce čelili uživatelé po celém světě, se dozvíte na blogu Securelist.com.

O společnosti Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je mezinárodní společností, která se zabývá kybernetickou bezpečností již více než 20 let. Své rozsáhlé odborné znalosti kybernetických hrozeb využívá Kaspersky Lab při vytváření bezpečnostních řešení a služeb nové generace zaměřených na ochranu podniků, kritické infrastruktury, vládních organizací a uživatelů po celém světě. Portfolio společnosti zahrnuje špičkové zabezpečení koncových bodů a specializovaná bezpečnostní řešení a služby sloužící k ochraně proti sofistikovaným a neustále se vyvíjejícím digitálním hrozbám. Technologie Kaspersky Lab chrání celosvětově více než 400 milionů uživatelů a 270 tisíc korporátních klientů. Více se dozvíte na www.kaspersky.cz.