Královéhradecká škola se zapojila do mezinárodního projektu. Studenti se chtějí lépe stravovat

Hradec Králové, 12. prosince 2018–V rámci projektu „Lepší systém stravování pro mládež“ proběhla na Střední škole služeb, obchodu a gastronomie v Hradci Králové studentská konference na téma „Budování udržitelného místního a regionálního systému stravování“. Řečníky setkání byli odborníci na zdravé stravování.

Mezinárodní projekt „Lepší systém stravování pro mládež“ probíhá za spolupráce Gastronomického spolku Košice, SK, Skutečně zdravé školy, CZ, Slow Food Warszawa, PL a Food Foundation Budapest, HU. Projekt probíhá od 20. 9. 2018 do 30. 6. 2019 a je sestaven z šesti klíčových setkání, přičemž dvě probíhají v domovských zemích jednotlivých partnerů.

6. prosince 2018 se uskutečnila první aktivita realizovaná v České republice – Local food lab aneb Budování udržitelného místního a regionálního systému stravování. Hlavními řečníky setkání byli Mgr. Zdeňka Trummová, regionální koordinátorka programu Skutečně zdravá škola (SZŠ), Mgr. Olga Chlápková, lektorka SZŠ a majitelka prodejny Ekokoloniál, Petr Bartoš, Ambiente, Ing. Vlasta Kejklíčková, Rodinná farma Kejklíček, RNDr. Aneta Bílková, Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy.

Setkání se účastnilo padesát studentů. V jednotlivých přednáškách se zabývali nejen současným systémem stravování, ale i budoucími vizemi a trendy, které se úzce dotknou jejich profese.

Druhé setkání proběhne 30. ledna 2019. Následné programy se uskuteční v Bratislavě, v Košicích a maďarském Miskolcu.

Projekt je financován z Visegrádského fondu.