Kolem Vánoc narůstá spotřeba baterií, nezapomínejte na recyklaci

Praha, 13. prosince 2018 – V České republice se ročně do prodejní sítě dostane zhruba 3 600 tun baterií. Jen těch nejběžnějších tužkových baterií typu AA se denně v průměru prodá přes 400 tisíc kusů. Nejvíce baterií lidé nakupují v posledním čtvrtletí roku v předvánočním a povánočním čase. Podle údajů neziskové společnosti ECOBAT, která v Česku zajišťuje zpětný odběr a recyklaci baterií, až třetina baterií je prodaná právě v tomto období. Lidé by neměli zapomínat na jejich třídění. Chrání tím přírodu hned dvakrát – baterie neskončí ve směsném dopadu a škodlivé látky z nich neznečisťují životní prostředí. Zároveň díky recyklaci získáváme z každých 100 kilogramů použitých baterií až 65 kilogramů kovonosných surovin, které znovu slouží k užitku.

Před Vánoci lidé ve zvýšené míře nakupují elektrospotřebiče na baterie. Často jako vánoční dárky. Jde například o hračky, malé kuchyňské spotřebiče, zařízení na měření tlaku, osobní váhy nebo fotoaparáty, do kterých je třeba pořídit i baterie. Baterie jsou obsažené také v mobilních telefonech, noteboocích či tabletech. V tomto období také mnohdy děláme místo pro nové spotřebiče a vyřazujeme staré. Všechny vysloužilé spotřebiče a také baterie, poté co doslouží, je správné předat na recyklaci.

Sběrných míst je dnes v Česku již přes 20 tisíc. „Nejrozšířenější jsou červené kontejnery s otvorem na baterie,“ říká Petr Kratochvíl, jednatel společnosti ECOBAT a dodává: „Baterky lze odevzdat také ve všech obchodech, kde se baterie prodávají. Boxy na použité baterie najdete nejčastěji u vstupu nebo za pokladnami. Baterie můžete odnést také do sběrného dvora, do některých škol, některých městských a obecních úřadů či firem.“ Kompletní přehled sběrných míst najdete v interaktivním vyhledavači na http://mapa.ecobat.cz/.

Když potřebujete baterie, dejte přednost nabíjecím

Vhodnou alternativou vůči nejčastěji používaným jednorázovým jsou nabíjecí baterie. Počáteční investice do nákupu nabíječky je sice vyšší, celková ekonomická bilance je však příznivější ve prospěch nabíjecích baterií. Jejich životnost je mnohonásobně delší, protože proces nabíjení můžeme opakovat až tisíckrát. Tím se rychle vrátí vstupní náklady. Motivací by měl být i fakt, že nabíjecí baterie nejsou takovou zátěží pro životní prostředí, jako ty klasické.

Pozor na děti a spolknutí baterie

Spolknutí baterie představuje značné zdravotní riziko. Nejohroženější jsou v tomto ohledu malé děti. Pokud dítě narazí na baterii volně dostupnou například v šuplíku či skříňce, nebo se mu ji podaří vyndat z hračky, snadno pak skončí v jeho ústech. V takovém případě je třeba urychleně vyhledat lékařskou pomoc. Největší riziko představují malé knoflíkové baterie, a to vzhledem ke své velikosti i chemickému složení. Více se můžete dozvědět na webu http://buttonbatterysafety.com/cs/. Hlavní je však nepodceňovat prevenci a baterky vždy držet mimo dosah malých dětí!

ECOBAT s.r.o., je nezisková organizace, která od roku 2002 zajišťuje zpětný odběr a recyklaci přenosných baterií v České republice. V roce 2017 zpětně odebrala 1 681 tun baterií, což představuje 46 % baterií dodaných na trh. ECOBAT provozuje více než 20 000 míst zpětného odběru.