Mileniálové považují dobrovolnictví za nedílnou součást firemní kultury, v SAP zaměstnanci během měsíce dobrovolnictví odpracovali přes 2 500 hodin

PRAHA, Česká republika — 13. prosince 2018 V rámci října – měsíce dobrovolnictví (Month of Service) odpracovali zaměstnanci skupiny SAP v České republice více než 2 500 hodin. Pomohli tak 43 neziskovým organizacím pečujícím o děti, seniory, postižené i o opuštěná zvířata. Kromě toho se 30 zaměstnanců skupiny SAP, do které patří společnosti SAP Ariba, SAP Concur, SAP ČR, SAP Labs Česká republika a SAP Services, zapojilo do projektu Meet and Code. V Praze a v Brně učili celkem 320 mladých lidí základům programování. Podíl tzv. odborného dobrovolnictví, kdy dobrovolníci využívají své znalosti a dovednosti, se každoročně zvyšuje.

„Dobrovolnické aktivity jsou mezi našimi zaměstnanci populární a každoročně mají velký ohlas, pomoc charitativním organizacím patří mezi důležité aspekty firemní kultury,“ říká Iveta Chválová, ředitelka společnosti SAP Services, a dodává: „Každý zaměstnanec u nás má právo čerpat ročně jeden placený pracovní den na dobrovolnické aktivity.“

Generace mileniálů, která podle údajů asociace ABSL (Association of Business Service Leaders) tvoří v oboru podnikových služeb většinu zaměstnanců, považuje dobrovolnictví za nedílnou součást firemní kultury. Přístup společností k této oblasti berou v potaz už při výběru zaměstnavatele. V porovnání s předchozími generacemi pak takové aktivity v zaměstnání sami iniciují a vykonávají v nadprůměrné míře. Dle průzkumu Randstad Workmonitor, který realizovala personálně poradenská agentura Randstad, ovšem od svého zaměstnavatele dostává na dobrovolnickou práci ve prospěch nějaké charitativní činnosti či organizace placené volno pouze 8 % českých zaměstnanců.

„V české pobočce SAP Ariba se do projektu Month of Service tradičně zapojují zaměstnanci bez ohledu na národnost. Zhruba polovinu dobrovolníků zde tvoří cizinci, kteří svou angažovanost v projektu berou jako příležitost, jak se stát součástí místní komunity,“ uvedl Petr Havelka, ředitel společnosti SAP Ariba.

Mnoho neziskových organizací navštěvují zaměstnanci skupiny SAP opakovaně. Patří mezi ně například Centrum podpůrné péče Lékořice v Thomayerově nemocnici či středisko ekologické výchovy Toulcův Dvůr. „Každý rok ale přibyde i řada nových projektů. Vždy oslovujeme kolegy s otázkou, kam by rádi šli pomáhat a po prověření vhodnosti projektu jej přidáme do nabídky. Takto jsme letos nově zařadili třeba pomoc Domu světla či organizaci Elpida pomáhající seniorům,“ přibližuje Eva Holubová, jedna z organizátorek Month of Service v SAP Services. Projekty probíhaly především v Praze, v Brně a v okolí těchto dvou měst, kde společnosti skupiny SAP v České republice sídlí.

SAP Month of Service je globální aktivita, v roce 2017 se do ní zapojilo přes 20 tisíc zaměstnanců SAP po celém světě, kteří participovali na více než 750 projektech.

Navštivte SAP News Center. Sledujte SAP na Twitteru @sapnews.

O společnosti SAP

SAP, cloudová společnost s klíčovým produktem SAP HANA, je lídr na trhu s podnikovým aplikačním softwarem a pomáhá firmám všech velikostí a ze všech oborů k lepšímu fungování. 77 % světových výnosů z obchodních transakcí má co dočinění se systémy SAP. Technologie, jejichž součástí je strojové učení, internet věcí a pokročilé analytiky, pomáhají našim zákazníkům přetvořit jejich firmy v inteligentní podnikání. SAP poskytuje jednotlivcům a organizacím obchodní expertízu a rozvíjí spolupráci, díky níž jim umožňuje mít vždy náskok před konkurencí. Společnostem zprostředkováváme jednoduché využití technologií, díky čemuž mohou náš software využívat tak, jak sami chtějí a bez komplikací. Naše end-to-end sady aplikací a služeb pomáhají více než 413 000 zákazníků z komerční i veřejné sféry v dosahování vyšších zisků, v přizpůsobování se aktuálním potřebám a ve schopnosti těžit z rozdílného přístupu. Díky celosvětové síti zákazníků, partnerů, zaměstnanců a uvědomělých lídrů pomáhá SAP ke zkvalitňování lidských životů. V České republice působí společnost od roku 1992 a dosud získala více než 1 300 zákazníků z oblasti podniků, finančních institucí a organizací veřejné správy. Součástí SAP v České republice je také SAP Services, SAP Ariba a SAP Concur. Pro vice informací navštivte www.sap.com.