Kam s malými chytrolíny? Připravte je na dráhu programátora!

Máte doma dítko, kterého více než běhání v parku baví počítače a technika? Není na tom nic zvláštního. Dnešní děti jsou oproti nám v technologiích mnohem vyspělejší a berou je jako přirozenou součást života. Technologie nás neopustí ani v budoucnosti, tak proč své dítě nepodporovat v tom, co ho zajímá a baví, a umožnit mu, aby v dospělosti byla práce, například programátora, i jeho koníčkem? JetBrains přináší několik tipů na akce a místa v České republice, které takto zaměřené děti zabaví a rozšíří jim obzory.

MakeItToday si uvědomují nutnost držet krok s moderními technologiemi, a proto pořádají IT kurzy zaměřené na děti již od osmi let. Vybrat si můžete jak pololetní, tak jednorázové kurzy a děti se zde naučí například vytvořit vlastní webové stránky, základy programování, animace, úkolování robotů a další. Takový kurz by určitě pod stromečkem potěšil nejednoho malého geeka.

Šest pater vědy a technických tajemství na jednom místě, vše vysvětleno interaktivní a zábavnou formou, to je největší park svého druhu u nás. Pokud jste tedy ještě své zvídavé dítko nevzali do iQLANDIE, tak to co nejdříve napravte. Uvidíte, že to bude bavit nejen děti, ale i vy se dozvíte spoustu nových, zajímavých věcí. Před Vánoci si zde navíc každý víkend můžete vyrobit vlastní 3D ozdoby na stromeček.

Nejen to, jak mluvit v HTML, ale to, jak fungují věci kolem nás, bude malé vědátory zajímat. Na brněnském výstavišti ve VIDA! Expozici najdete na přes 170 interaktivních exponátů, díky nimž můžete objevovat, jak funguje svět kolem nás, mají zde i dětské science centrum, které je určeno pro ty nejmenší od dvou let. Podobně je koncipovaná i plzeňská Techmania, která na jednoduchých příkladech vysvětluje přírodní jevy a zákonitosti a také lidské činnosti. Zjistíte zde třeba, že i fyzika může být dobrodružství a že film je zase věda.

Malí programátoři se určitě dobře pobaví nad tím, jak vypadaly první klávesnice, jak se připojovalo k internetu přes telefon a podobně. Podívat se na tuto putovní výstavu nazvanou Retro Roaming o počátcích osobních počítačů u nás mohou v semilském muzeu, spadajícím pod Regionální muzeum v Litomyšli..

Teenagery vezměte na výstavu #DATAMAZE do pražského DOXu. Ta totiž pomocí umění kriticky reflektuje současnou situaci světa počítačů a internetu a to, jak na nás působí a jak proměňují náš život i okolní svět. Výstava také ukazuje, jak se technologie využívají v umění a designu.

Pro děti od 10 let a středoškoláky tu jsou také možnosti letních škol a kurzů, které pořádá ČVUT v Praze (například Letní kurz Introduction to Computer Science) a VUT v Brně (Letní počítačová škola nejen pro dívky).

JetBrains dlouhodobě podporují vybrané aktivity rozvíjející počítačovou a programátorskou gramotnost. Příkladem takové spolupráce je partnerství s Matematicko-fyzikální fakultou Univerzity Karlovy v Praze, kde se JetBrains kromě akademických prací také podílí na výuce předmětu Koncepty moderních programovacích jazyků.