80 % Čechů si svůj vůz pořídilo z druhé ruky, za nové nechtějí vyhazovat peníze

Přestože počet aut v ČR neustále roste a vlastní vůz je nedílnou součástí většiny českých domácností, zcela nový automobil si domů soukromě koupila jen necelá pětina Čechů, ostatní majitelé aut si je naopak pořídili už jako ojetá. Pro 60 % lidí představuje totiž koupě nového auta příliš vysokou investici a podle 30 % jde vyloženě o vyhozené peníze. Vyplývá to z průzkumu společnosti Cofidis mezi 525 respondenty. Ojeté vozy nakupují Češi nejvíce v autobazarech, kde nejčastěji volí auta starší 5 let.

Kdo kupuje nová auta?

Celkový počet osobních automobilů v registru dosáhl podle nejnovějších statistik Svazu dovozců automobilů 5,774 milionu kusů. Vysoká čísla týkající se prodejů nových vozidel, která pravidelně zveřejňují automobilky, vyplývají však zejména z nákupů firem, které je pořizují do svých flotil. Za rekordním nárůstem letos v létě zase stála možnost registrovat vozidla podle starých norem, které od září zpřísnily. Realita je ovšem taková, že soukromě si zcela nový vůz dopřeje málokdo. Podle průzkumu společnosti Cofidis tak učinilo jen 19 % vlastníků automobilů, přičemž výrazně častěji nakupují v autosalonech lidé s vysokoškolským vzděláním, těch je více než třetina.

Ztráta hodnoty nahrává ojetinám

Naopak většina Čechů si svůj vůz pořídila jako ojetý. Pro téměř dvě třetiny z nich je hlavní předností koupě automobilu z druhé ruky možnost levnějšího nákupu. 30 % Čechů pak investici do nového auta považuje doslova za vyhozené peníze. „Nové auto prakticky ihned po zaplacení ztrácí minimálně pětinu své hodnoty a prudký pokles ceny pokračuje hlavně v prvních čtyřech až pěti letech. Po této době tak lze zánovní auto získat i o polovinu levněji,“ říká Cyril Křůpala, obchodní a marketingový ředitel společnosti Cofidis.

Lepší vůz na úkor novoty

Cena ale není jediným důvodem, proč Češi preferují ojetá auta. 12 % lidí vnímá ojetý vůz jako možnost k získání kvalitnějšího automobilu, než jaký by za stejnou částku pořídili v autosalonu, ať už je tím myšlena lepší výbava, vyšší třída vozu nebo prémiovější značka. Z dalších důvodů pro nákup ojetého vozu v autobazaru uvádějí doporučení rodiny, větší výběr značek, barev a typů, kratší čekání nebo více možností financování, které je při výběru auta důležitým faktorem pro pětinu lidí. „Také díky spořivosti klientů stárne vozový park a průměrný věk vozů se v Česku blíží 15 letům, čemuž nahrává i dlouhá životnost aut. Proto umožňujeme financovat ojeté vozy spotřebitelským úvěrem až do 18 let jejich stáří,“ říká Cyril Křůpala z Cofidisu.

Jaký je nejlepší věk?

Zájem o starší vozy potvrzují i další výsledky průzkumu. Při nákupu ojetého vozu v autobazaru zvolily vůz starší než 5 let více než tři pětiny lidí. Automobil ve stáří 3 až 5 let zakoupilo v autobazaru 24 % lidí. Mladší vozy si Češi v autobazarech vybírají spíše výjimečně. Auto mezi 1 až 3 lety stáří si zde podle průzkumu Cofidisu pořídilo 13 % lidí a ojetý vůz starý maximálně rok si zakoupila v autobazaru jen 4 % dotázaných.

COFIDIS je silná mezinárodní finanční skupina, která působí na českém trhu již od roku 2004. Nyní je zastoupena v 8 evropských zemích. Společnost COFIDIS s.r.o. se specializuje na poskytování spotřebitelských úvěrů a nabízí svým klientům a obchodním partnerům širokou paletu finančních produktů. Výhodná úvěrová nabídka, dlouhodobé zkušenosti a individuální přístup řadí COFIDIS mezi značkové společnosti v oblasti nebankovních úvěrů.