ABB je třetí největší exportér

Společnost ABB, lídr v oborech elektrotechnických výrobků, robotiky a pohonů, průmyslové automatizace a energetiky, získala 3. místo v prestižní kategorii pro exportéra, který vyvezl v roce 2017 výrobky a služby do největšího počtu zemí

Dne 17. prosince 2018 byly v Kaiserštejnském paláci v Praze oceněni nejlepší čeští exportéři. Vyhlášení výsledků 24. ročníku soutěže „Exportér roku 2018“ se konalo pod záštitou Hospodářské komory ČR. Ocenění z rukou ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové a místopředsedy Senátu Milana Štěcha převzala také společnost ABB.

„Umístění v této prestižní soutěži svědčí o dlouhodobé vysoké kvalitě výrobků a služeb ABB vyráběných v České republice. Například tým z našeho inženýrského centra v Ostravě se podílí na projektech dodávaných ABB do celého světa a jeden z našich závodů v Brně je největším světovým výrobním závodem pro přístrojové transformátory a snímače pro střední napětí a současně největší továrnou v Evropě pro vzduchem izolované rozvaděče,“ říká Tanja Vainio, generální ředitelka ABB Česká republika a Slovensko.

Produkty z ABB Česká republika míří z více než 70 procent na export a jsou obchodovány v rámci vysoce prestižních zakázkách, jako je nejvyšší mrakodrap světa Burdž Chalífa (828 m) v Dubaji, kam dodává brněnský závod ABB, nebo unikátní plošina Goliat v Barentsově moři, kde je využíván software u ostravského operačního centra ABB.

Pořadatelem soutěže je sdružení Střední podnikatelský stav a Asociace na podporu podnikání ČR. Za ABB ocenění převzala osobně Tanja Vainio. Tímto úspěchem společnost ABB opět potvrdila své silné postavení na českém trhu, jejíž výrobky jsou konkurenceschopné po celém světě.

ABB (ABBN: Six Swiss Ex) je lídr a průkopník v oborech elektrotechnických výrobků, robotiky a pohonů, průmyslové automatizace a energetiky. Zákazníci ABB pocházejí z odvětví energetiky, průmyslu, dopravy a infrastruktury z celého světa. V návaznosti na více než 130 let tradice inovací dnes společnost ABB tvoří budoucnost průmyslové digitalizace a má dva jasné hodnotové cíle: přivést elektrickou energii z jakékoli elektrárny do jakékoli zásuvky a automatizovat různá odvětví od přírodních zdrojů až po finální výrobky. Jako titulární partner formule E, mezinárodní kategorie závodů FIA pro vozidla s výhradně elektrickým pohonem, ABB posouvá hranice e-mobility a přispívá k udržitelné budoucnosti. ABB působí ve více než 100 státech a má přibližně 147 000 zaměstnanců. www.abb.com.