Chytré auto od T-Mobile oslavilo v Česku druhé narozeniny a vstupuje na polský trh

Praha, 19. prosince 2018 − Úspěšný pilotní projekt Chytrého auta v České republice dal zelenou spuštění v dalších evropských zemích. Po Německu a Rakousku mohou nyní svá auta nachytřit i řidiči v Polsku. Služba Chytré auto byla v Česku spuštěna před dvěma roky, 1. prosince 2016, a čeští řidiči s její podporou denně uskuteční 5 400 jízd po celé České republice.  

Instalace Chytrého auta snadno a rychle: Do chytrého telefonu stačí stáhnout aplikaci Chytré auto a zařízení vybavené SIM kartou jednoduše vložit do OBD portu v autě. Aplikace pak uživatele provede instalací a vytvořením účtu. Celá instalace je velmi intuitivní a hotová za několik málo minut. Do aplikace v telefonu pak zařízení posílá informace mimo jiné o stylu jízdy, pohybu, poruchách, případné krádeži nebo odtahu, stavu baterie a bezpečnosti, které načte přímo z vozu.

V OBD portu je cesta ke spokojenosti řidičů

Po dvou letech fungování služby Chytré auto v České republice spustil Deutsche Telekom službu od 18. prosince letošního ruku už na čtvrtém evropském trhu, a sice v Polsku. Pokud majitelé vozů chtějí vědět, zda jejich děti nepřekračují rychlost, když si půjčují auto, jestli už jsou všechny vozy z jejich vozového parku v garážích nebo už nechtějí ztrácet čas hledáním auta na parkovišti, naleznou řešení ve službě Chytré auto. „Řidiči nejvíce oceňují jednoduchost celého řešení, kdy zprovoznění zvládne skutečně každý. Vnímají větší míru zabezpečení vozu a celkově mají povědomí, co se děje s jejich často druhým nejhodnotnějším majetkem. Pod kontrolou mají celou řadu věcí. Dozvědí se něco o svém stylu jízdy, mají přehled o všech cestách, které aplikace promítne do mapy. Zároveň vědí, kolik kilometrů a za jak dlouho ujeli, včetně průměrné i maximální rychlosti,“ říká Otakar Mráz, senior manažer DT Connected Car Hub, jehož tým řídí zavádění produktu v celé Evropě. K oceňovaným funkcím patří také orientační diagnostika poruch, kontrola stavu autobaterie a upozornění při nízkém stavu nabití a upozornění při odtahu auta, otřesech, vyjmutí zařízení či výjezdu z vyznačené oblasti.

K rozšíření služby přispěla také řada novinek, a sice spuštění verze poskytující možnost vytvoření Wi-Fi sítě a také asistenční služba v ceně, která zahrnuje asistenci, odtah či náhradní automobil v Česku a v zemích EU. „Zákazníci s námi své zkušenosti často sdílí a za to jsme rádi, hodně nám to pomáhá. Podnikatelé si velmi pochvalují jednoduchý report jízd s rozdělením na soukromé a pracovní cesty, kdy mají díky aplikaci ideální podklad pro knihu jízd svého vozového parku. Už se ale také stalo, že díky notifikaci o otřesech zaparkovaného vozu se řidič včas dostal ke svému vozu, překvapil zloděj a zabránili tak jeho krádeži,“ dodává Otakar Mráz a doplňuje, že v nastávajícím roce se chystá společnost uvést na trh další novinky reagující na požadavky uživatelů.

Zajímavá čísla z praxe

Statistiky ukazují, že nejvíce jízd je realizovaných překvapivě až ve 20 hodin, další špičky jsou v 7 hodin ráno a v 17 hodin navečer. Průměrná jízda je přitom dlouhá 17 km a polovina jízd je kratších než 6 km. Za den uživatelé Chytrého auta uskuteční 5 400 jízd po celé České republice. Průměrný rok výroby vozidel s instalovaným zařízením je 2010, přičemž nejstarší vůz s OBD portem je z roku 2001. Nejvíce jsou zastoupené vozy značky Škoda (29 %) a Volkswagen (16 %), první trojici doplňují vozy Ford (9 %). Svého zástupce však mají i Rolls Royce, Maserati nebo Maybach.  

Jak jde čas s Chytrým autem

prosinec 2016 T-Mobile Czech Republic jako první ze zemí Deutsche Telekom v EU spouští prodej unikátního řešení na českém trhu pod názvem Chytré auto; Deutsche Telekom zároveň službu spouští také v USA
červen 2017 Služba Chytré auto nabízí dvě nové funkce: SOS tlačítko umožňující odeslat v případě nehody SMS na předem definovaný seznam příjemců a zobrazení až tří aut na mapě současně
listopad 2017 T-Mobile Czech Republic spouští novou verzi Chytrého auta poskytující možnost vytvoření Wi-Fi sítě; Deutsche Telekom zároveň službu spouští také v Německu a Rakousku
prosinec 2017 Deutsche Telekom zakládá v Praze oddělení Connected Car Hub pro celou Evropu
červen 2018 Chytré auto má asistenční službu v ceně, zahrnuje asistenci, odtah či náhradní automobil v Česku a zemích EU
září 2018 Služba kromě osobních vozů dostupná také pro dodávky
18. prosince 2018 Spuštění Smart Car v Polsku

Partneři

Službu Chytré auto vyvinula společnost T-Mobile Czech Republic ve spolupráci s partnerem Mojio. Základem služby je odolný mobilní OBD port, extrémně jednoduchý na ovládání, a aplikace Chytré auto, kterou T-Mobile vyvíjel společně s kanadsko-americkou společností Mojio, která byla v nedávné soutěži Deloitte Technology Fast 50 oceněna jako 2. nejrychleji rostoucí start-up v Kanadě. T-Mobile spustil také pilotní prodej Chytrého auta Wi-fi s Direct pojišťovnou. V případě, že zákazník uzavře nebo si prodlouží smlouvu na povinné ručení u této pojišťovny a jeho vůz je kompatibilní, má možnost si službu pořídit za zvýhodněných podmínek.

Více o Chytrém autě naleznete na https://www.t-mobile.cz/chytre-auto.

O společnosti

Společnost T-Mobile Czech Republic, člen mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom, v roce 2016 oslavila 20 let na českém trhu. S více než šesti miliony mobilních zákazníků je jedničkou na českém mobilním trhu. T-Mobile je ale především integrovaným operátorem a kromě telekomunikačních služeb nabízí i komplexní ICT řešení nejen pro firmy. Svým klientům poskytuje nadstandardní služby ve vysokorychlostní síti a špičkové inovace v oblasti technologií.

T-Mobile Czech Republic, zakládající člen národní sítě UN Global Compact v České republice, klade důraz na odpovědný přístup k okolí a ke společnosti. Drží se férových pravidel podnikání, pomáhá na svět prospěšným aplikacím a službám, podporuje neziskové organizace, drobné podnikatele i jednotlivce a pomáhá při mimořádných událostech. Zaměstnanci společnosti působí jako dobrovolníci na řadě míst celé republiky.

Více informací o společnosti najdete na www.t-mobile.cz, www.t-press.cz, www.t-mobile.cz/pomahame (informace o společenské odpovědnosti) a www.rozjezdy.cz (T-Mobile Rozjezdy – program podpory drobných podnikatelů).