V celé Evropské unii se sníží množství jednorázových plastů. Bohužel méně než je potřeba

Unie se dohodla na znění nové směrnice

středa 19. prosince 2018 – Zástupci Evropské komise, Evropského parlamentu a Rady Evropské unie, složené ze zástupců vlád členských zemí Evropské unie, se po měsících intenzivních jednání dohodli na znění směrnice na omezení jednorázových plastů. V přírodě však kvůli tlaku průmyslu, jehož zájmy hájily některé členské země EU, skončí víc plastů než navrhovala Evropská komise a Evropský parlament.

Pokud dohodu zítra podepíší zástupci členských zemí EU a koncem ledna 2019 Evropský parlament, bude směrnice obsahovat tyto hlavní body:

  • Celoevropský zákaz jednorázových plastových brček, příborů, talířů, míchadel na nápoje, čistítek do uší, tyček na balónky, oxo-degradabilních plastů [1] a krabic na odnos jídla a kelímků z pěnového polystyrenu od roku 2021.
  • Výrobci budou finančně zodpovědni za čištění životního prostředí od svých výrobků. V případě rybářského vybavení si samy členské země EU určí cíl pro jejich sběr.
  • Pouze 77% nápojových lahví má být vysbíráno do roku 2025, respektive 90% lahví do roku 2030. Nápojové lahve mají od roku 2030 obsahovat minimálně 30% recyklátu a od roku 2024 musí být víčka lahví jejich neoddělitelnou součástí.
  • Členské státy mají snížit používání jednorázových kelímků a plastových krabic na odnos jídla, ale není stanoven žádný konkrétní cíl.

Ivo Kropáček, odpadový expert Hnutí DUHA, řekl:

Množství jednorázových plastů v Evropě se sníží. Méně jednorázových plastů bude znečišťovat evropská moře, řeky a lesy. Podle návrhů europoslanců a Evropské komise mohlo být potřebné omezení plastů větší, ale členské země Unie bohužel upřednostnily zájmy průmyslu před přírodou a čistým životním prostředím.“

Poznámky:

[1] oxo-degradabilní plasty jsou plasty, které se časem v životním prostředí rozpadají na malé kousky plastů, stále však znečišťují životní prostředí.