Jak „vymáčknout“ z telefonu high-end zvuk

Nejjednodušší způsob poslechu hudby na cestách představuje mobilní telefon. Většina smartphonů není však navržena pro skutečné hudební nadšence. Pro ty, kdo si chtějí hudbu mimo domov náležitě užít, se nabízejí dvě možnosti.

Kvalita zesilovačů a D/A převodníků zabudovaných ve smartphonech, odpovídá většinou účelu, kterému má telefon primárně sloužit. Převod digitálních hudebních dat do podoby srozumitelné sluchátkům i následné zesílení probíhá tedy ve standardní, mnohdy spíše podprůměrné kvalitě. Samozřejmě existují i výjimky, ale není jich mnoho.

Pokud posloucháte nekomprimované hudební nahrávky uložené v telefonu nebo využíváte nejvyšší dostupnou kvalitu hudby s využitím prémiových účtů streamovacích služeb, v telefonu dochází při zpracování signálu degradaci. V tu chvíli vyvstává otázka, zda dává skutečný smysl, když si pořídíte velmi kvalitní kabelová sluchátka. Pro všechny, kteří si chtějí vychutnat i na cestách skutečně brilantní zvuk z telefonu, existuje řešení. Je jím externí sluchátkový zesilovač s vestavěnými špičkovými DA převodníky beyerdynamic Impacto Universal (9 900 Kč). Malá krabička, kterou lze připojit k telefonům s operačními systémy Android i iOS s konektory Micro USB, USB-C i Lightning, přebírá při přehrávání hudby ze smartphonu originální digitální data nahrávky. Impacto kompletně přebírá proces zpracování i zesílení a do připojených sluchátek pouští skutečný high-end zvuk. DA převodník SABRE32 SABRE9018Q2C Mobile Reference DAC pracuje s vysokým rozlišením až 32 bitů a 384 kHz. Impacto Universal je kompatibilní s high-end sluchátky s impedancí až 600 ohmů a podporuje modely beyerdynamic T 1 (2. Generation), T5p (2. Generation), Amiron home a Aventho wired a také sluchátka jiných značek, která mají v mušlích pro propojení s přehrávačem vestavěny dva mono konektory typu Jack 3,5mm.

Druhou možnost poslechu kvalitní hudby na cestách představuje samostatný kapesní hudební přehrávač. Příkladem je Pioneer XDP-02U (8 700 Kč), který se vejde do kapsy, umožňuje přehrávat hudbu z interní paměti, dvou paměťových karet nebo přímo streamovat skladby odpovídající standardu Hi-Res Audio pomocí populárních internetových služeb s využitím jejich prémiových variant. Ke zpracování zvuku využívá opět elektroniku pracující s rozlišením 32 bitů, špičkové D/A převodníky SABRE ES9018C2M pro každý kanál zvlášť a dva zesilovače SABRE ES9601K. K dispozici je tříúrovňové nastavení výkonu zesilovače a také 10ti pásmový ekvalizér se šesti přednastavenými a třemi uživatelsky nastavitelnými presety. Pro připojení sluchátek je možné využít buď tradiční 3,5 mm stereo konektor, nebo symetrický 4pinový 2,5 mm výstup s uzemněním každého kanálu samostatně. Bluetooth s kodeky pro zachování vysoké kvality umožňuje propojit sluchátka také bezdrátově.