Čtrnáctý ročník soutěže středočeských obcí My třídíme nejlépe v třídění odpadů již má své vítěze

Praha (18. prosince 2018) – Krajský úřad Středočeského kraje a Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, a.s., odtajnily na dnešním slavnostním večeru, v prostorách galerie kavárny Mánes na Masarykově nábřeží v Praze 1, výsledky 14. ročníku soutěže obcí Středočeského kraje „My třídíme nejlépe“.

Slavnostní vyhlášení letos moderoval Milan Herman, který s sebou přivedl mladé talenty právě ze Středočeského kraje. V komorním prostředí Galerie Mánes tak vystoupili vítězové Středočeské soutěže Brdský kos Martin Jirák z Hořovic a talentovaná studentka z Hořovic  Erika Řechtáčková.

Zástupci vítězných obcí převzali ocenění z rukou Ing. Jiřího Stehlíka, z oddělení odpadů, odboru životního prostředí a zemědělství Středočeského kraje, a Martiny Filipové, ředitelky oddělení regionálního provozu společnosti EKO-KOM, a. s. Cílem soutěže „My třídíme nejlépe“, která je součástí projektu nazvaného „Podpora recyklace a využití odpadů z obcí Středočeského kraje“, byla aktivní účast co největšího počtu obyvatel obcí a měst zapojených do systému EKO-KOM. Tento systém na území České republiky úspěšně zajišťuje zpětný odběr a využití obalových odpadů, tedy jejich třídění a recyklaci.

Do letošního ročníku soutěže se zapojili obyvatelé již 1 137 středočeských měst a obcí. Zásadním kritériem pro hodnocení obcí a měst byla celková výtěžnost ve všech základních komoditách, tedy plastu, papíru, sklu a kovech. Plusové body pak obce získávaly za sběr nápojových kartonů a za hustotu sběrné sítě (čili kolik obyvatel obce nebo města má k dispozici 1 průměrné kontejnerové hnízdo). Jako v předešlých ročnících se hodnotí období od 4. čtvrtletí roku 2017 do třetího čtvrtletí roku 2018 (včetně). Kritéria, v pořadí již 14. ročníku soutěže „My třídíme nejlépe“ zohledňují potřeby Středočeského kraje v oblasti plnění Plánu odpadového hospodářství kraje. „Ve spolupráci se Středočeským krajem se vždy snažíme kritéria soutěže nastavit motivačně pro komodity, ve kterých je v kraji nevyšší potenciál růstu,“ řekla Ing. Kateřina Půlpánová, regionální manažerka EKO-KOM, a.s.

Stupně vítězů a titul Skokan roku
A kdo třídil nejlépe? V kategorii obcí do 499 obyvatel zvítězila obec Samopše, na druhé příčce skončilo Třebsko a třetí místo patří obci Petrovice II Třebsko.

V kategorii obcí od 500 do 1 999 obyvatel zvítězila obec Sýkořice, před stříbrnými Čisovicemi a bronzovými Lety.

Mezi obcemi s 2 000 až 10 000 obyvateli byl nejlepší Nový Knín, stříbrnou medaili získala Rudná a bronz vybojovalo město Uhlířské Janovice.

V kategorii obcí nad 10 000 obyvatel nejlépe třídili obyvatelé Berouna, druhá příčka patří Mělníku a třetí místo obsadilo město Říčany.

Oceněna byla i obec, která se v třídění odpadů meziročně výrazně zlepšila. Velký “skok” v množství vytříděného odpadu vynesl titul Skokan roku Středočeského kraje městu Nový Knín. Toto ocenění  

již tradičně uděluje Skupina ČEZ.

Kompletní informace o podmínkách letošního ročníku soutěže, stejně tak i informace o celkovém hodnocení jednotlivých obcí a měst, včetně jejich bodového zisku, jsou zájemcům k nahlédnutí na webových stránkách www.mytridimenejlepe.cz.