Hlasování o daňovém balíčku: Sněmovna rezignovala na řešení palčivých problémů, tvrdí Piráti

Praha, 21. prosince 2018 – Sněmovna dnes při projednávání daňového balíčku nepřijala pozměňovací návrhy Pirátů. Pirátské návrhy snižovaly daňové zátěže práce, liberalizovaly domácí vaření piva, prodlužovaly lhůty pro elektronické daňové přiznání, rušily používání krycích dokladů při kontrolách EET, umožňovaly odepsání daru veřejnoprávním médiím z daní, bojovaly proti diskriminaci českých pokerových hráčů, zjednodušovaly výpočet DPH při používání kryptoměn a rušily výslovnou implementace obecného protizneužívacího pravidla, které ohrožuje OSVČ.

Poslanec za Piráty Mikuláš Ferjenčík k daňovému balíčku uvádí: „Předložený návrh byl z velké části pouze technickou novelou. Tuto skutečnost jsme se snažili opravit našimi pozměňovacími návrhy, včetně snahy snížit zdanění práce tou nejjednodušší cestou – zvýšením základní slevy na poplatníka na 30.000 Kč ročně z původních 24.840 Kč, tedy snížit daně všem pracujícím o více než 5000 Kč.”

Pirátští poslanci Ondřej Polanský a Radek Holomčík na plénu Sněmovny v rámci projednávaných změn v daňových zákonech načetli návrh na změnu zákona o spotřebních daních. „Cílem našeho návrhu bylo odstranit zbytečnou buzeraci a omezování lidí, kteří chtějí dělat něco tak přirozeného, jako vařit si doma pivo. Bohužel současné složení Sněmovny nehodlá snižovat zbytečnou byrokracii zatěžující občany,” uvedl Holomčík.

Piráti se také pokusili prodloužit lhůtu pro podání elektronického daňového přiznání o jeden měsíc. Česká republika má totiž jednu z nejkratších lhůt pro podání daňového přiznání a současně nejnižší podíl elektronicky podaných daňových přiznání v EU. Obdobná legislativa přinášející pozitivní motivaci k elektronickým přiznáním platí například v Rakousku, Belgii, Velké Británii, Francii, Irsku, Maďarsku a dalších zemích EU. „Náš návrh podpořený také Komorou daňových poradců ČR odstraňoval zbytečné riziko v případě neúmyslných pochybení poplatníků či nestihnutí lhůt z důvodu jejich zaneprázdnění. Poplatníci by tak mohli situaci zachránit buď elektronickým podáním daňového přiznání nebo využitím služeb daňových poradců. Výhodou pozměňovacího návrhu byl také nulový negativní dopad do příjmů státního rozpočtu a zjednodušení správy daní na straně správce daně. Bohužel však vládní koalice návrh neschválila,” uvedl pirátský poslanec Tomáš Martínek.

Piráti se dále pokusili zavést zjednodušující administrativní změnu odečitatelnosti dobrovolných darů poskytnutých veřejnoprávním médiím ze základu daně, aby již dárci nemuseli specifikovat složitě účel jako nyní a peníze mohly být využity například na digitalizaci vysílání nebo archivu, i toto však Sněmovna odmítla, stejně tak i návrh na zrušení zavedení určení základu daně nově pouze pomocí ceny obvyklé bez možnosti využití směnného kurzu pro platby virtuálními měnami – tzv. kryptoměnami.

Piráti dále usilovali o zrušení nesmyslné podmínky diskriminující situaci českých hráčů pokeru. „Na online pokerových platformách, které mají českou licenci a odvádí zde i daně, nastává absurdní situace, kdy hráči z jiných zemí mohou hrát turnaje od začátku, zatímco hráči připojující se z Česka včetně turistů musí čekat na možnost přihlášení do turnaje do té doby, než bude splněna nesmyslná česká zákonná podmínka složení 50 % prostředků garantované výhry. Návrh mohl pomoci zvýšit výběr daní a eliminovat šedou zónu,” dodává Martínek. Podobně Piráti usilovali o zvýšení částky, kterou lze z garantované výhry vyplatit hráčům z 95 % na 98 %, tedy na obdobnou výši jaká je u ostatních her.