Devatenáctý ročník Tříkrálové sbírky opět přináší požehnání do domovů a solidaritu s potřebnými. Lidé přispívají i pomocí platebních karet

Praha 2. ledna – Tisíce dobrovolníků již v prvních lednových dnech nového roku nasazují na hlavu královskou korunu a navštěvují domovy lidí s poselstvím Tříkrálové sbírky. Koleduje se až do 14. ledna 2019, lidé mají možnost přispívat také na stáncích. V devatenáctém ročníku tradiční sbírky opět dárci podpoří činnost Charity na území celé republiky, pomohou lidem v nouzi, seniorům, rodinám, lidem bez domova, s mentálním nebo fyzickým postižením a mnoha dalším ohroženým skupinám.

„Zájem o Tříkrálovou sbírku s každým rokem narůstá. Očekáváme, že výjimkou nebude ani již devatenáctý ročník, který máme před sebou. Smyslem je především nést požehnání a radostnou zvěst o narození Pána Ježíše, podporovat myšlenku lidské solidarity a v neposlední řadě také pomoci lidem v nouzi, “ říká ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman.

Výtěžek sbírky pomůže podobně jako v předchozích letech klientům služeb, které Charita nabízí. Například v Brně část výtěžku z nadcházející sbírky pomůže v rozvoji domácí hospicové péče, která umožňuje umírajícím pacientům strávit poslední chvíle života ve svých domovech s rodinami. Prostředky poputují také na rozvoj Charitní záchranné sítě. Tato nová služba pomáhá lidem v nejvyšší nouzi, pro které ve stávající síti sociálních a dalších služeb neexistuje žádná jiná pomoc. Ve všech oblastních Charitách Diecézní charity Brno bude část výtěžku z Tříkrálové sbírky určena také na rozvoj kvality sociálních i zdravotních služeb a na individuální projekty. Přibližně desetina darovaných financí poputuje také na humanitární pomoc a rozvojové aktivity na Ukrajině, v Indii, Kurdistánu a jiných zahraničních oblastech sužovaných válkou či jiným nedostatkem. Konkrétní projekty a podrobnosti o tom, kde peníze získané Tříkrálovou sbírkou pomohly, naleznete na webu sbírky www.trikralovasbirka.cz

Díky spolupráci Diecézní charity Brno se společnostmi Mastercard, ČSOB a Concierge Management v ulicích po celé jižní Moravě, v části kraje Vysočina a v Praze potkají lidé vybrané kolednické skupinky s bezkontaktními platebními terminály. Lidé tak poprvé v historii Tříkrálové sbírky přispějí i pomocí platebních karet. Každý, kdo je ochotný podpořit dobrou věc, tak nemusí řešit, kolik peněz má zrovna u sebe.

Prostřednictvím terminálu může zájemce darovat libovolnou částku, zadávání je obdobné jako při placení v běžných obchodech. S ovládáním terminálu dárcům navíc pomohou proškolení koledníci. „Vzhledem k tomu, v jaké míře roste v posledních letech obliba bezhotovostního placení, nám přišlo jako velmi dobrý krok umožnit přispívajícím darovat peníze platebními kartami a rozšířit tím možnost získat více prostředků na projekty určené především seniorům, dětem i lidem v nouzi,“ uvedl vedoucí rozvoje obchodu společnosti Mastercard za Českou a Slovenskou republiku Martin Dolejš.

Terminály, které Charita pro sbírku využije, jsou unikátní především speciální systémem. „Chytré mobilní platební terminály s dárcovskou aplikací vyvinula pro veřejné sbírky spolu s partnery ČSOB. Jsme velmi potěšeni tím, že možnost darovat prostřednictvím platební karty výrazně zvyšuje úspěšnost veřejných sbírek,“ doplnil člen představenstva ČSOB Petr Hutla.

Díky technologické novince mohou koledníci opět navýšit výtěžek sbírky. „Terminály s dárcovskou aplikací jsme již vyzkoušeli a ohlasy dárců byly velmi pozitivní. Lidé vnímají, že se tradiční akce mohou modernizovat a vyvíjet, přitom jim zůstává jejich jedinečná atmosféra a přitom pomáhají dobré věci,“ dodává ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman.

Srdečně zveme také na akce spojené s Tříkrálovou sbírkou nejen v Brně, ale i v dalších oblastech brněnské diecéze.

Termíny vybraných akcí Tříkrálové sbírky v rámci Diecézní charity Brno:

  • 2. 1. 2019 ve 14:30 – Slavnostní zahájení sbírky a požehnání koledníků biskupem Mons. Vojtěchem Cikrlem v katedrále sv. Petra a Pavla v Brně.
  • 3. 1. 2019 od 16:00 – Tříkrálový průvod s koňmi a velbloudy a živý Betlém na náměstí Svobody v Brně – Tradiční průvod vyrazí v 16:00 od katedrály sv. Petra a Pavla, projde přes Šilingrovo náměstí, Zelný trh a Masarykovou ulicí až na náměstí Svobody, kde se králové pokloní narozenému Jezulátku.
  • 8. 1. 2019 -Tříkrálový koncert Základní umělecké školy Jihlava, kostel sv. Jakuba v Jihlavě
  • 11. 1. 2019 od 13:00 – Tříkrálový punč na náměstí v Boskovicích
  • 13. 1. 2019 od 17:00 – Tříkrálový koncert, kostel sv. Kunhuty v Novém městě na Moravě

Podrobnosti o dalších akcích v brněnské diecézi spojené s Tříkrálovou sbírkou naleznete na dchb.charita.cz

Tříkrálový koncert
Již po dvanácté mohou lidé podpořit Tříkrálovou sbírku prostřednictvím tradiční benefiční akce – Tříkrálového koncertu, který bude vysílán v přímém přenosu na programu ČT1 v neděli 6. ledna od 18:00. Moderují Martina Kociánová a Jan Čenský, účinkují Pavel Callta, Ilona Csáková, Roman Dragoun s kapelou Futurum, skupiny Mirai a Zrní. I během koncertu zazní reportáže o tom, kde peníze získané sbírkou pomohou – například v činnosti Charitní záchranné sítě pro lidi v nouzi na Brněnsku, ve Farní charitě Jindřichův Hradec, kde ke své práci potřebují automobil, nebo také v Zambii, kde má Charita Česká republika svoji největší misi.


Jak podpořit Tříkrálovou sbírku?

  • 1. až 14. ledna 2019 můžete přispět do úředně zapečetěné pokladničky koledníků. Vedoucí kolednické skupinky je člověk starší 15 let. Jeho průkazka, která jej zplnomocňuje k nakládání s pokladničkou, je platná s předložením občanského průkazu. Číslo průkazky musí být shodné s číslem na pokladničce, která je zároveň označena logem Charity ČR.
  • Osobně finančním darem na adrese oblastních charit brněnské diecéze.
  • Převodem na účet u České spořitelny s číslem 66008822/0800 (var. symbol 777)
  • Dárcovskou SMS ve tvaru DMS KOLEDA 30, 60 nebo 90 na číslo 87777. Cena jedné SMS je 30, 60 nebo 90 Kč podle vybraného kódu, sbírka obdrží 29, 59 nebo 89 Kč. Službu DMS provozuje Fórum dárců.
  • Platební kartou přes webovou stránku www.trikralovasbirka.cz/o-sbirce/jak-prispet/

O Diecézní charitě Brno
Diecézní charita Brno je církevní nezisková organizace, která ročně pomůže 58 tisícům lidí v nouzi na celém území Jihomoravského kraje a části Kraje Vysočina. Znovuobnovena byla v únoru roku 1992 brněnským biskupem Mons. Vojtěchem Cikrlem. Navázala tak na dřívější práci Charity, která na území brněnské diecéze působila od roku 1922 do jejího zrušení v roce 1959. Přes pětadvacet let vyvíjí činnost především v oblasti sociální a zdravotní péče, humanitární pomoci či ochrany a podpory lidských práv a svobod. Pomáhá seniorům, lidem bez přístřeší, rodinám a ohroženým matkám, lidem s mentálním postižením a autismem, sociálně znevýhodněným i dalším osobám v nouzi. V Brně a v dalších oblastech nabízí mimo jiné například pečovatelské a ošetřovatelské služby, chráněná bydlení, denní centra a stacionáře. Sledujte nás také na webových stránkách dchb.charita.cz a na Facebooku.

O společnosti Mastercard
Mastercard (NYSE: MA), www.mastercard.com, je technologická společnost v oboru celosvětových plateb. Provozuje nejrychlejší síť pro zpracování plateb, která propojuje spotřebitele, finanční instituce, obchodníky, vlády a podniky ve více než 210 zemích a oblastech celého světa. Produkty a řešení společnosti Mastercard ještě výrazněji usnadňují, zabezpečují a zefektivňují každodenní obchodní činnosti – například nakupování, cestování, podnikání a hospodaření s financemi. Sledujte Mastercard na Twitteru prostřednictvím profilu @MastercardNews, připojte se k diskusi na blogu Beyond the Transaction a přihlaste se k odběru nejnovějších zpráv v Engagement Bureau.