Průzkum Grafton: Rok 2019 přinese zpomalení trhu práce

Průzkum personální agentury Grafton Recruitment nastínil podobu českého trhu práce v roce 2019. Personalisté z jednotlivých regionů ČR se shodují na tom, že nadcházející rok přinese zpomalení tvorby nových pracovních míst. Růst mezd a nedostatek lidí přetrvá zejména v informačních technologiích a ve výrobě.

Zaměstnanci vítězem roku 2018

Dle odborníků z agentury Grafton Recruitment se vítězem pracovního trhu letos stali jednoznačně zaměstnanci. Rekordně nízká nezaměstnanost totiž nahrávala všem lidem, kteří se chtěli kariérně či finančně posunout. Dokonce i těm, kteří dříve patřili mezi opomíjené skupiny, ať už se bavíme o generaci 50 + či hendikepovaných pracovnících, kteří ze zdravotních či jiných důvodů potřebují zkrácené úvazky. „Firmy musely již druhým rokem plošně zvyšovat mzdy a navyšovat benefity, aby si udržely lidi a byly konkurenceschopné,“ uvádí Martin Ježek, obchodní ředitel Grafton Recruitment, s tím, že růst mezd meziročně dokonce zrychlil.

Automatizace a nábory z ciziny

Zaměstnavatelé měli letos naopak pozici poměrně těžkou, zvlášť pokud chtěli růst a expandovat. Asi nejvíce jim chyběli lidé na řemeslnické a dělnické pozice a dále v technických oborech, zejména v informačních technologiích. Složitou situaci na českém trhu práce řešily firmy jak náborem cizinců, tak výraznými investicemi do optimalizace procesů a automatizace. „Automatizace a zvyšování produktivity práce je aktuálně výrazným trendem nejen v průmyslových odvětvích, ale například i v oboru sdílených podnikových služeb, v podobě robotizace vybraných podnikových procesů,“ říká Martin Ježek a dodává, že fenomén robotizace představuje výzvu pro personální oddělení dotčených firem. Ty totiž často potřebují obsazovat nové pozice, které s rozvojem těchto technologií vznikly a dříve vůbec neexistovaly.

Cizince firmy často nabírají přímo do kmenového stavu. Jde přitom nejen o pracovníky z členských států Evropské unie, ale i ze zemí mimo EU, např. z Ukrajiny, Srbska či Filipín. „Zájem o pracovníky z nečlenských zemí EU se v příštím roce s největší pravděpodobností ještě prohloubí, protože zaměstnavatelé narazili na pomyslné dno českého trhu práce. Nábor z těchto zemí je proto i přes vyšší administrativní náročnost vyhledávaným alternativním řešením,“ vysvětluje Martin Ježek.

Zrychlení náborového procesu

Často až kritický nedostatek pracovníků přinesl pozitivní změnu v tom, že došlo ke zrychlení náborového procesu. Firmy si uvědomily, že nemohou organizovat zdlouhavá tří a vícekolová výběrová řízení, ale naopak musí s kandidátem komunikovat pružně a rychle dospět k rozhodnutí, zda o něj mají zájem, jinak jej uloví jiný zaměstnavatel. „Náborový proces se tak u běžných pozic zkrátil až o 20 % na 1-2 týdny, specializované pozice však daly náborářům zabrat, například vývojářská pozice se obsazují i 4-6 měsíců a vysoce specializované pozice, které kombinují specifické technologie a jazyky, se mohou obsazovat i déle než 6 měsíců,“ říká Martin Ježek.

Rok 2019 ve znamení zpomalování

Rok 2019 přinese dle odborníků z Grafton Recruitment zpomalování růstu a v některých regionech i možnou stagnaci. Trh práce v roce 2019 mohou významně ovlivnit i zahraničně-politické události, zejména konečná podoba Brexitu, další vývoj konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou či zavedení dovozních cel ze strany USA na auta dovážená z EU. I když se očekává, že mzdy i nadále porostou tempem 5-8 % ročně a nedostatek pracovníků přetrvá, některé firmy již hovoří o možném snižování výroby a s tím souvisejícím propouštěním. „Náznaky ochlazení jsou patrné zejména v automobilovém průmyslu. Pokles počtu volných pracovních pozic očekává například Liberecko a Ostravsko, snížení tempa náboru se chystá i na Zlínsku. Olomoucko naopak očekává růst pracovních příležitostí a potenciál na zvýšení zaměstnanosti je i v zemědělských regionech jižní Moravy, zejména na Znojemsku a Hodonínsku, kde ovšem chybí vhodní investoři,“ vypočítává Martin Ježek.

Nedostatkové profese
A které profese budou na pracovním trhu nadále nejvíce chybět? Nadále bude panovat velký nedostatek kvalifikovaných dělnických profesí, zejména lakýrníků, zámečníků, svářečů a obráběčů, nedostatkoví budou i elektrikáři, skladníci (často jazykově vybavení) a řidiči VZV. Firmy budou také hojně poptávat pracovníky z oblastí vývoje elektroniky a programování průmyslové automatizace. V informačních technologiích budou nejvíce chybět vývojáři a SAP konzultanti a napříč trhem bude velká poptávka po účetních se znalostí anglického jazyka.

NEJ roku 2018

 

  • Nejžádanější kandidát: operátor výroby
  • Nejlépe placená pozice: ředitel IT v Praze (až 250 000 Kč)
  • Nejméně obvyklá pozice: šafář, přeparkovávač automobilů
  • Nejexponovanější letní brigáda: operátor v zákaznických službách

O Grafton Recruitment Czech Republic

Grafton Recruitment, s.r.o. byla založena v roce 1994 a v současné době je zastoupena 14 pobočkami po celé ČR: v Praze, Brně, Jihlavě, Ostravě, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Plzni, Zlíně, Liberci, Olomouci, Hradci Králové a Kolíně. Grafton Recruitment nabízí efektivní řešení v otázkách náboru, ať už se jedná o jednorázové vyhledání zaměstnance nebo velkoobjemové nábory pro soukromý i veřejný sektor. Specializuje se dále na agenturní zaměstnávání formou dočasného přidělování. Připravuje také na míru řešení outsourcingu nebo kompletní zajištění servisu náboru řízením celého procesu jako hlavní dodavatel. Patří rovněž mezi přední poskytovatele outplacementových služeb a poradenství nebo výběru zaměstnanců pomocí assessment center, speciálních testů a dodatečně nabízí poradenský servis v oblasti lidských zdrojů. Grafton Recruitment (je součástí GiGroup. Více na www.grafton.cz.