Legendární gramofon pro profesionální dýdžeje: Jak uchvátit publikum se značkou Technics

  • Model SL-1210MK7 s přímým náhonem a výjimečně stabilním otáčením
  • Nová funkce přehrávání pozpátku
  • LED dioda osvětlující jehlu umožňuje ovládání i v naprosté tmě

Las Vegas, USA, 7. ledna 2019 – Technics představuje nový gramofon SL-1200MK7 s přímým náhonem. Z osvědčených modelů legendární řady gramofonů Technics zdědil přístroj nejen tradiční design, ale i snadné ovládání, spolehlivost a vynikající odolnost. Současně přibyla řada zajímavých novinek, zejména bezjádrový motor s přímým pohonem a další technologie pro kvalitnější zvuk. K dispozici jsou i profesionální funkce pro dýdžeje, jako například možnost přehrávání pozpátku. Technics SL-1210MK7 přichází na profesionální DJ trh po 9 letech.

Historie modelové řady Technics 1200

Původní model SL-1200 vyrobila firma již v roce 1972. Brzy si získal obrovskou popularitu a během let bylo prodáno přibližně 3,5 milionu kusů této řady. Od počátku se gramofony vyznačovaly výkonným motorem, snadným ovládáním a vysokou spolehlivostí po dlouhou dobu. Oblíbili si je jak audiofilové, tak i profesionální dýdžejové, takže gramofony Technics hrály důležitou roli v nástupu elektronické taneční hudby. Obliba mezi profesionály trvá dodnes.

Vše, co člověk čeká od značky Technics, a ještě víc

Bezjádrový motor s přímým náhonem – stabilní otáčky a vysoký výkon

Motory s přímým náhonem otáčejí talířem přímo bez jakýchkoli převodových systémů. To má spoustu výhod, například vyšší výkon a přesnost otáčení. Zmíněná konstrukce snižuje také nároky na údržbu, eliminuje nutnost výměny součástek po dlouhodobém používání a zvyšuje životnost a spolehlivost systému. Motory s přímým náhonem trpěly však v jistých situacích občasným kolísáním rychlosti otáček (cogging). U modelu Technics SL-1210MK7 byl tento problém vyřešen pomocí nového typu bezjádrového motoru s přímým náhonem. Motor je vybaven bezjádrovým statorem, a právě odstranění železného jádra vyřešilo hlavní příčinu kolísání otáček. Kromě toho vyladili vývojáři sílu rotorových magnetů a optimalizovali vzdálenost mezi bezjádrovým statorem a magnety rotoru. Výkon tak stoupl na úroveň modelu SL-1200MK5. Výsledkem je zcela přesné a věrné snímání zvuku z drážky desky.

Přehrávání pozpátku – další možnosti pro dýdžeje, jak oživit hraní

Když dýdžej stiskne současně tlačítko pro volbu rychlosti a tlačítko Start/Stop, roztočí se talíř na druhou stranu*. To výrazně rozšiřuje možnosti při živé produkci.

* Pro aktivaci přehrávání pozpátku je nutno zapnout vypínač na hlavní jednotce.

* Přenoska musí podporovat scratching.

Možnost regulace točivého výkonu a nastavení brzdy

Technics SL-1200MK7 je vybaven nejmodernějším systémem ovládání motoru, který je převzat z Blu-ray přehrávačů značky Panasonic. Systém využívá mikropočítač a je zárukou kvalitního výkonu v běžných otáčkách a zároveň spolehlivě reaguje na nejrůznější triky používané profesionálními dýdžeji, jako například scratching.

Počáteční točivý výkon a nastavení brzdy lze samostatně upravit podle přání uživatele.

Jasné osvětlení jehly pomocí LED diody s dlouhou životností

O osvětlení jehly se nově stará jasnější LED dioda s dlouhou životností. V porovnání s předchozími modely byla upravena velikost osvětlené oblasti a intenzita osvětlení, takže jehla je bez problémů vidět i v úplné tmě.

Lepší a přesnější práce raménka přenosky zaručuje vysoce kvalitní přenos zvuku

Vysoce citlivé raménko přenosky snímá signál z drážky desky s maximální přesností

Raménko přenosky kopíruje svým pohybem otáčení desky a zajišťuje čtení s maximální přesností. Raménko Technics má tradičně prohnutý tvar, což zvyšuje jeho stabilitu. Základem je lehká, ale velmi pevná hliníková trubička.

Precizní ložiska jsou zavěšena na gimbalové konstrukci, což zaručuje přesné kopírování drážek a eliminuje riziko otřesů a přeskakování jehly i v náročných situacích během scratchingu.

Dvouvrstvý talíř s vylepšeným systémem tlumení vibrací

Talíř, na který se pokládají gramodesky, je vyroben ze dvou částí. Odlehčená gumová vrstva účinně tlumí vibrace hliníkového základu. Použitý systém zabraňuje nechtěným rezonancím při přehrávání a vylepšuje kvalitu zvuku.

Pevné šasi a antivibrační izolátor pro kvalitní zvuk bez vibrací

Základem pro efektivní tlumení vibrací je kvalitní šasi a technologie zdokonalované během mnoha let vývoje špičkových gramofonů. Základ hliníkové konstrukce je doplněn druhou vrstvou speciálního materiálu (kombinace ABS a skelných vláken). Zvolené řešení zaručuje vynikající pevnost a utlumení takřka veškerých nežádoucích vibrací.

Antivibrační izolátor tvoří guma s pružinami, což zajišťuje optimální frekvenční charakteristiku.

Možnost odpojení kabelů usnadňuje údržbu a rozšiřuje možnosti

Veškeré kabely v základním balení mají pro zachování maximální kvality zvuku pozlacené konektory. Napájecí kabel i audiokabel lze od gramofonu odpojit, což usnadňuje údržbu a zároveň umožňuje výměnu kabelů za jiné.

Funkce přesného doladění otáček usnadňuje profesionální práci

Rychlost otáčení lze nastavit na 33 1/3, 45 nebo 78 otáček za minutu*. Kromě toho ji lze speciálním voličem měnit v rozmezí ±8%/±16%. Systém je řízen digitálně a díky tomu lze rychlost nastavit přesně i v případě, kdy je třeba odchýlit se od standardních hodnot.

* Pro nastavení 78 otáček za minutu je nutno zapnout vypínač na hlavní jednotce.

Elegantní černé provedení

Rozložení ovládacích prvků odpovídá standardům řady SL-1200, model SL-1200MK7 je osazen černými tlačítky a ramenem přenosky. V matném provedení vypadá stylově a elegantně. Barvu LED diody lze nastavit na červenou či modrou.

Další informace: technics.com, nebo profil technics.global na Facebooku či @technics na Twitteru.