Komentář společnosti Randstad k prosincové míře nezaměstnanosti

Praha, 9. ledna 2019 – „Zvýšení nezaměstnanosti na přelomu roku není žádným překvapením a dá se předpokládat, že se množství lidí bez práce bude na podobné úrovni držet ještě další dva měsíce. Od března pak můžeme opět očekávat mírný pokles,“ říká Alžběta Honsová, marketingová manažerka české pobočky společnosti Randstad, a dále dodává: „Zato nabídka volných pracovních míst roste bez ohledu na to, zda se nezaměstnanost snižuje či zvyšuje. Tento trend lze vysvětlit tím, že se poptávka ze strany potenciálních zaměstnanců nesetkává s nabídkou odpovídajících pracovních míst. Jinými slovy, na některé pozice chybí lidé s příslušnou kvalifikací a o mnohá nabízená místa není zájem. Stále méně lidí chce pracovat v náročných, manuálních a špatně placených profesích. Problém také je, že určitý typ profesí nebo pozic lidé z důvodů zdravotního omezení nebo dosažení vyššího věku již fyzicky nezvládnou a pokud nemají nějakou lepší kvalifikaci, jejich vyhlídky nejsou moc růžové a ani sebevětší nabídka volných míst jim nepomůže.”

O Randstadu

Randstad je globální lídr v segmentu HR služeb a specializuje se na řešení v oblasti flexibility práce a poskytování personálně poradenských služeb. Podporujeme lidi a společnosti v dosažení jejich skutečného potenciálu. Věříme, že nejlépe se toho dá dosáhnout spojením lidského přístupu s využitím nejmodernějších technologií. Naše portfolio služeb zahrnuje klasické agenturní zaměstnávání a vyhledávání pracovníků na hlavní pracovní poměr, in-house řešení, executive search a komplexní řešení v oblasti HR. Randstad je aktivní ve 39 zemích, na konci roku 2017 měl 38 331 vlastních zaměstnanců a 4 858 poboček a inhouse pracovišť. V roce 2017 Randstad vygeneroval příjmy v hodnotě 23,3 miliard eur a od listopadu 2018 je na pozici světové jedničky ve svém oboru. Randstad N.V. byl založen v roce 1960, se sídlem v Diemen (Nizozemí) a je kótován na NYSE Euronext Amsterdam. Pro více informací navštivte www.randstad.com.

Randstad je dvojka na českém trhu, v České republice má 170 konzultantů a poskytuje služby v oblasti agenturního zaměstnávání, procesního řízení lidských zdrojů a vyhledávání lidí na stálé úvazky klientům prostřednictvím 20 pracovišť. Více informací na www.randstad.cz.