ESET posiluje boj proti ransomwaru, stal se partnerem globální iniciativy No More Ransom

Praha 14. ledna 2019 – Bezpečnostní společnost ESET se stala novým partnerem mezinárodní iniciativy No More Ransom. Jde o společný projekt Europolu, nizozemské národní policie a organizací z oblasti IT bezpečnosti, jehož cílem je boj s ransomwarem. Ransomware je škodlivý kód, který oběti zašifruje obsah napadeného zařízení a za jeho odšifrování požaduje výkupné. Infikovaným zařízením může být počítač, mobilní telefon, tablet nebo server. Projekt No More Ransom pomáhá obětem získat přístup k jejich osobním datům a dosud se mu podařilo odblokovat obsah na 72 tisících infikovaných zařízeních, jež patřily obětem útoků.

Díky svým 130 partnerům nabízí portál No More Ransom ke stažení 59 bezplatných dešifrovacích nástrojů od několika dodavatelů bezpečnostního softwaru, které dokáží odšifrovat 91 rodin ransomwaru. Uživatelé na celém světě mohou tyto nástroje bezplatně použít k opětovnému zpřístupnění svých zablokovaných dat. Projekt byl spuštěn v roce 2016 a dosud se mu podařilo snížit výnosy kybernetických útočníků o přibližně 22 milionů amerických dolarů.

„Společnost ESET dlouhodobě pomáhá obětem ransomwaru získat zpět jejich zašifrovaná data, přičemž počet stažení bezplatných dešifrovacích nástrojů ESET z našich stránek přesáhl hranici čtvrt milionu,“ říká Ondrej Kubovič, specialista na digitální bezpečnost ze společnosti ESET. Některé z těchto nástrojů budou nyní k dispozici širšímu publiku i prostřednictvím bezplatné, centralizované a uživatelsky přívětivé platformy No More Ransom.

Projekt No More Ransom uznává, že boj proti ransomware vyžaduje společné nasazení a tím pádem i spolupráci s bezpečnostními orgány. Společnost ESET již dříve spolupracovala s orgány činnými v trestním řízení při rozsáhlých operacích zaměřených na rozbití škodlivé infrastruktury kybernetických útočníků, včetně narušení rodiny škodlivého kódu Gamarue. Do této globální spolupráce mezi veřejným a soukromým sektorem se zapojil i Microsoft, FBI, Interpol a Europol.

ESET také spolupracoval s různými mezinárodními organizacemi při odhalení rozsáhlé operace Windigo, která ovládla desítky tisíc Unix serverů. Naposledy společnost spolupracovala s orgány činnými v trestním řízení a společností Google na přerušení operace 3ve, která spočívala v inzertních podvodech, při nichž škodlivý kód napodoboval chování reálných uživatelů.

Více informací o tom projektu naleznete na webové stránce No More Ransom. Vícero nástrojů pro odstraňování škodlivého kódu poskytuje i web společnosti ESET.

O společnosti ESET

Společnost ESET již od roku 1987 vyvíjí bezpečnostní software pro domácí i firemní uživatele. Ten drží rekordní počet ocenění a díky němu může více než 100 milionů uživatelů bezpečně objevovat možnosti internetu. Široké portfolio produktů ESET pokrývá všechny populární platformy včetně mobilních a poskytuje neustálou proaktivní ochranu při minimálních systémových nárocích. ESET se stal první společností, která díky dlouhodobě vysoké úrovni ochrany získala 100 ocenění prestižního magazínu Virus Bulletin VB100. Za těmito úspěchy stojí zejména dlouhodobé investice do vývoje. Jen v České republice nalezneme tři vývojová centra a to v Praze, Jablonci nad Nisou a Brně. Společnost ESET má lokální zastoupení v Praze, celosvětovou centrálu v Bratislavě a disponuje rozsáhlou sítí partnerů ve více než 200 zemích světa.