Miliarda do rozvoje plzeňského průmyslu. Fond Accolade investoval do nových výrobních hal v Přešticích a Ostrově u Stříbra

9. ledna 2018, Praha – Rozvoj průmyslu na Plzeňsku a podpora firem, které vyrábějí výrobky s vysokou přidanou hodnotou. To jsou hlavní důvody, proč fond Accolade přebírá dvě výrobní haly v areálu v plzeňských Přešticích a Ostrově u Stříbra. Celková investice do nových budov o rozloze přes 48 000 m2 se v konečné fázi vyšplhala až na miliardu korun.

„Společně s koupí budov jsme získali také dlouhodobé a kvalitní nájemce. V parku Stříbro je podepsaná smlouva na 7 let a v Přešticích dokonce na 15 let. V obou případech se jedná o společnosti vyrábějící produkty s vyšší přidanou hodnotou a to se projevuje i na nabídce lépe placené práce,“ zdůraznil další význam investice Milan Kratina, předseda představenstva Fondu Accolade.

V současné době má fond v rámci obou parků pro nájemce k dispozici nájemní budovy o ploše 125 321 m2 v celkové hodnotě přesahující 2,7 miliardy korun. Kromě tradičních průmyslových firem využívají budovy fondu také high-tech společnosti, které kromě výrobků s vysokou přidanou hodnotou přináší na Plzeňsko také výrazné navýšení kvalifikovaných pracovních míst.

„Diverzifikace našich nájemců je důležitá. Každý obor má trochu jiné ekonomické cykly a jak investoři Accolade, tak zaměstnanci v okolí tak mají jistotu, že průmyslové zóny budou díky automotive segmentu, elektroprůmyslu či strojírenství. Už dnes jsou naši nájemci nejvýznamnějšími lokálními zaměstnavateli, a pokud se jim bude dařit, bude se dařit i Plzeňsku,“ dodal Zdeněk Šoustal, člen představenstva Fondu Accolade.

Obě nové budovy jsou dodány společností Panattoni Europe tak, aby splňovaly certifikace BREEAM  a byly tak šetrné k životnímu prostředí a i směrem k zaměstnancům. Dodavatelé pak ocenění dostupnost, kdy park ve Stříbře leží přímo u dálnice D5 a Německo je vzdáleno pouhých 20 minut jízdy a park v Přešticích leží 10 minut od D5 a u silnice spojující Plzeň a Mnichov. Nájemci tak mají výborné spojení se západní Evropou.

„Jako příklady můžeme uvést speciální vzduchotechniku, zasakování dešťové vody či přesunutí úrodné části půdy ještě před výstavbou na pole okolních zemědělců. V neposlední řadě jsou pak oba areály logisticky výborně dostupné. Ať už se jedná o blízkost dálnice D5 nebo samotné Plzně,“ dodal Pavel Sovička, generální ředitel Panattoni Europe pro ČR a Slovensko, která stojí za stavbou obou industriálních komplexů.

Skupina Accolade

Skupina Accolade se zaměřuje na přípravu nájemních prostor pro lehký průmysl, logistiku a ecommerci. V České republice a v Polsku dosud uskutečnila 25 velkých průmyslových projektů. Zázemí v budovách připravených skupinou Accolade si pronajímají společnosti jako KION, špičková strojírenská společnost vyrábějící v Ostrově u Stříbra skladovou techniku, GE Aviation, která v Praze Letňanech vyvíjí a vyrábí letecké motory, Tchibo, jež z Chebu z budovy vlastněné Accolade zajišťuje logistiku pro svůj eshop, nebo například Raben, který má v Hořovicích sklad potravinářských výrobků, cukrovinek, alkoholu a krmení pro domácí mazlíčky. V Polsku je mezi klienty Accolade například společnost Eurocash, což je jedna z největších polských společností v oblasti rychloobrátkového zboží, která je také významným akcionářem Stock Plzeň, dále společnost Pierce, která je největším švédským prodejcem motocyklových dílů, vybavení a oblečení, Svendsen Sport, významný dodavatel rybářského vybavení původem z Dánska, nebo přední polský prodejce pneumatik a ráfků Oponeo či logistické společnosti DB Schenker, Rohlig-Suus a řada dalších. Klienti skupiny celkem po celém světě zaměstnávají na milion lidí. Skupina Accolade nedávno představila plán na vybudování polygonu pro vývoj a testování samořiditelných vozidel na západě Čech u Stříbra; Accolade také vlastní provozovatele brněnského letiště Tuřany. Skupina Accolade je hlavním partnerem Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Více na www.accolade.cz