Hyundai KONA Electric bude sloužit výzkumníkům z vysoké školy v Ostravě

Vědci z Vysoké školy Báňské v Ostravě (VŠB) mají nově k dispozici vůz Hyundai KONA Electric. Špičkový elektromobil vybavený nejmodernějšími technologiemi má univerzitnímu Centru ENET pomoci ve výzkumu v oblasti chytrých technologií, konkrétně v testování možností využití elektromobilu jako dalšího akumulačního prvku, například pro napájení spotřeby rodinného domu.

Tým Centra ENET disponuje unikátním laboratorním zázemím a fundovanými odborníky, kteří se zabývají vývojem bezpečné a spolehlivé platformy zajišťující energetickou soběstačnost a surovinovou nezávislost. Zdejší pracovníci mají dlouholeté zkušenosti v oblasti rozvoje elektromobility a vůz KONA Electric bude testován jako další zástupce segmentu s vyšší kapacitou akumulátorů.

„Model KONA EV v současné době představuje bezkonkurenční nabídku disponibilní kapacity bateriového úložiště a tomu úměrnému dojezdu při současném vysokém standardu nabízených technologií v atraktivním nadčasovém designu,“ uvedl ředitel Centra ENET profesor Stanislav Mišák z Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB a dodal: „Naším cílem je propagovat elektromobilitu v České republice jako moderní způsob dopravy a pokusit se také upozornit na jednoznačnou potřebu rozvoje infrastruktury nabíjecích stanic.“

Hyundai KONA Electric je vybavený elektromotorem o výkonu 150 kW. Vozidlo je prvním zcela elektricky poháněným malým SUV na evropském trhu a nabízí výjimečně dlouhý dojezd až 482 kilometrů podle zkušební metodiky WLTP (Worldwide harmonised Light vehicles Test Procedure). „Hyundai je dlouhodobě na světové špičce v oboru alternativních pohonů a spolupracuje s mnoha vědeckými pracovišti po celém světě. Jsme proto rádi, že se prostřednictvím našeho vozu můžeme podílet na univerzitním výzkumu i v České republice,“ vysvětlil Jan Pohorský, specialista komunikace Hyundai Motor Czech.  

Odborníci z Centra ENET se soustředí na méně obvyklé využití elektromobilu. „Chceme prověřit možnosti užívání elektromobilu nejen v režimu dopravního prostředku, ale také jako další možnosti akumulace elektrické energie ve spojení s obnovitelnými zdroji, a tím zvýšit efektivitu jeho využití a snížit tak dobu návratnosti počátečních investic,“ uzavřel profesor Mišák.