NTK podala žalobu na společnost Sekyra Goup a.s.

V únoru 2017 se uvolnily, roztříštily a spadly dvě skleněné tvarovky z vnějšího opláštění budovy Národní technické knihovny (NTK) v Dejvicích. Podle znaleckého posudku vypracovaného Kloknerovým ústavem ČVUT bylo příčinou havárie extrémní namáhání skla v okolí nosného bodu, které bylo způsobené nevhodným kotvením skleněných prvků. Po dvou letech neúspěšného vyjednávání s generálním dodavatelem stavby o odstranění závady nezbyla NTK s ohledem na běh zákonných lhůt jiná možnost, než na generálního dodavatele stavby podat žalobu.

„NTK, která byla oceněna mnoha cenami za architekturu, již téměř dva roky hyzdí přenosná kovová zábradlí a ochranná dřevěná zastřešení nad vstupy. Statisíce návštěvníků, kteří projdou NTK a Kampusem Dejvice, tento stav vnímají velmi negativně. Po mnoha jednáních s generálním dodavatelem stavby, společností Sekyra Group a.s., která nikam nevedla, jsme byli nuceni řešit situaci soudní cestou. Knihovna si letos připomene 10. výročí otevření a je ostudné, aby se nejcitovanější veřejná stavba soudobé architektury nacházela v tomto neutěšeném stavu, “ uvedl ředitel NTK Martin Svoboda.

O NTK

Národní technická knihovna je největší a zároveň nejstarší knihovna technické literatury v České republice. V moderní budově v centru Kampusu Dejvice nabízí klíčové informační zdroje, kvalitní služby a velkorysý prostor pro studium a týmovou práci. Funguje také jako společenské centrum s galerií, kavárnou a konferenčním sálem. Služeb knihovny v loňském roce využilo 770 314 návštěvníků, počet těch, kdo projdou parterem nebo jen okolo jde do miliónů. Více informací na www.techlib.cz