Iniciativa Hlavák pořádá besedu s lidskoprávní dobrovolnicí, které za pomoc uprchlíkům hrozí v Řecku 25 let vězení

Iniciativa Hlavák pořádá ve středu 16.1.2019  od 18 hodin besedu POMÁHAT NENÍ ZLOČIN se syrskou humanitární dobrovolnicí Sarou Mardiniovou, které za pomoc uprchlíkům na ostrově Lesbos hrozí 25 let ve vězení. Přijďte se zeptat, co dělala a proč jí řecká policie zavřela. Strávila s několika dalšími dobrovolníky ve vazbě 107 dní a nyní čeká na soud.  Besedu bude moderovat Magdalena Sodomková, která spolu s fotografem Lam Duc Hienem dokumentovala  cestu sester Mardini do Německa. Za kancelář Veřejného ochránce práv bude na panelu právnička Alžbeta Králová. Akce se koná v sídle organizace Inbáze na adrese Legerova 50, Praha 2 od 18 do 20 hodin.

 

info o Sara Mardini:

Sara Mardini je třiadvacetiletá uprchlice, aktivistka, dobrovolnice v humanitární oblasti a hrdinka mezi ochránci lidských práv.

Narodila se v Damašku v Sýrii. Se svou sestrou Yusrou patřily do syrského národního plaveckého týmu. Ale válka je donutila k emigraci. Během útěku v roce 2015 při plavbě člunem z tureckého pobřeží na řecký ostrov Lesbos musela Sara se svou sestrou ukázat i jiné plavecké dovednosti, než je plavecký závod v bazénu. Jejich chatrný člun se začal potápět a ony jej tři hodiny táhly k řeckým břehům na ostrov Lesbos. Zachránily tak nejen své vlastní životy, ale také dalších osmnáct uprchlíků, s nimiž byly na člunu. V Německu za tento čin získaly ocenění Germany´s Unsung Hero award a staly se významným symbolem naděje uprostřed migrační krize.

Obě sestry se po další nesnadné cestě usadily v Německu. Sara získala stipendium na studium společenských věd na Bard College v Berlíně, ale v roce 2016 se rozhodla vrátit na Lesbos a připojit se k humanitární neziskové organizaci ERCI (Emergency Response Center International), která v Řecku organizuje především lékařskou pomoc a vzdělávací programy pro uprchlíky a uprchlické děti.

Dne 21. sprna 2018 byla společně s dalšími dvěma humanitárními pracovníky zatčena a obviněna z pašování lidí a špionáže jako členka organizované skupiny. Její právní zástupce, Zacharias Kesses, nařkl řecké představitele z kriminalizace humanitární pomoci uprchlíkům.

Dne 5. prosince 2018, po 107 dnech vazby, byli všichni tři obvinění propuštěni na kauci, trestní stíhání však nadále pokračuje. Stále jí hrozí trest ve výši až 25 let vězení.

Sara se po propuštění na kauci vrátila do Berlína. I nadále hodlá pokračovat v pomoci uprchlíkům a působit také jako aktivistka.

Oslovili jsme ji, protože v jejím příběhu cítíme odvahu, vytrvalost, odhodlání, vzdor i vůli prosadit své ideály, kterou bychom rádi podpořili. Myslíme, že právě tak vypadá soudobé hrdinství a chtěli bychom, aby mohla o svých osudech a zkušenostech vyprávět i v naší zemi. Ostatně i v Česku si během svého útěku před válkou našla přátele.

Nehodláme se smířit s tím, že pomoc těm nejohroženějším, kteří prchají před válkou, může být považována za zločin. Pomáhat je normální! Pomáhat není zločin!