Lednové novinky z aplikace iDoklad a systémů Money

22. ledna 2019, Brno – Fakturační aplikace iDoklad a účetní a informační systémy Money neustále přicházejí s novinkami, které reagují na poptávku uživatelů i nové technologické a legislativní změny. Podívejte se na ty nejzajímavější změny, jež na začátku roku na uživatele čekají.

1) Daňové přiznání přes iDoklad

Možnost vygenerovat a podat si daňové přiznání k dani z příjmu prostřednictvím fakturační aplikace iDoklad není pro její uživatele žádnou novinkou. Až do letošního roku však byla tato možnost určena pouze těm, kteří uplatňovali paušální výdaje. „Od ledna 2019 je možno stejným způsobem generovat podklady i pro ty, kteří uplatňují skutečné výdaje. Pokud si je živnostníci v loňském roce poctivě zadávali do aplikace, je vygenerování záležitostí několika kliknutí. iDoklad si ale zároveň poradí i s výdaji, které v něm evidované nejsou,“ uvedl Miroslav Říha, ředitel vývoje fakturačního systému iDoklad.

2) Podnikatelé v iDokladu uvidí, kdy si zákazník otevřel fakturu

Druhá lednová novinka ve fakturační aplikaci iDoklad se týká faktur odkazem. Ty již v aplikaci fungují déle a uživatelům umožňují místo klasického odeslání faktury v příloze vygenerovat link, který jednoduše zašlou příjemci faktury. Novinkou u tohoto typu fakturace je možnost zobrazit si, kdy si adresát odkaz s fakturou otevřel. Živnostníkům tak přibyla páka na proplácení faktur, protože se již nebude možné bezdůvodně vymlouvat na to, že faktura „někde zapadla“.

3) Money S3: uživatelská pole u prodejních dokladů

Uživatele aktuální verze účetního systému Money S3 potěší úprava prodejních dokladů – vydaných faktur a dodacích listů nebo přijatých objednávek. Nově v nich přibyla možnost vytvářet vlastní uživatelská pole, sloupce s vlastními proměnnými. Uživatelská pole mohou vypadat jako text, číslo, datum, přepínač nebo například výčet možností. K dodacím listům je tak pro představu možné přidat uživatelské pole s výčtem výdejních míst, zatímco k přijatým objednávkám třeba seznam obchodních zástupců. Ke každé objednávce pak lze přiřadit jméno, aby firma věděla, který obchodní zástupce měl na dané objednávce zásluhu. Uživatele v tomto ohledu čekají během jara 2019 i další novinky.

4) Kontrola reverse charge

Druhá novinka z Money S3 se týká přenesené daňové povinnosti a ušetří podnikům spoustu času i práce. „Když v nové verzi Money S3 uložíte přijatou fakturu, systém automaticky zkontroluje, zda tento doklad splňuje podmínky pro takzvanou reverse charge – přenesenou daňovou povinnost DPH. Pokud ano, Money nabídne vystavení příslušného interního dokladu pro zaúčtování odvodu DPH státu,“ řekl Tomáš Loukota, výkonný ředitel společnosti Solitea Česká republika, která systémy Money provozuje.

O společnosti Solitea Česká republika

Společnost Solitea Česká republika založil pod jménem Cígler Software Martin Cígler v roce 1990. S účetními systémy pod značkou Money společnost od svého založení patřila a dodnes patří k lídrům trhu účetních a ERP systémů a k určovatelům technologických trendů. V roce 2011 společnost uvedla na trh nejúspěšnější cloudovou službu v České a Slovenské republice – iDoklad. Další prudký rozvoj společnosti nastal v roce 2014, kdy Martin Cígler spolu s investičním fondem Sandberg Capital založili holding Solitea a Cígler Software se stala první IT firmou v holdingu.

Aktuální informace pro novináře

Česká a evropská legislativa – EET, daňová problematika, GDPR, reverse charge, kontrolní hlášení, daňové přiznání, sociální a zdravotní odvody, minimální mzda, zákony o účetnictví, živnostenský zákon, finanční úřad a sankce apod.

Účetní a podnikové systémy – ERP a účetní systémy, fakturační systémy, cloudová řešení, platební možnosti, PSD 2, modernizace a automatizace řízení firem, propojení ekonomických systémů s dalšími systémy apod.

Statistická data – Porovnání českého a slovenského podnikatelského prostředí, platební morálka firem, podíly platebních metod apod.