Povánoční nápor na e-shopy se oproti průměrnému ročnímu provozu zvýšil o 28 %

V porovnání s předvánočním obdobím se jednalo o pokles v řádech nižších desítek procent

Praha, 22. ledna 2019 – Provoz na českých elektronických obchodech se v rámci povánočních slevových akcí zvýšil oproti zbytku roku o více než jednu čtvrtinu. V porovnání s obdobím před Vánocemi a zejména populární akcí Black Friday se jedná o snížení intenzity provozu o 18 %. I přes pochopitelné využívání slevových akcí před Štědrým dnem se každý zhruba čtvrtý Čech zaměřuje na nákup zboží v povánočním období. Statistiky vyplývají z analýzy společnosti VSHosting, která v současné době zajišťuje provoz více než 40 % elektronických obchodů na českém a slovenském trhu.

Lákání zákazníků na slevové akce v rámci Vánoc již několik let není jen otázkou několika týdnů před 24. prosincem. Značná část české populace slaví se svými blízkými Štědrý večer kvůli různým důvodům (například nutnost být v zaměstnání) o pár dní později, případně kvůli velké rodině dokonce na několik etap. Čeští zákazníci jsou si velmi dobře vědomi toho, že slevy přetrvávají u některých prodejců do poloviny ledna, ve výjimečných případech i do konce prvního kalendářního měsíce nového roku. Mnozí z nich právě na povánoční výprodeje především u provozovatelů elektronických obchodů netrpělivě čekají.

Každoročně od ledna přibližně do poloviny listopadu je průměrný počet požadavků na velikostí střední e-shop 42–85 kliknutí za sekundu. Kapacitně větší elektronické obchody a e-shopy realizující kampaně se průměrně dostanou k rozmezí 160–190 kliknutí za vteřinu. V kombinaci s malými e-shopy činí průměrný počet požadavků zhruba 100 kliknutí během jedné vteřiny. Během povánočních prodejů se projevil silný zájem zákazníků o zvýhodněné nabídky v rámci povánočních kampaní a oproti průměru se počet požadavků zvedl o 28 % (v průměru pro daný vzorek – v porovnání s počtem požadavků během roku).

Ve srovnání s akcí Black Friday a obdobím, které následovalo po něm, se ale jedná o pokles požadavků činící 18 %. „Z této zjištěné skutečnosti jasně vyplývá, že předvánoční sezóna včetně zmíněného Black Friday je tedy stále hlavní prodejní sezónou, i když povánoční prodeje mají pro mnoho obchodníků často i rozhodující význam.“ vysvětluje Damir Špoljarič, CEO společnosti VSHosting. Typickým příkladem tohoto trendu je nejmenovaný e-shop, kterému klesla v povánočním období návštěvnost v porovnání s etapou před Vánocemi o 9 %, nicméně oproti celému ročnímu průměru se jednalo o nárůst o celých 100 %. Tento výsledek jej zařadil do čela všech e-shopů z hlediska požadavků ze strany uživatelů.

Z hlediska e-shopů, které se rozhodly povánoční kampaň nerealizovat, se jednalo oproti předvánoční sezoně o rozdíly v řádu nižších desítek procent. Počty požadavků od zákazníků prakticky nasměrovaly provoz elektronických obchodů na úroveň odpovídající trafficu v průběhu roku. Objevily se ovšem i výjimky. Blíže nespecifikovanému e-shopu, kterému se nepodařilo udržet zákazníky svou kampaní se propadl o 57 % oproti době před Vánocemi.

Společnost VSHosting

VSHosting je v současné době největším poskytovatelem komplexních managed serverových služeb v České republice a na Slovensku. Vznikl v roce 2006 a k dnešnímu dni pečuje o více jak 3 000 serverů českých i zahraničích internetových projektů většího významu. Mezi internetové servery, kterým zajišťuje VSHosting provoz, patří například portál ČSFD.cz, velké zpravodajské servery, internetové obchody Okay, Zoot, Notino, Pilulka a stovky dalších, bankovní servery, ale i společnosti jako Baťa nebo RWE. VSHosting hostuje více jak 40 % českého a slovenského e-commerce trhu. Jako první česká firma vstoupil VSHosting do největšího datového výměnného uzlu na světě DE-CIX, kde se odehrává největší množství datových výměn mezi největšími světovými telekomunikačními operátory (přes 3 500 gigabitů za sekundu, což je cca desetkrát více než probíhá v českém datovém uzlu NIX). Od roku 2018 disponuje VSHosting také 100Gbps propojením se špičkovým TIER1 operátorem Telia Sonera.

Více informací najdete na www.vshosting.cz