Uchopovače OnRobot RG2 pomohly zvýšit objem výroby v FT-Produktion bez nutnosti přesčasů

Investice do kolaborativní aplikace se rodinné firmě o 25 zaměstnancích vrátila za 9 měsíců

PRAHA, 22. ledna 2019 – Společnost OnRobot, vedoucí poskytovatel inovativních koncových nástrojů pro kolaborativní roboty, uvedla, že FT-Produktion, švédská strojírenská firma se zákazníky z automobilového, stavebního a nábytkářského průmyslu, zvýšila svou produktivitu díky robotickému řešení obsahující dva uchopovače RG2 od OnRobot. Kolaborativní aplikace pomohla výrobci zvýšit produktivitu, zkrátit dodací lhůty a přijímat objednávky o mnohem větších objemech.

V okamžiku, kdy v FT-Produktion začali dostávat velké objednávky od společností typu Volvo, Renault a Scania, posunulo to výrobní kapacity a produktivitu na maximální možnou mez. Protože navíc byl na trhu práce zoufalý nedostatek kvalifikovaných pracovníků, bylo nutné zvýšit výrobní výkon technologickou inovací. Aby ve firmě splnili rostoucí požadavky trhu, rozhodli se vsadit na kolaborativní robotiku, která dokáže pokrýt automatizační potřeby malých a středních společností

V roce 2017 firma renovovala většinu svého strojního vybavení a k tomu přidala klíčové zařízení: flexibilní robotické pracoviště skládající se z cobota UR5 od Universal Robots, dvou uchopovačů RG2 od OnRobot a platformy ProFeeder od EasyRobotics. Toto efektivní trio kolaborativních řešení od dánských dodavatelů automatizuje výrobu v FT-Produktion již déle než rok.

„Zvolili jsme kombinaci řešení od OnRobot, Universal Robots a EasyRobotics, protože se jedná o snadno programovatelnou platformu. Investice do tohoto řešení se vyplatila již po 9 měsících. Nyní jsme schopni zvládnout i významně větší objednávky,“ řekl Joakim Karlberg, který vlastní a provozuje rodinnou firmu FT-Produktion společně se svou sestrou.

Díky robotickému pracovišti, které funguje 16 hodin denně 5 dní v týdnu, je nyní možné objednávku o 150 000 ks profilů vyrobit za méně než dva měsíce, což přináší úsporu až 500 hodin oproti předchozímu nastavení. Obchodní oddělení nyní může zkrátit dodací lhůty a přijímat zakázky s vysokými objemy bez nutnosti přesčasů. Robotické řešení lze velmi snadno překonfigurovat, takže se z pohledu nákladů vyplatí i malé výrobní zakázky. Video z výroby lze shlédnout zde: https://youtu.be/3VHJ4MJpSfw.

FT-Produktion, švédská strojírenská firma o 25 zaměstnancích, dodává své produkty širokému spektru zákazníků včetně automotive výrobců, stavebních společností a výrobců nábytku. Firma vyrábí kovové profily délky až 7,5 metru, které jsou využívány při konstrukci balkónů, solárních panelů, elektrických sestav a nákladní automobilů. FT-Produktion vyrábí 650 různých hliníkových profilů a ročně vyřídí na 7 000 objednávek v rozsahu 5 až 150 000 kusů.  

OnRobot je dynamicky se rozvíjející dodavatel koncových nástrojů pro kolaborativní roboty s globální působností. Zatímco na konci loňského roku společnost otevřela svou americkou centrálu v texaském Dallasu, letos chce mimo jiné významně expandovat v regionu střední a východní Evropy (CEE), kde 1. února 2019 otevírá svou regionální pobočku ve Varšavě. V České republice a na Slovensku firma působí prostřednictvím širokého spektra zkušených partnerů.

O společnosti OnRobot

Společnost OnRobot se sídlem v dánské Odense poskytuje hardwarové a softwarové technologie pro aplikace prováděné kolaborativními roboty (coboty). Společnost vyvíjí uchopovače, senzory a další vybavení pro coboty za účelem jednoduššího využívání technologie v aplikacích, jako je balení, kontrola kvality, manipulace s materiály, obsluha strojů, montáž a svařování. Vedle své centrály v Dánsku má nyní společnost také pobočky v Německu, Číně, USA, Malajsii a Maďarsku, s více než 100 zaměstnanci. V České republice jsou produkty OnRobot dodávány partnerskými společnostmi AMTECH, DREAMland, EPO MACHINERY, EXACTEC, Petr Kovanda a Rob4Job s.r.o. Pro více informací navštivte: http://www.onrobot.com.