Průzkum – Pro děti je spolknutí baterie rizikové a nejde o nic výjimečného

Praha, 24. ledna 2019 – Případy, kdy dítě spolkne baterii, nejsou v Česku výjimečné. V osmi z deseti nemocnic (81 %), které se zapojily do průzkumu, dětští lékaři potvrdili, že se na svém oddělení s případem spolknuté baterie již setkali. Největší riziko, že dítě spolkne baterii, hrozí u nejmenších dětí. Ve věkové skupině do 4 let bylo zaznamenáno 77 % ze všech případů. Na následky spolknutí baterie, dle světových statistik, umírá přibližně každé 10. dítě, které baterii spolkne.

V České republice jsou naštěstí takové případy výjimečné, a to především díky dobré informovanosti a kvalitní lékařské péči. Zdravotní rizika jsou však i tak vážná a rodiče by v první řadě měli zajistit, aby baterie byly vždy mimo dosah dětí. Do průzkumu se zapojilo 37 nemocnic z celé ČR a na podporu prevence ho iniciovala nezisková společnost ECOBAT. Informace o vhodné prevenci a doporučený postup při podezření, že dítě spolklo baterii, najdete na http://buttonbatterysafety.com/cs/.

Jen v posledním roce ošetřovali dětského pacienta po spolknutí baterie v 54 % nemocnic zapojených do průzkumu a zhruba pětina nemocnic řešila těchto případů více. Vzhledem k velikosti i složení, jsou nejproblematičtější knoflíkové lithiové baterie. Petr Kratochvíl z neziskové společnosti ECOBAT k tomu dodává: „Zvláštní pozornost bychom měli věnovat bateriím o průměru nad 16 mm, protože u nich je pravděpodobnost, že uvíznou v dětském jícnu, vyšší. A obzvláště pozor na lithiové baterie. Napětí v lithiovém článku má totiž větší rozsah. Dojde-li k jeho uvíznutí, může mezi baterií a tkáňovým mokem v jícnu začít vznikat elektrický proud. To je velice nebezpečné a je nutný urgentní medicínský zákrok.“

Stačil moment nepozornosti a baterka skončila Honzíkovi v pusince

Jak zrádná může být baterie pro dítě, si zažili rodiče malého Honzíka ze severní Moravy. Letos v srpnu, když mu bylo 11 měsíců, spolkl knoflíkovou baterii. Šlo o běžnou situaci, která se může stát v každé rodině. „Šla jsem na toaletu a v místnosti s malým zůstal jen jeho tatínek. Stačilo, aby se krátce otočil ke kuchyňské lince, a synek během chviličky otevřel skříňku, vyházel z ní pár věcí, až narazil na baterii. Tatínek už jen viděl, jak má syn v ruce baterku, otřel si ji o pusu a byla fuč,“ říká maminka Alena. Rodiče neváhali a vyrazili k lékaři. Vzhledem k tomu, že rentgenové vyšetření ukázalo, že baterka už je ve střevě, rozhodl se ošetřující lékař jen pro pozorování a baterka vyšla z těla přirozenou cestou.

Roli hraje, kde baterie uvízne

„Pokud dítě baterii spolkne, asi tak v polovině případů projde organismem přirozeně, aniž by uškodila. V přibližně druhé polovině případů jsou nalezeny v žaludku, odkud je lékaři odstraní endoskopicky, protože ponechané baterie by mohly časem rozleptat sliznici žaludku. Může se ovšem stát, že po požití tyto drobné baterie uvíznou v jícnu. To může být velmi nebezpečné a v nejhorším případě i smrtelné. Proto je v těchto případech indikována urgentní, tj. okamžitá, endoskopie, tedy endoskopie bez přípravy dítěte, která může život zachránit,“ dodává MUDr. Kateřina Ryszawa, která byla realizátorkou výzkumu.

Případy mívají šťastný konec

U zmapovaných případů byla většinou po rentgenu baterie odstraněna endoskopicky, nebo bylo dítě odesláno k endoskopii na vyšší odborné pracoviště. V menším množství případů, pokud se baterie nacházela již pod fundem žaludku, proběhlo jen sledování dítěte a baterie vyšla per vias naturales. Děti byly propuštěny průměrně za 2 dny domů, ale není výjimkou ani propuštění ještě téhož dne. Hospitalizace u nahlášených případů proběhla většinou bez komplikací. Mezi případy zohledněnými v průzkumu bylo zaznamenáno jedno úmrtí 3letého dítěte. Dále také několik komplikací v podobě poleptání sliznice žaludku s následnou hospitalizací do 14 dnů.

Baterie jsou všude kolem nás, pozor na ně

Nejvíce na pozoru bychom měli být u baterií určených do menších přístrojů, a právě takových mohou být v domácnostech desítky – jde například o baterie do naslouchátek, hraček, hracích přáníček, hodinek, světélkujících fidget spinnerů nebo drobných zdravotnických pomůcek. Mají tvar knoflíku nebo mince a jsou k dostání v různých velikostech. Základní pravidlo je vše zabezpečit tak, aby děti neměly k bateriím přístup a nemohly je z přístroje uvolnit a vyndat. Vedle funkčních baterií v přístrojích najdeme téměř v každé domácnosti i vybité baterie. Často se volně povalují v šuplících a skříňkách. I ty představují pro děti riziko. Je potřeba je odnést na sběrná místa k recyklaci. Jednak tím snižujeme riziko, že je zvídavé dítě objeví, a zároveň tím chráníme životní prostředí. Díky recyklaci získáváme z baterií druhotné suroviny, které poslouží k výrobě nových produktů.

Rodiče většinou ví, že jde o závažnou situaci a neprodleně zamíří k lékaři

Dle výsledků průzkumu jsou rizikem spolknutí baterie nejohroženější batolata, vzácněji děti předškolního věku. Zcela výjimečně se vyskytl případ u staršího dítěte (až 16letého), kdy šlo o psychicky narušenou osobu. Průzkum ukázal, že rodiče většinou správně a včas reagovali a dítě dostali do nemocnice zpravidla do 1 maximálně 2 hodin po spolknutí baterie. Téměř všechny děti byly při příchodu do nemocnice bez příznaků, jen výjimečně udávaly bolesti břicha, eventuálně pocit tlaku při polykání.

O průzkumu

Průzkum společnosti ECOBAT byl realizován ve spolupráci s MUDr. Kateřinou Ryszawou. Respondenty byli zástupci dětských lůžkových oddělení nemocnic. Zapojilo se 37 nemocnic například ve městech: Jindřichův Hradec, Plzeň, Praha, Slaný, Jihlava, Most, Vyškov, Uherské Hradiště, Kyjov, Vítkovice, Teplice, Svitavy, Chomutov, Kadaň, Litoměřice, Ústí n. L., Pelhřimov, Havlíčkův Brod, Jilemnice, Strakonice, Znojmo, Valašské Meziříčí, Ostrava, Pardubice, Příbram, Rokycany, Šternberk a Brno.

ECOBAT s.r.o., je nezisková organizace, která od roku 2002 zajišťuje zpětný odběr a recyklaci přenosných baterií v České republice. V roce 2017 zpětně odebrala 1 681 tun baterií, což představuje 46 % baterií dodaných na trh. ECOBAT provozuje více než 20 000 míst zpětného odběru.