Lidé vracejí do prodejen Vodafonu čím dál méně starých mobilů. V domácnostech tak zahálí zlato, stříbro i měď

24. ledna 2019 – V prodejnách společnosti Vodafone mohou lidé zdarma odevzdávat staré mobilní telefony, ale v roce 2018 jich přinesli k recyklaci jen čtyři a půl tisíce, polovinu oproti roku 2017. V šuplících českých domácností leží zhruba deset milionů starých nepoužívaných telefonů,  odhaduje společnost REMA, která se sběrem a recyklací elektroodpadu zabývá. Ze starých telefonů se přitom recyklací dají získat důležité suroviny pro další výrobu, mimo jiné třeba zlato a stříbro, které v součtu představují stovky kilogramů. Telefony obsahují rovněž mnohé chemické látky, jejichž dlouhodobé skladování není zcela bezpečné. Recyklace tak pomáhá nejen chránit životní prostředí a snížit poptávku po těžbě vzácných kovů, ale vede i ke snížení uhlíkové stopy.

Dnešní technologie umožňují recyklovat až 95 procent materiálů obsažených v mobilních telefonech. Jejich hlavní složkou jsou plasty, které tvoří zhruba polovinu hmotnosti telefonu. Zastoupeny jsou ale i vzácné kovy. Podle společnosti REMA by z deseti milionů mobilních telefonů mohlo být recyklováno 240 kilogramů zlata, 2500 kilogramů stříbra nebo 90 tun mědi.  

Důvodů, proč lidé mobilní telefony nerecyklují, je několik. Jeden z nich uvádí David Vandrovec, generální ředitel společnosti REMA: „Uživatelé velmi často mobilní telefony odkládají do šuplíků, protože jejich zařízení mělo poměrně velkou pořizovací hodnotu.“

Mobilní telefon jako nejlepší přítel

A zbavit se starého mobilního telefonu lidé nechtějí i z dalších psychologických důvodů. „S našimi přenosnými telefony jsme mnohdy strávili mnohem více hezkých chvilek než se spoustou bližních a kamarádů. A i když se už k žádným datům nedostaneme a mobil je nefunkční, už jen při jeho uchopení do rukou si vybavujeme krásné chvíle, které jsme jeho prostřednictvím zažili, když nám umožnil například zavolat si v nouzi s blízkým přítelem,“ říká psycholog Petr Šmolka z Poradny pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy.

To uvádějí experti jako možná vysvětlení, proč si lidé staré mobilní telefony nechávají. „Je překvapivé, že zatímco se čím dál více recyklují plasty a sklo nebo se snižuje spotřeba jednorázových plastů, na takový poklad se zlatem a stříbrem, jako jsou mobily, zákazníci Vodafonu zapomínají,“ popisuje sběr starých telefonů v prodejnách Adriana Dergam, ředitelka korporátní komunikace a udržitelného podnikání Vodafonu v České republice.

Telefon, který se dobře opravuje

Nad zodpovědnou výrobou a spotřebou se zamýšlejí i někteří telekomunikační operátoři a výrobci telefonů. Příkladem je společnost Vodafone Nizozemsko, která prodává už druhou sérii telefonů Fairphone. Jejich modulární design umožňuje snadnou opravu tak, aby lidé mohli jeden telefon používat co nejdéle. Navíc se Fairphone chlubí tím, že kontroluje celý svůj dodavatelský řetězec a vyrábí se z materiálů, které nepocházejí z nelegálních dolů nebo neférově odměňované práce. Přestože jsou klientů tohoto „etického telefonu“ ve světě zatím jen desítky tisíc, obchodníci si se sílící tendencí k udržitelnému rozvoji planety a k zavádění cirkulární ekonomiky slibují i rostoucí poptávku.

O Vodafone Czech Republic

Vodafone Czech Republic je od roku 2005 součástí jedné z největších telekomunikačních skupin na světě Vodafone Group. V České republice poskytuje služby více než 3,8 milionu zákazníků. Od roku 2007 přináší komplexní telekomunikační služby pro firemní zákazníky prostřednictvím řešení Vodafone OneNet a nyní provozuje 1,5 milionu firemních SIM karet. Vodafone už několikrát dostal ocenění Best in Test za kvalitu hlasových služeb a datových přenosů na základě testů provedených společností P3 communications.  Aktuálně pokrývá jeho mobilní síť LTE 99 % populace ČR. Zároveň Vodafone nabízí pevné připojení k internetu, a to více než čtyřem milionům českých domácností. Kromě toho na podzim 2017 pokryl Českou republiku speciální sítí úzkopásmového internetu věcí NB-IoT a v prosinci téhož roku spustil komerční provoz. Vodafone se řídí dlouhodobou strategií udržitelného podnikání, hlásí se ke globálním Cílům udržitelného rozvoje (SDGs) a podporuje digitalizaci a diverzitu ve společnosti. Klade důraz na ochranu životního prostředí a využívá jen energii z obnovitelných zdrojů. Vodafone podporuje inovativní startupy a podnikatele v regionech. Zaměstnanci společnosti věnují ročně dobrovolnickým aktivitám na 6000 hodin prostřednictvím Nadace Vodafone. Ta se za 12 let od svého založení dostala mezi nejdůležitější podporovatele a investory do technologických sociálních inovací, které zlepšují život společnosti a znevýhodněných skupin. Více informaci na www.vodafone.cz