Pacientovi s nádorovým onemocněním pomáhají žebra z 3D tiskárny

Budeme implantáty pro naše těla tisknout na 3D tiskárnách? Po úspěšné léčbě 71letého pacienta z Walesu, který je díky kovovému implantátu hrudníku schopen vést plnohodnotný život, už zbývá určit jen kdy, jak často a při jakých indikacích. Nemocnice plánují zavést nový postup při léčbě dalších pacientů.

Život jednasedmdesátiletému Peteru Maggsovi z jižního Walesu zachránila operace, během které mu byla současně se zhoubným nádorem z hrudníku odstraněna i část hrudní kosti a tři žebra. Bez nich by jeho hrudník zůstal ve velmi nestabilním stavu, proto lékaři pacientovi voperovali implantát s umělými žebry. S využitím dat z CT vyšetření pacientova hrudníku jej již před operací navrhla nemocnice v Morristonu. První implantát hrudníku ve Velké Británii byl vytištěn z kovového prášku na laserové 3D tiskárně Renishaw.

Během tisku se jemný kovový prášek zcela roztaví a následně se klade po vrstvách s tloušťkou od 20 do 100 mikronů. Mikron je jedna miliontina metru. Technologie umožňuje vytvářet složité tvary, které by nešlo provést pomocí tradičních technik, jako je například odlévání. „Těší nás, že dodavateli komplexního titanového implantátu jsme právě my. Vytištěn byl v Miskinu poblíž Cardiffu, kde máme centrum aditivní výroby,“ uvedl Chris Pockett, vedoucí oddělení komunikace společnosti Renishaw.

„V běžném případě by byl pacient vybaven implantátem Polymethyl Methacrylate (PMMA), který může být během chirurgického zákroku upravován jen ručně,” vysvětluje Peter Llewelyn Evans, manažer Maxillofacial Laboratory Services at Morriston Hospital. „Aditivní 3D výroba nám umožnila ušetřit asi dvě hodiny operačního času, protože implantát mohl být navržen a vyroben před zahájením postupu. Čím kratší doba zákroku, tím lépe pro zdraví pacienta.“

V případě Petera Maggse by navíc konvenční protézy, které jsou vyrobené z biokompatibilního cementu, neposkytovaly jeho hrudnímu koši dostatečně silnou oporu. Díky titanu se také zvyšuje biokompatibilita implantátu a podobnost k původní kostní struktuře, což se také pozitivně projevuje na výsledku. Po úspěšně zvládnuté léčbě plánuje nemocnice v Morristonu zavést nový postup při léčbě dalších pacientů.

Divize lékařských a dentálních produktů společnosti Renishaw využívá systémy aditivní výroby z kovového prášku u celé řady produktů pro oblast zdravotnictví, včetně na míru přizpůsobených implantátů pro ústní, čelistní a obličejovou chirurgii a stomatologii. Chcete-li se dozvědět více o produktech zdravotnické péče společnosti Renishaw, navštivte http://www.renishaw.com/healthcare

Jak vypadá v praxi příprava kraniálního 3D implantátu individualizovaného pro konkrétního pacienta

demonstruje následující video

https://www.youtube.com/watch?v=ETiIYGPFYmw&list=PLhdh_20l2PtpWao92DWebygMYnS89xImi&index=4

Renishaw je jednou z předních světových společností v oboru strojírenských a vědeckých technologií, se zkušenostmi v oblasti měření a zdravotnictví. Společnost dodává výrobky a služby pro širokou škálu aplikací, od výroby proudových motorů a větrných turbín, až po stomatologii a neurochirurgii. Vedoucí postavení má také v oblasti aditivní výroby (zde se zaměřuje na 3D tisk z kovových prášků a technologii vakuového lití). Renishaw je jediným britským výrobcem zařízení pro 3D tisk z kovu. Skupina Renishaw má v současnosti přes 70 poboček ve 35 zemích, s více než 4000 zaměstnanci. Zhruba 2600 zaměstnanců pracuje ve Velké Británii, kde je soustředěna většina výzkumu, vývoje a výroby společnosti.