Svijanská desítka získala ve světové soutěži titul pro nejlepší pivo plzeňského typu

Svijany, 24. ledna 2019 – Jako nejlepší pivo plzeňského typu (BEST PILSNER) byla v lednu ve světové profesionální degustační soutěži World Beer Idol 2019 vyhlášena Svijanská Desítka. Spolu se Svijanským Mázem 11 % se dělila také o nejlepší udělené umístění v kategorii českého piva plzeňského typu (BOHEMIAN PILSNER). Vedle Svijan se v konkurenci téměř dvou set piv dokázaly prosadit i další dva české pivovary − Rodinný pivovar Zichovec a Tradiční pivovar v Rakovníku, téměř polovina z celkem 51 cen nicméně putovala do Německa. Oznámil to pořadatel světové soutěže Jakub Veselý.

Piva z mnoha evropských zemí, ale třeba i z Indonésie, hodnotili v polovině ledna v Praze nejlepší evropští degustátoři, zástupci velkoobchodů a pivní publicisté. Za absolutního vítěze a „pivní idol“ pro rok 2019 označili pšeničné pivo Kumpf z německého pivovaru Kaiser, cenu za nejlepší design udělili pivu z norského pivovaru Lindheim Ølkompani. Kontroling přihlášených vzorků i letos zaštítil Výzkumný ústav pivovarský a sladařský.

Jako české pořadatele nás samozřejmě těší, že se ani letos české pivovary v tak silné konkurenci neztratily. Ceny pro Pivovar Svijany dokazují, že tradičně vařené pivo českého typu si i v současné ohromně široké nabídce pivních stylů stále uchovává důležité místo,” uvedl Jakub Veselý.

Pivovar Svijany si zakládá na tradičním výrobním postupu tzv. dvourmutového způsobu vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobého zrání piva v ležáckých sklepích. Všechna jeho klasická, nepasterovaná česká piva doprovází dlouhý seznam různých cen. Svijanský Máz stál naposledy na stupních vítězů loni na podzim na soutěži World Beer Awards a Svijanská Desítka slavila úspěch na říjnovém vyhlášení 10. ročníku soutěže ČESKÁ CHUŤOVKA 2018.

„Jakkoli jsou pro nás nejdůležitější reakce běžných spotřebitelů a našich fanoušků, všechna ocenění a zvláště pak uznání od tak renomované odborné poroty nás samozřejmě mimořádně těší. Dokazují totiž to, že jsme se před dvaceti lety při záchraně pivovaru vydali správnou cestou, když jsme vsadili na skutečně tradiční výrobní postupy. Mají smysl nejen dnes, ale určitě i do budoucna,“ řekl k tomu sládek Pivovaru Svijany Petr Menšík.

Svijanská Desítka 10 % – poctivá desítka se stupňovitostí přes deset procent vyráběná tradiční technologií s kvašením ve spilce.

Svijanský Máz 11 % – svijanská klasika a nejprodávanější svijanské pivo jak v točené, tak lahvové variantě. Pivovar jej vyrábí již od roku 1998, kdy rychle zaplnilo mezeru mezi slabšími pivy „na žízeň“ a silnějšími dvanáctkami − ležáky.

-KONEC-

Pivovar Svijany

Pivovar ve Svijanech byl založen v roce 1564 a je tak jedním z nejstarších českých pivovarů vůbec. Jeho novodobá historie se datuje od poslední změny vlastnického uspořádání v roce 1998, kdy se novým vlastníkem upadajícího pivovaru s výstavem 30 tisíc hektolitrů stala ryze česká společnost Pivovar Svijany, s. r. o., (po roce 2005 Pivovar Svijany, a. s.). Od té doby pivovar zněkolikanásobil výstav až na loňských rekordních 681 686 hl a stal se jednou z nejoblíbenějších značek tradičního českého piva. Pivovar Svijany si zakládá na tradičním výrobním postupu tzv. dvourmutovém způsobu vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobém zrání piva v ležáckých sklepích. Pro výrobu bohatého sortimentu čtrnácti nepasterizovaných piv používá většinou humnový slad z malých českých a moravských nezávislých sladoven, vodu z vlastních studní a žatecký poloraný červeňák z vlastních chmelnic. Do svého rozvoje Pivovar Svijany v uplynulých letech investoval přes 850 milionů Kč, naposledy do nové stáčírny plechovek za 100 milionů Kč. Významně také investoval do odkupu chátrajícího svijanského zámku od soukromého vlastníka a jeho rekonstrukce. Zámek Svijany byl odjakživa součástí pivovaru, proto byl v roce 2016 znovu otevřen veřejnosti, která může kromě prohlídky zámeckých prostor absolvovat i exkurzi v samotném pivovaru Svijany a poznat tradiční výrobu českého piva na vlastní oči.

www.pivovarsvijany.cz

www.facebook.com/svijany

www.plus.google.com/u/0/+PivovarSvijany

www.instagram.com/pivovarsvijany/