Kaspersky Lab zjistila, že dvě ruskojazyčné hackerské skupiny nejspíše spolupracují

29. ledna 2019 – Odborníci společnosti Kaspersky Lab našli pojítko mezi kybernetickými útoky dvou nechvalně známých kyberzločinných skupin – GreyEnergy (která je nejspíš nástupcem skupiny BlackEnergy) a Sofacy, která se zaměřuje na kyberšpionáž. Obě použily stejné servery ve stejnou dobu, každá ale s rozdílným účelem.

Hackerské skupiny BlackEnergy a Sofacy patří mezi nejobávanější aktéry na moderní globální kyberzločinné scéně. V minulosti se podílely na aktivitách, které měly dalekosáhlé následky na infrastrukturu některých států. Skupina BlackEnergy stála za jedním z nejznámějších kybernetických útoků v historii – své útoky zaměřila v roce 2015 na ukrajinské elektrárny a způsobila tak výpadky elektrické energie. Druhá skupina Sofacy způsobila velký zmatek svými útoky na řadu amerických a evropských vládních organizací, kterým se nevyhnuly ani národní bezpečnostní a výzvědné agentury. Již dříve kolovaly v odborných kyberbezpečnostních kruzích domněnky, že mezi oběma skupinami existuje nějaká vazba, ale doposud pro to neexistoval žádný důkaz. Nyní se ukázalo, že GreyEnergy (nástupce skupiny BlackEnergy) využívá k útokům na převážně ukrajinské průmyslové společnosti a součásti kritické infrastruktury malware, který je svou stavbou velmi podobný nástrojům skupiny Sofacy.

Speciální tým ICS CERT společnosti Kaspersky Lab, který se zaměřuje na výzkum a eliminaci hrozeb zacílených na průmyslové systémy, našel dva servery hostované na Ukrajině a ve Švédsku, které obě skupiny využily ve stejnou chvíli v červnu 2018. Skupina GreyEnergy využila servery ve své phishingové kampani k uložení zhoubného souboru. Ten si uživatelé stáhli poté, co otevřeli textový dokument, který byl v příloze phishingového e-mailu. V tu samou chvíli využila Sofacy tento server jako C&C centrum (command and control) pro svůj vlastní malware. Protože obě skupiny využily servery jen poměrně krátce, dá se z této náhody usuzovat, že sdílejí infrastrukturu. To potvrzuje také fakt, že obě skupiny cílily v rozmezí jednoho týdne na stejnou firmu spear-phishingovými e-maily. Navíc také použily podobný phishingový dokument předstírající e-maily od Ministerstva energetiky Kazachstánu.

„Zjištění o sdílené infrastruktuře skupinami BlackEnergy a Sofacy poukazuje na větší propojení mezi oběma aktéry. Poskytuje nám to hlubší vhled do aktivit těchto ruskojazyčných skupin, jaké jsou jejich schopnosti, potenciální cíle a oběti,“ říká Maria Garnaeva, bezpečnostní odbornice ze společnosti Kaspersky Lab.

Aby se firmy nestaly obětí podobných útoků, doporučují odborníci Kaspersky Lab následující opatření:

  • Proškolte zaměstnance v oblasti kybernetické bezpečnosti. Zaměřte se především na zacházení s podezřelými emaily, které přicházejí od neznámých odesilatelů a obsahují odkazy či přílohy.
  • Zaveďte programy na zvýšení povědomí o kyberhrozbách, které budou pro zaměstnance zábavné a v nichž si prakticky ověří své znalosti a dovednosti.
  • Automatizujte provádění aktualizací operačního systému, aplikací, softwarů a bezpečnostních řešení, která jsou součástí IT i OT infrastruktury.
  • Používejte speciální bezpečností řešení, které zahrnuje behaviorální anti-phishingové technologie a technologie chránicí před cílenými útoky. Mezi takové se řadí například Kaspersky Threat Management and Defense, které detekuje i pokročilé hrozby a síťové anomálie.

Více informací o zjištění týmu ICS CERT Kaspersky Lab se dozvíte na těchto stránkách.

O společnosti Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je mezinárodní společností, která se zabývá kybernetickou bezpečností již více než 21 let. Své rozsáhlé odborné znalosti kybernetických hrozeb využívá Kaspersky Lab při vytváření bezpečnostních řešení a služeb nové generace zaměřených na ochranu podniků, kritické infrastruktury, vládních organizací a uživatelů po celém světě. Portfolio společnosti zahrnuje špičkové zabezpečení koncových bodů a specializovaná bezpečnostní řešení a služby sloužící k ochraně proti sofistikovaným a neustále se vyvíjejícím digitálním hrozbám. Technologie Kaspersky Lab chrání celosvětově více než 400 milionů uživatelů a 270 tisíc korporátních klientů. Více se dozvíte na www.kaspersky.cz.