Senát zítra rozhodne o osudu práva lidí na informace

Praha, 29. ledna 2019 – Senátní výbor pro územní rozvoj před týdnem přijal usnesení, kterým navrhuje zrušit informační příkaz. Pokud by zítra Senát přijal návrh v této podobě, právo občanů na informace by zůstalo nadále těžko vymahatelné v případech, kdy úřady obstruují. Pirátský senátor Lukáš Wagenknecht proto bude apelovat na senátory, aby zohlednili zájem občanů i současnou „děravou“ úpravu, která neochotným institucím usnadňuje nezákonné jednání.

„Informační příkaz v případě nezákonných obstrukcí veřejných institucí umožňuje nadřízenému úřadu přikázat poskytnutí informace. Poslanecká sněmovna tento návrh Pirátů schválila a nevidím důvod, proč občanům bránit domoci se svého práva. Roky soudních sporů o informace mají negativní vliv na soudnictví, ekonomiku i veřejnou kontrolu státní správy,“ uvedl senátor Wagenknecht.

„Po dlouhých dvaceti letech můžeme mít efektivní nástroj proti obstrukcím úřadů. Náš návrh na rozšíření působnosti ÚOOÚ, na který by se žadatel mohl nově obrátit namísto na soud, uleví i administrativě obcí. Ty jsou účastníky tzv. ping-pongu, kdy tázané úřady opakovaně nezákonně odmítají poskytnout informace i přes rozhodnutí odvolacího úřadu. Jsem přesvědčen, že senátoři zváží přínosy našeho návrhu, pro který ve Sněmovně zvedli ruku zástupci všech stran s výjimkou ODS a KSČM,“ připomněl Jakub Michálek prosincové hlasování Sněmovny.

O podobě návrhu by měl zítra na své 5. schůzi rozhodnout Senát. Návrh zákona o zpracování osobních údajů bude třetím projednávaným bodem v pořadí.