Výkonný viceprezident společnosti Hyundai Motor Group vyzval k mezinárodní spolupráci ve svém prvním projevu jako spolupředseda organizace Hydrogen Council

  • Výkonný viceprezident Euisun Chung a Benoit Potier, prezident společnosti Air Liquide, zdůrazňují potřebu všestranné spolupráce při realizaci výhod globálního využívání vodíku
  • Hyundai Motor Group se snaží přispívat k urychlování realizace společnosti, využívající vodíkovou energii s nulovými emisemi, prostřednictvím společného vedení organizace Hydrogen Council
  • Plán „FCEV Vision 2030“ společnosti Hyundai zvýší do roku 2030 kapacitu výroby na 700 000 systémů palivových článků

Výkonný viceprezident společnosti Hyundai Motor Group Euisun Chung vyzývá k intenzivnější mezinárodní spolupráci v boji s výzvami, které přináší globální klima. Euisun Chung byl jmenován spolupředsedou organizace Hydrogen Council, globální koalice více než 50 významných společností v oborech energetiky, dopravy a průmyslu se sdílenou vizí přechodu na čistou energii, v němž bude hrát zásadní roli vodík.

Ve společném vyjádření, zveřejněném na oficiálním blogu Světového ekonomického fóra během jeho každoroční konference v Davosu, zdůraznili výkonný viceprezident Chung a Benoit Potier, prezident společnosti Air Liquide – nově jmenovaný spolupředseda a dosavadní spolupředseda organizace Hydrogen Council – nezbytnost všestranné spolupráce při realizaci výhod globálního používání vodíku. Ve svém projevu vyjádřili oba spolupředsedové neochvějné přesvědčení, že spolupráce mezi soukromým a veřejným sektorem je jediným způsobem, jak proměnit vodíkovou ekonomiku z nápadu na skutečný katalyzátor přeměny energetiky.

Výkonný viceprezident Chung doufá, že společným vedením organizace Hydrogen Council s Benoitem Potierem přispěje k urychlení realizace společnosti, založené na vodíkové energii s nulovými emisemi, což pomůže vypořádat se s výzvami globálního klimatu pro budoucí generace.

Společnost Hyundai Motor Group začátkem letošního roku znovu potvrdila své úsilí o urychlení vývoje vodíkové společnosti v rámci plánu „FCEV Vision 2030“, který rozšíří možnosti využití vlastních technologií palivových článků. Součástí plánů je zásadní zvýšení kapacity výroby systémů palivových článků na 700 000 ročně do roku 2030 a prozkoumání nových obchodních příležitostí pro budoucí dodávky palivových článků k výrobě ostatních dopravních prostředků a systémů pro výrobu i skladování elektrické energie.

Hydrogen Council byl založen na Světovém ekonomickém fóru 2017 v Davosu a je první globální iniciativou svého druhu. Jejím účelem je přispět k dosažení ambiciózních cílů Pařížské úmluvy pro boj proti změnám klimatu a k nalezení možností, jak se přizpůsobit důsledkům klimatických změn. Hydrogen Council spolupracuje na mezinárodní úrovni s mnoha klíčovými subjekty z řad vlád, globálních agentur a soukromých společností. Cílem je prezentovat výhody vodíkové technologie a zároveň rozvíjet strategický plán pro urychlení významných investic do komercializace vodíkových řešení v globálním měřítku.

Vodík, který byl vyroben z obnovitelných zdrojů a zdrojů s nízkými emisemi CO2, jako jsou sluneční nebo větrné elektrárny, či technologie a řešení CCS (Carbon Capture Storage) pro zachycování a ukládání oxidu uhličitého, má v místě spotřeby nulové emise CO2. Nedávná zpráva poradenské společnosti McKinsey uvádí, že vodík by mohl uspokojit 18 procent světové poptávky po energii. Organizace Hydrogen Council předpovídá, že do roku 2050 vzroste roční poptávka po vodíku desetinásobně, což povede ke vzniku nových pracovních míst a k oživení ekonomického rozvoje.