Na Semináři o bezpečnosti sítí a služeb proběhne křest knihy CyberSecurity

Praha 30. ledna 2019. Na Semináři o bezpečnosti sítí a služeb, který zítra (31. ledna) pořádá sdružení CESNET v Nové budově ČVUT v pražských Dejvicích, proběhne křest knihy CyberSecurity. Na akci bude zároveň možné publikaci zakoupit a po skončení semináře si ji nechat podepsat jejími autory.

CyberSecurity je jubilejním 20. titulem Edice CZ.NIC. Autorem knihy je Jan Kolouch, specialista na problematiku aplikace práva v kyberprostoru, který působí ve sdružení CESNET. Druhým autorem je Pavel Bašta, který pracuje ve sdružení CZ.NIC a vede Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ. Kapitolou o bezpečnostních týmech typu CERT/CSIRT do publikace přispěla Andrea Kropáčová, vedoucí Oddělení podpůrných služeb a bezpečnosti sdružení CESNET.

Více než pětisetstránková kniha CyberSecurity je věnována problematice kybernetické bezpečnosti, a to především jejím základním principům, které by měl respektovat každý, kdo využívá informační a komunikační technologie. Věnuje se ale i dílčím výkladům některých právních norem souvisejících s problematikou kybernetické bezpečnosti. Vedle teoretické a právní části kniha obsahuje také praktickou sekci. Tu mohou využít zejména počítačoví odborníci, kteří se chtějí v této oblasti více vzdělat.

Kniha CyberSecurity je volně ke stažení na adrese https://knihy.nic.cz, v tištěné formě ji zájemci mohou pořídit u většiny knihkupců.

Více o Semináři o bezpečnosti sítí a služeb, jenž jako každým rokem nabídne formou přednášek odborníků sdružení CESNET průřez aktuálními bezpečnostními tématy a problémy, najdete na: https://www.cesnet.cz/akce/bss19/.

Sdružení CESNET bylo založeno v roce 1996 vysokými školami a Akademií věd ČR. Buduje a rozvíjí národní e-infrastrukturu CESNET určenou pro vědu, výzkum a vzdělávání, která zahrnuje počítačovou síť, výpočetní gridy, datová úložiště i prostředí pro spolupráci a nabízí širokou škálu služeb univerzitám, vědecko-výzkumným pracovištím i dalším institucím. Sdružení se zabývá také vlastním výzkumem a vývojem informačních a komunikačních technologií a reprezentuje Českou republiku v důležitých mezinárodních projektech, zejména v budování panevropské sítě GÉANT. Sdružení CESNET klade velký důraz na problematiku bezpečnosti provozu sítí, služeb a ochrany uživatelů. Více na: www.cesnet.cz