Identita, jistota, bezpečí. Dokumentární festival Jeden svět hledá, co nás spojuje

Praha, 31. ledna 2019 – Kdo jsem a kam patřím? Odpovědi na tyto otázky jsou v době politických krizí, rozdělené společnosti a na prahu nevratné klimatické změny stále složitější. O to více potřebujeme najít vlastní identitu, která nám dává pocit jistoty a bezpečí. Jak chápat sama sebe, odlišit se od ostatních a nevytvořit přitom ve společnosti hlubokou propast? Po tom bude pátrat letošní 21. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který se koná od 6. do 17. března v Praze a poté v dalších 35 městech po celé České republice.

Motto Bezpečná blízkost odkazuje na stav, kdy si lidé ve společnosti, ač je každý jiný, dokáží porozumět a naslouchat. „Nenávistné šermování s identitou se stalo zbraní v rukou některých médií a politiků, kteří se snaží poštvat jednu skupinu proti druhé. Vzniká tak propast – my versus oni. Chceme zjistit, co nás od sebe navzájem odlišuje; najít to, co nás spojuje a skrze co si můžeme být bezpečně blízko,“ říká ředitel Jednoho světa Ondřej Kamenický.

Kampaň festivalu připravilo stejně jako loni Studio MT (Matyáš Trnka ve spolupráci s Matějem Růžičkou). Barevné otazníky a vykřičníky, které zaplavují vizuál a rozpohybují festivalovou znělku, odkazují právě k tématice složitého vyjednávání osobní identity v nejistém a složitém společenském klimatu. „Někteří z nás jsou si více jistí svým místem, u některých z nás se tahle jistota v průběhu času mění – někdy jdeme za svým cílem, jindy si spíše klademe otázky a pochybujeme. A přitom se potkáváme s lidmi, se kterými máme zrovna v danou chvíli mnoho společného a máme potřebu se vůči jiným lidem naopak vymezit – proto spolu otazníky a vykřičníky v naší letošní kampani svádí souboj, z jiného úhlu pohledu se však ukazuje, že bez ohledu na rozdílnost názoru jsme všichni obyvateli stejného místa, stejného vesmíru, stejného (jednoho) světa,“ vysvětluje autor kampaně Matyáš Trnka.

Tři dokumenty z Jednoho světa v nominaci na Oscary

Program 21. ročníku Jednoho světa bude celý představen na tiskové konferenci 19. února, ale už teď je jasné, že bude z čeho vybírat. Na festival se jako porotce mezinárodní soutěže vrátí režisér Talal Derki, který loni za svůj snímek O otcích a synech získal na Jednom světě cenu za nejlepší režii. Letos však usiluje o ještě větší ocenění: film O otcích a synech je nominován na Oscara v kategorii nejlepších celovečerních dokumentů.

Společně s ním jsou v pětičlenné nominaci také dva filmy z amerického prostředí, které festival Jeden svět uvede letos. Zatímco Hale County This Morning, This Evening (režie RaMell Ross) mapuje každodenní život afroamerické rodiny na jihu Spojených států, Minding The Gap (režie Bing Liu) pozoruje přátelství a dospívání tří skejťáků v takzvaném Rezavém pásu na severovýchodě země.

Kromě každoročních tří soutěžních kategorií (Česká soutěž, Mezinárodní soutěž a soutěž lidskoprávních dokumentů Máte právo vědět) a dalších devíti tematických kategorií se na Jeden svět podruhé vrátí také program speciálních debat nazvaný Mluvící kino. Ten přiveze do Prahy odborníky z různých oblastí, kteří přednáškou doprovodí projekce vybraných filmů.

Jeden svět pro všechny

I letos bude Jeden svět opravdu pro všechny. Usilujeme o přístupnost našich projekcí a doprovodných akcí pro co nejširší spektrum diváků, včetně lidí s postižením. Letošní ročník uvede dokonce osmnáct dokumentů s titulky pro neslyšící a nedoslýchavé, které barevně rozlišují mluvčí a signalizují relevantní zvuky. Vedle pěti filmů s audiokomentářem pro nevidomé či slabozraké podruhé také nabídne tři relaxované projekce, v jejichž uvolněnějším aranžmá si mohou filmy vychutnat lidé s mentálním postižením, epilepsií nebo autismem.

V neposlední řadě Jeden svět zajišťuje co možná největší bezbariérovost festivalových míst pro diváky na vozíku či s jiným omezením pohybu. „Nevnímáme aktivity pro diváky s postižením jako něco navíc. Naopak chceme, aby myšlenka přístupnosti organicky prostupovala celým festivalem,“ vysvětluje Kamenický. Proto se Jeden svět snaží nejen o svou vnější přístupnost, ale i o tu vnitřní: například vítá v řadách svých dobrovolníků a dobrovolnic také lidi s postižením. „Myslíme si, že mají mít stejnou šanci podívat se do zákulisí velké kulturní akce, jakou mají ostatní,“ vysvětluje koordinátorka Jednoho světa pro všechny Adéla Gálová.

East Doc Platform

Souběžně s Jedním světem se koná také akce zaměřená na filmové profesionály East Doc Platform (EDP). Institut dokumentárního filmu odtajnil detailní informace o projektech, které se představí na letošním 8. ročníku, který proběhne od 9. do 15. března. Jsou mezi nimi chystané filmy o zavražděném dokumentaristovi Rastorguevovi, babičce DJce, která se chystá na turné po Evropě, o návratu vlků do české krajiny nebo dokumentární videohra o nebezpečné misi československých parazitologů v genocidou sužované Kambodži. EDP nabídne široké veřejnosti zdarma masterclasses, diskuzní panely, projekci a další otevřený program. Pro filmové profesionály, kteří mají zájem o industry akreditaci, byl spuštěn online formulář.

Promítej i Ty!

Pokud už se nemůžete dočkat festivalu, máme pro vás jeden festivalový hit zdarma ke stažení v rámci projektu Promítej i Ty! Dokument Punková odysea sleduje cestu svérázné čtveřice finských punkerů od účasti na mezinárodní soutěži Eurovize až po poslední koncert. Film je možné zdarma stáhnout a promítat do 20. února. Dostupný je na webu www.promitejity.cz, kde je k dispozici dalších více než 50 dokumentárních filmů z předchozích ročníků festivalu.

Program festivalu a jeho mezinárodní hosty vám představíme na akreditační tiskové konferenci v úterý 19. února v prostorách našeho diváckého centra Tibet Open House (Školská 28). Pozvánku od nás brzy dostanete emailem.

Další informace včetně letošního vizuálu najdete ke stažení na webu www.jedensvet.cz.

Jeden svět v regionech 2019

Benešov 28.–30. 3.
Boskovice 4.–7. 4.
Brno 21.–29. 3.
České Budějovice 18.–22. 3.
Český Krumlov 21.–23. 3.
Děčín 3.–6. 4.
Havlíčkův Brod 22.–24. 3.
Hradec Králové 19.–22. 3.
Jablonec nad Nisou 18.–21. 3.
Karlovy Vary 29.–31. 3.
Kladno 3.–5. 4.
Liberec 25.–31. 3.
Louny 9.–13. 4.
Mladá Boleslav 4.–10. 4.
Nymburk 3.–6. 4.
Olomouc 18.–23. 3.
Opava 25.–29. 3.
Ostrava 4.–12. 4.
Pardubice 26.–29. 3.
Pelhřimov 4.–7. 4.
Plzeň 22.–29. 3.
Police nad Metují 21.–24. 3.
Polička 11.–13. 4.
Rožnov pod Radhoštem 8.–11. 4.
Sušice 4.–7. 4.
Tábor 28.–31. 3.
Tišnov 21.–23. 3.
Třebíč 15.–17. 3.
Třinec 1.–7. 4.
Uherské Hradiště 25.–29. 3.
Ústí nad Labem 25.–29. 3.
Ústí nad Orlicí 6.–13. 4.
Vsetín 18.–22. 3.
Zlín 1.–4. 4.
Znojmo 19.–22. 3.