300 milionů za 10 dní, dluhopisy společnosti Fidurock Nemovitosti se vyprodaly v rekordním čase

Veřejná nabídka dluhopisů odstartovala 16. ledna a celkový objem 300 milionů korun se umístil za necelých 10 pracovních dní. Úspěch emise potvrzuje, že je o dluhopisy mezi českými investory obrovský zájem.

“Takto rychlý úpis jsme nečekali a příjemně nás překvapil. O to více si tak vážíme důvěry, kterou do naší společnosti investoři vložili. Nyní se tak můžeme soustředit na budování portfolia,” uvedl David Hauerland z Fidurock Nemovitosti.

Na přípravě dluhopisů se podílely přední české konzultační společnosti jako advokátní kancelář rutland & partners, KPMG či finanční skupina Starteepo. Společnost chce získané prostředky z dluhopisové emise použít na rozšíření svého portfolia nákupních parků v Česku a na Slovensku.

O dluhopisy je značný zájem i na pražské burze, kam byly umístěny. Po prvních dnech se obchodují o dvě procenta výše, a to při několikamilionových objemech.

“Je vidět, že kvalitně připravená emise se nakonec vyplácí firmám i investorům. Fidurock nepodcenil celý proces ani výběr poradců, a byl tak po zásluze odměněn vysokou poptávkou,” okomentoval vývoj František Bostl ze skupiny Starteepo, která na emisi dluhopisů spolupracovala a právě díky velkému zájmu o dluhopisy letos plánuje spustit vlastní portál zaměřený na prémiové dluhopisy s prospekty schválenými Českou národní bankou.

O společnosti

Fidurock Nemovitosti a.s. je holdingová společnost založená v roce 2015 se sídlem v Praze. Jedná se o součást česko-nizozemské společnosti Fidurock, která se zaměřuje na strategické investice do nemovitostí a private equity, a jejíž portfolio v současné době dosahuje hodnoty zhruba 2 mld. CZK. Společnost Fidurock Nemovitosti se pak zaměřuje čistě na provozování a development retail parků, které v současné době zažívají po vzoru zemí západní Evropy rozmach také v České republice a na Slovensku. Prostřednictvím projektových firem vlastní společnost dané nemovitosti a související pozemky, sama však nevykonává žádnou jinou hospodářskou činnost. Většina příjmů společnosti tak plyne z nájmů prostor.

Odhadovaná hodnota stávajících retail parků společnosti a projektů v přípravě po jejich dokončení dosahuje 1,8 mld. CZK. Aktuálně do portfolia patří retail park Severka v Liberci, retail park v Táboře, Obchodní dům Saratov v Bratislavě a retail park ve slovenské Senici. Aktuálně pak probíhá development retail parků v Chocni, Starém Městě u Uherského Hradiště a ve slovenských Piešťanech. Společnost plánuje rozšířit své portfolio ze současných 7 retail parků na 20 – 30, a to v horizontu následujících 5 let. Hodnota portfolia by tak měla dosahovat více než 5 mld. CZK.