Januš: Žluč a hnus pražské kavárny. Ve sporu o Kováře nejde o pravdu, ale o šibenici

Tematický kanál Prima ZOOM přináší už 6. rok nejzajímavější dokumentární filmy a seriály ze světa i z domova. Ve 14 rozmanitých tematických blocích nachází diváci pravidelně nejlepší dokumenty od světových produkčních společností v čele s BBC, National Geographic, Discovery a ZDF, ale i oblíbenou českou tvorbu. Celodenní share stanice v roce 2018 byl 1,79 % v CS 15+. Nejúspěšnějším měsícem byl březen a srpen (share 1,90 %). V letošním roce uvede Prima ZOOM pokračování cestovatelské talkshow Hausbot Petra Horkého II. V neděli 3. února si připomeneme jeden z nejúspěšnějších seriálů na Prima ZOOM – Miroslav Zikmund: Cesta stoletím. Tímto dokumentem Prima ZOOM zároveň oslaví únorové úctyhodné stoleté narozeniny Miroslava Zikmunda.

A na co se diváci dokumentárního kanálu mohou letos ještě těšit? „K naší velké radosti si Prima ZOOM drží velkou oblibu a poslední tři roky roste. Věříme, že všechny stávající i nové diváky potěšíme jarní sezónou, která je tradičně nabitá výjimečnými premiérami. Rok jsme odstartovali sérií David Attenborough: Zvířecí dynastie, kterou divákům přinášíme krátce po světové premiéře, v únoru pak na ni navážeme špičkovým speciálem BBC Svět velkých koček. Pro milovníky historie je tu třináctidílná, výjimečně komplexní Hitlerova kronika; dějiny se ale samozřejmě netočí jen kolem válek, jak ukazuje sága Civilizace a umění. Na své si přijdou fanoušci techniky v sériích jako Síla strojů či Majestátní vlaky, stejně jako luštitelé záhad, pro které se v již deváté sérii vracejí Vetřelci dávnověku. Únorové sté narozeniny legendárního Miroslava Zikmunda oslavíme reprízou úspěšného titulu Miroslav Zikmund: Cesta stoletím – a na únor chystáme také premiérovou řadu unikátní cestovatelské talkshow Hausbot Petra Horkého,“ doplňuje k výročí Pavel Němec, dramaturg Prima ZOOM.

Nejoblíbenějšími tematickými bloky v roce 2018 podle share v CS 15+ se staly: Volání divočiny, Drsný svět a Tajemství Země a vesmíru. Nejsledovanějšími pořady byly především přírodovědné dokumenty v čele se snímkem Yellowstone, dále bodovala původní české tvorba – film Milda a seriál Utajené příběhy českých dějin. Čechy zajímá také téma Hitler a vlaky, ideálně v kombinaci.

Rostoucí oblibu si také drží server www.prima-zoom.cz, který plnohodnotně doplňuje dokumentární kanál množstvím zajímavých článků, fotografií, videí, reportáží a soutěží. Rekordním měsícem pro web Prima ZOOM se stal loňský leden, kdy jej navštívilo 743 033 reálných uživatelů (PC + mobil + tablet). Průměrně za loňský rok web navštívilo 541 560 RU měsíčně. Facebookový profil Prima ZOOM sleduje přes 760 000 fanoušků.

Zdroj: ATO-Nielsen Admosphere, živě + TS0-3, ke dni 7. 1. 2019 a NetMonitor – SPIR – Gemius

Brand Prima ZOOM ještě doplňuje stejnojmenný časopis, který jako exkluzivní čtvrtletník vychází od května 2018. Kromě tematických článků, které odrážejí pestrou programovou nabídku dokumentárního kanálu, přináší vždy unikátní rozhovor s významnou českou osobností. Na obálce prestižního magazínu nejen o přírodě, historii a vědě se tak objevily legendy jako Jaromír Jágr, Karel Gott nebo Karel Voříšek. Pro únorové vydání časopis Prima ZOOM připravuje ojedinělý rozhovor s tenistkou Petrou Kvitovou. Titul vydává FTV Prima podobně jako ostatní časopisy pod hlavičkou agentury Solootions.

Připomeňte si život této fenomenální osobnosti:

Od 3. 2. 21.00 – Miroslav Zikmund: Cesta stoletím

Ojedinělá minisérie Petra Horkého přináší ucelený pohled na život jednoho z největších Čechů, a zároveň odhaluje mnohá tajemství. Většina lidí zná dvojici slavných cestovatelů Zikmunda a Hanzelku. Téměř nikdo však neví, jaký skutečně žili život. Jejich zážitky z cest znají miliony lidí na celém světě. Legendární dvojici spojuje 111 tisíc najetých kilometrů, na nichž strávili celkem 9 let. Na svém kontě mají 6,5 milionu prodaných knih v 11 světových jazycích, 4 celovečerní filmy a 147 dokumentárních a televizních filmů. Seriál představí obdivované cestovatele v nových souvislostech – prostřednictvím velkého chlapského přátelství, které rozhodně neskončilo smrtí jednoho z nich, pohledem do soukromých až intimních sfér obou mužů, pohledem na jejich rodiny, přátele a nepřátele i pohledem na jejich chyby, omyly a poučení, které jim posléze umožnily odolat největším politickým tlakům a pronásledování. Příběh o dvojici Zikmund a Hanzelka odkryje dosud nezveřejněné skutečnosti.

Miroslav Zikmund je fenomenální cestovatel, fotograf, spisovatel a publicista, který se letos 14. února dožívá neuvěřitelných 100 let, a naplňuje tak název seriálu. Málokdo ví, že si tato světová osobnost s takřka fenomenální pamětí už přes sedmdesát let denně píše deník. A nyní odtajňuje své celoživotní vzpomínky. Jsou nejen úžasným osobním svědectvím, ale také přesným dokumentem doby. Minisérie přináší navíc i  osobitý pohled na bouřlivé dějiny dvacátého století očima muže, který poznal celý svět. Byl počat za Habsburků, narodil se pět měsíců po vzniku první republiky. Přežil 2. světovou válku, zažil nástup komunismu i jeho pád. StB byl označen jako „nebezpečná osoba nejvyšší třídy nebezpečnosti“. Pobýval v Africe, když zanikal koloniální systém. Setkal se s prezidenty i lovci lebek. Seznámil se s Gagarinem i Hillarym. Dožil se nástupu demokracie a hrdě jde životem dál.