Aktin zvýšil výkonnost logistických procesů nasazením řízeného skladu LOKIA WMS

6. února 2019, Brno – Internetový prodejce sportovní a zdravé výživy Aktin řídí logistiku pomocí skladového software LOKIA WMS od společnosti CCV Informační systémy, který významně pomohl zvýšit produktivitu logistiky. To umožnilo zlepšit služby zákazníkům a mimo jiné pružně a spolehlivě zvládnout vánoční nápor zákaznických požadavků. Mezi hlavní přínosy patří absolutní přehled o dostupnosti zásob a vyšší efektivita práce skladníků. Systém navíc automatizovaně odesílá požadavky a informace o zásilkách na přepravce.

Společnost Selltime provozuje pod značkou Aktin nejen fitness magazín a internetový obchod, ale také čtyři kamenné prodejny v Praze a Brně. Růst firmy si v uplynulém roce vynutil investici pro výkonnější, rychlejší a přesnější logistiku. Požadavkem na zavedení software WMS (Warehouse Management System) bylo také zvýšit produktivitu práce ve skladu.

Dříve jsme ve skladu už měli zavedenu adresaci přihrádek a pickeři používali radiofrekvenční čtečky, ale vychystávání probíhalo komplikovaně podle papírů, což skladníky zdržovalo. Řízení priorit vázlo a bylo závislé na vedoucím. Dnes jsou skladové procesy řízeny pomocí WMS a veškeré požadavky z objednávek přenášeny přímo na terminály skladníků,“ říká Miroslav Králík, vedoucí manažer prodeje a logistiky Aktin.

Vyšší objemy logistiky s menším počtem lidí

Nasazení systému LOKIA WMS mělo okamžitý dopad na snížení pracnosti ve skladu při současném  zvýšení přesnosti a přehlednosti všech procesů. Přestože se tým zaměstnanců ve skladu snížil o více než čtvrtinu na přibližně dvacet skladníků, zvládá výrazně více práce, než tomu bylo dříve. Již během prvních 3 měsíců po startu systému vyskladnil Aktin s pomocí systému přes 100 tisíc příkazů, vyexpedoval 35 tisíc zásilek zákazníkům a tento objem nadále zvyšoval.

Naše práce je velmi pružná, skladujeme desítky tisíc položek a priority se poptávkami zákazníků často mění v průběhu dne. Mimořádnou prověrkou pro nás byl konec roku, kdy je objem zásilek násobně vyšší, ale s podporou systému jsme neměli problémy pružně vykrývat požadavky prodejen ani přímých zákazníků,“ vysvětluje Králík.

Rozsáhlému skladu produktů se zdravou výživou a fitness vybavením pomáhá, že systém zvyšuje přehled o práci jednotlivých skladníků, nebo přehledně zobrazuje on-line stav zásob na grafické mapě skladu. Zrychlení odbavení zásilek a expedice zboží podporuje řízení požadavků podle typů objednávek a strojové odesílání informací o zásilkách na přepravce. „Pro Aktin jsme premiérově nasadili modul pro automatizovanou agregaci dopravních služeb s partnerskou aplikací Balíkobot. Náročnému předávání požadavků tak pomohlo odstranění zbytečných papírů, prodlev a chyb v přepisování informací pro dopravce,“ dodává Tomáš Kormaňák, produktový manažer LOKIA WMS.

O projektu Aktin a společnosti Selltime

Selltime s.r.o. provozuje čtyři prodejny v Praze a Brně a internetový obchod Aktin. Vzniku společnosti v březnu roku 2011 předcházelo již o necelý rok dříve založení stejnojmenného fitness magazínu. Aktin sponzoruje desítky atletů a osobností prosazující aktivní životní styl >>> https://aktin.cz/

O společnosti CCV Informační systémy

CCV Informační systémy je ryze český výrobce software se sídlem v Brně, který 25 let patří na českém trhu k nejvýznamnějším dodavatelům informačních systémů pro obchod a logistiku >>> https://www.ccv.cz/reference/zakaznici/