Děti s epilepsií nakreslí, jak jim správně pomoci při záchvatu

Praha, 6. 2. 2019 – Nebraňte záškubům ani křečím, odstraňte předměty, které by mohly způsobit poranění. Podložte hlavu, uvolněte oděv kolem krku – to jsou základní pravidla pro všechny, kteří se setkají s člověkem, jenž prodělává epileptický záchvat. Zda jim okolí správně pomohlo, nebo naopak, se budou snažit nakreslit děti s epilepsií v rámci 7. ročníku výtvarné soutěže „Líbí se ti, mami?“ Soutěž, kterou zaštiťuje spolek EpiStop, startuje v Mezinárodní den epilepsie, jenž letos připadá na 11. února.

Epilepsie je jednou z nejčastějších chronických nemocí českých dětí, trápí přibližně 20 000 z nich. „Epilepsie je závažné onemocnění, které má bohužel ve společnosti stále jisté stigma, jež vnímají i ti nejmenší pacienti. Stigmatizace vyplývá zejména z nedostatečné znalosti, co epilepsie je, a z nezkušenosti, že s epilepsií je možné žít normální život,“ vysvětluje za spolek EpiStop prof. MUDr. Přemysl Jiruška, Ph.D., z Fyziologického ústavu Akademie věd ČR, který se zde dlouhodobě věnuje výzkumu epilepsie. „Výtvarnou soutěž vnímám jako příležitost pro nemocné děti, jak mohou okolnímu světu ukázat, že i ony jsou šikovné a dokážou to, co jejich vrstevníci,“ pokračuje prof. Jiruška a dodává: „Nejenom dětští pacienti, ale všichni lidé s epilepsií potřebují podporu okolí, která jde za hranice výzkumu a medicíny a která jim dává naději, že je bude společnost plně respektovat a budě jim umět podat pomocnou ruku.“ Důležitost ocenění potvrzuje maminka šestileté Aničky, která s obrázkem „Veselá myška na duhové louce“ získala cenu za druhé místo. „Anička moc ráda kreslí a neustále mi nosí obrázky. Proto, když jsem se dozvěděla o soutěži, hned jsem jeden přihlásila,” říká a dodává: „Anička měla z druhého místa velkou radost a celkově nás to hodně povzbudilo, protože jsme si v té době procházeli poměrně nelehkým obdobím.”

Mottem letošního ročníku výtvarné soutěže „Líbí se ti, mami?“ je Pomáhejme správně. Právě správná pomoc je totiž pro lidi s epilepsií zásadní, a to zejména při akutních obtížích, jako jsou záchvaty. Podle odborníků ale ve společnosti stále přetrvává neznalost o tom, jak se chovat k pacientovi, který záchvat prodělává. „Lidé by rádi pomohli, ale stále se často setkáváme s tím, že neví jak, a proto si na to raději netroufnou nebo první pomoc provedou špatně,“ říká MUDr. Martin Kudr, Ph.D. z Kliniky dětské neurologie Fakultní nemocnice v Motole a doplňuje: „Násilím otevírat ústa, aby mohli pacientovi dát něco mezi zuby, nebo jejich zalehávání pro zmírnění záškubů – právě to jsou věci, které by lidé rozhodně dělat neměli.“ Nejdůležitější je podle něj odstranit z okolí pacienta všechny předměty, o které by se mohl poranit, a v podstatě čekat, až záchvat skončí. Poté pacienta položit do stabilizované polohy a přikrýt. Lékaři se snaží vysvětlovat zásady první pomoci u epileptického záchvatu už i dětem na základních a středních školách. „Pokud budou děti od útlého věku vědět, že existují lidé s epilepsií, co je to za nemoc a jak pomoci, je to jen dobře a snad se nám za čas podaří mýty o tomto onemocnění z povědomí veřejnosti odstranit,“ dodává MUDr. Kudr, který vedl instruktáž první pomoci například i na loňském ročníku tradičního EPPI vodáckého triatlonu. Návod, jak při záchvatu správně pomoci, lze najít na stránkách spolku EpiStop: https://www.epistop.cz/prvni-pomoc, Společnost E k tomu vytvořila instruktážní video: https://www.youtube.com/watch?v=cjlAdEqG_X4.

Rodiče mohou posílat výtvory svých dětí nemocných epilepsií na adresu spolku EpiStop až do 20. září. Vítězové se mohou těšit na profesionální sadu pro výtvarníky. Loňského ročníku soutěže se zúčastnilo 40 dětí, nejvíce porotu zaujal obrázek třináctileté Soni s názvem „Ruce“.
Výtvarná díla ze všech ročníků jsou k vidění na stránce www.libisetimami.cz, stejně jako pravidla a podmínky soutěže.

O EpiStop

Zapsaný spolek EpiStop vytváří platformu pro setkávání, spolupráci a aktivní činnost všech skupin a osob, které mají vztah k lidem s epilepsií, tedy pacientů, zástupců pacientských organizací, zdravotníků, odborných společností, sociálních poradců, úředníků státní správy či zástupců médií. Jejich cílem je zlepšit postavení lidí s epilepsií ve společnosti. Na webu www.epistop.cz je řada volně dostupných edukačních textů, zásady správné první pomoci a informace pro lidi s epilepsií i jejich blízké.

O epilepsii

Epilepsie je neurologické onemocnění charakterizované opakovaným výskytem neprovokovaných epileptických záchvatů. Patří mezi nejčastější mozková onemocnění. Ke stanovení diagnózy epilepsie zpravidla dochází při výskytu dvou a více epileptických záchvatů, výjimečně již po jednom takovém záchvatu. Epilepsie není jedna nemoc, jedná se spíše o skupinu onemocnění. Hlavním projevem jsou epileptické záchvaty, které mohou mít různou podobu. Mohou se projevovat např. pouhým zahleděním, brněním končetin, výpadkem paměti nebo známými křečemi končetin se ztrátou vědomí. Vyskytují se jak v průběhu dne, tak v noci během spánku. Přestože se epilepsie může objevit v kterémkoliv věku, jsou životní období, ve kterých je nový výskyt epileptických záchvatů častější než v jiných – hlavní vrcholy jsou u malých dětí a v období stáří. Příčiny mohou být získané na podkladě úrazu, infekce, vrozených odchylek vývoje mozku, či na genetickém podkladě. U převážné většiny epilepsií příčina není doposud známa. Epilepsii má v České republice přibližně 80 000 lidí. V současné době lékaři při správné a včasné diagnostice a farmakologické léčbě dostanou nemoc pod kontrolu až u 70 % pacientů. Ve světě trpí epilepsií více než 50 milionů lidí, v Evropě přes 6 milionů lidí, z toho přibližně 2 miliony dětí.