Odstartoval 4. ročník Franchisy roku, novinkou je ocenění Nápad roku

Praha, 7. února 2019 – Kvalitní franchisové systémy budou opět oceněny.  I letos bojují o prvenství v kategoriích Franchisor roku 2018 a Skokan roku. V rámci kategorie Franchisor roku bude vyhlášena i nová kategorie Nápad roku. Franchisové koncepty bude hodnotit porota složená z odborníků na franchising, právo, daně, finance a obchod. V loňském ročníku byla poprvé vyhlášena kategorie Cena veřejnosti, o kterou byl nečekaný zájem, a proto i letos je možné hlasovat on-line pro svůj oblíbený franchisový koncept.

I správní rada České asociace franchisingu si dovolila vyhlásit tak jako v minulosti „svou“ kategorii a udělit Cenu ČAF za podporu a rozvoj franchisingu v roce 2018.

Franchising je v České republice populárním způsobem podnikání. Jeho počátky zde sahají až do roku 1990, kdy byla založena první česká franchisa. V současné době zde působí přes 250 kvalitních franchisových konceptů, jsou zde zastoupeny velké zahraniční značky, jakož i ryze českého původu, které právě své know-how již do zahraničí expandují. Franchising je zastoupen ve všech oblastech našeho života od služeb až po výrobu, kolikrát i na místech, kde byste ho vůbec nečekali.

„Soutěž Franchisa roku je jednou z akcí, kterou Česká asociace franchisingu přispívá k všeobecnému zviditelnění franchisingu jako možnosti solidní a prosperující formy podnikání,“ říká Jan Gonda, prezident ČAF a dodává, že účelem je také představení kvalitních franchisových konceptů, které dodržují Evropský kodex etiky.

Loni zvítězila realitní síť CENTURY 21

Loňským vítězem v kategorii KB Franchisor roku se stala celosvětová realitní franchisová síť CENTURY 21 Czech Republic, hned za nimi se umístil Švejk Restaurant a koncept Business for Breakfast. Také kategorii Broker Consulting Skokan roku ovládla síť CENTURY 21 Czech Republic. Druhé místo získala síť dietetických center NATURHOUSE a třetí The Alternative Board ®. Cenu ČAF za podporu a rozvoj franchisingu získala docentka Lenka Turnerová. Nově udělovanou Cenu veřejnosti získala agentura Foreigners.cz.

Do soutěže se může přihlásit každá fyzická a právnická osoba, která na území České republiky prokazatelně vlastní nebo rozvíjí franchisový koncept a dodržuje Evropský kodex etiky franchisingu (kategorie Franchisor roku a Skokan roku), nebo se aktivně podílí na podpoře a rozvoji franchisingu v České republice (kategorie Cena ČAF za podporu a rozvoj franchisingu). Franchisový koncept se může do soutěže přihlásit sám, ale může být také nominován.

Více informací o kategoriích, porotě a harmonogramu soutěže najdete na webu Franchisa roku nebo se na nás můžete obrátit caf@czech-franchise.cz.

O soutěži Franchisa roku

Hlavním cílem soutěže Franchisa roku je popularizace franchisového způsobu podnikání. Soutěž chce cíleně udělit ocenění těm konceptům, které představují kvalitu na trhu, mají dobré výsledky a dodržují pravidla Evropského kodexu etiky franchisingu. Organizátorem soutěže je nezisková profesní organizace Česká asociace franchisingu (ČAF), která na národní úrovni sdružuje poskytovatele franchisingu a jeho odborníky. ČAF vznikla v roce 1993 a jejími členy jsou jak velké a známé mezinárodní značky, tak i menší tuzemské franchisové systémy. Asociace je členem Evropské franchisové federace a Světové franchisové rady.