Češi si technologiemi usnadňují život. Ty nejlepší od nich získají ocenění

V březnu letošního roku proběhne vyhlášení prvního ročníku Zonky Innovation Awards. Zonky společně s uživateli ocení platformy napříč všemi obory, které využívají technologie k usnadnění běžného života lidí, šetří zdroje, peníze a čas.

Společnost Zonky díky technologiím pomáhá lidem k levnějším půjčkám a dostupnému investování. V roce 2018 si lidé u Zonky půjčili 5 miliard korun. Zonky Innovation Awards vzniklo na základě zpětné vazby zákazníků služby Zonky. „Více než padesát tisíc našich uživatelů odmítlo platit zbytečné náklady za úředníky a pobočky. Jsou to lidé, kteří využívají přínos technologií pro sebe. Osobně jsme se zeptali přes 300 z nich, jaké další inovativní služby využívají nebo jim fandí,” říká Pavel Novák, ředitel Zonky. Projekty, které zákazníci uvedli jako inovativní, Zonky nominovalo na ocenění, a přidalo další podle vlastních kritérií.

Soutěž ocení inovace zlepšující život v oblasti bydlení, domácnost, přeprava, volný čas a finance. První sekce, s kategoriemi ubytování, služby pro domácnosti a přeprava lidí a věcí, se jako garant ujala Česká asociace sdílené ekonomiky. „Máme radost, že lidé stále více využívají služby, které jim díky technologiím pomáhají s jejich potřebami a zároveň šetří. Proto fandíme tomu je ocenit,“ říká k soutěži předseda ČASE Jan Charouz.

Výzkum IPSOS realizovaný pro ČASE potvrzuje, že 64 % lidí využívá služby sdílené ekonomiky převážně kvůli úspoře financí. Mezi nominovanými v této sekci je také několik projektů sdílené ekonomiky jako je například Flatio, HoppyGo nebo Hlídačky.cz

Další kategorie soutěže vznikly na základě exkluzivního výzkumu, který pro Zonky realizovala Médea Research.

Podle průzkumu téměř každý druhý Čech používá některou z bankovních aplikací na svém mobilu; domnívá se, že mobilní aplikace usnadňují správu vlastních financí. Zároveň by stejný podíl lidí uvítal, aby měl přehled o svých financích v rámci jedné sdružené aplikace. Téměř 40 procent Čechů by ocenilo jednotnou aplikaci i pro přehled o rodinném rozpočtu. Proto v inovacích zlepšující život v oblasti financí nechybí soutěžní kategorie Správa financí. Tu doplňují kategorie Platební nástroje a P2P platformy.

Přehled o financích, rozpočtu či transakcích však není to jediné, co lidem přináší spokojenější život. Jednoznačně nejdůležitější životní hodnoty jsou podle průzkumu pro českou populaci zdraví a rodina. Přibližně ¾ obyvatel České republiky soudí, že jejich osobní spokojenost má vliv na spokojenost celé rodiny. A kudy vede cesta k lepšímu životu jedince i rodiny? „Finance v tomto případě podle Čechů nejsou to hlavní; proto jsme se zaměřili na to, co Čechům každodenní život usnadňuje. Proto nechybí možnost hlasovat pro projekty či služby zlepšující život v oblasti volný čas,” dodává Novák ze Zonky.

Hlasování veřejnosti startuje 8. února na www.zia2019.cz. Lidé mohou hlasovat pro více než 50 projektů, které byly rozděleny do osmi kategorií, kde mohou dát hlas jednomu nominovanému v dané sekci. V každé kategorii bude vyhlášen jeden vítěz s nejvyšším počtem hlasů. Vítězové budou vyhlášeni 21. března. Mezi nominované projekty patří například Heureka, Dámejídlo.cz, ČSFD.cz, Twisto, Invia, Slevomat, GoOut, Košík, Rohlík, Spendee, Fundlift, Hoppy Go, Flatio, Favi, Úschovna a další.

Soutěž má vlastní webovou stránkou www.zia2019.cz, bude promována na sociálních sítích a vlastní FB stránce.

O soutěži

Celkem je nominováno přes 50 projektů, které jsou rozřazeny do 8 kategorií – Ubytování, Služby pro domácnost, Přeprava lidí a věcí, Správce financí, Platební nástroje, P2P platformy, Volný čas, Sdílená zkušenost. Lidé mohou pro svůj oblíbený projekt hlasovat
na webu soutěže až do 14. března. Vítězové budou vyhlášeni na slavnostním večeru 21. března, který bude streamovaný na iDnes.cz, TN.cz a Mall.tv.

  1. 2. – 14. 3. 2019 Hlasování veřejnosti
  2. 3. 2019 Vyhlášení vítězů

Vyhlášení cen se uskuteční v 8 kategoriích tematicky zařazených do 3 sekcí.

sekce: Inovace zlepšující život v oblasti Bydlení, domácnost, přeprava

garantem sekce je Česká asociace sdílené ekonomiky

kategorie: Ubytování

kategorie: Služby pro domácnost

kategorie: Přeprava lidí a věcí

sekce: Inovace zlepšující život v oblasti Finance

sekce vznikla ve spolupráci s Českou fintech asociací

kategorie: Správce financí

kategorie: Platební nástroje

kategorie: P2P platformy

sekce: Inovace zlepšující život v oblasti Volný čas

kategorie: Volný čas

kategorie: Sdílená zkušenost