Roger loni profinancoval faktury za jednu miliardu. Letos chystá expanzi do zahraničí a dvojnásobný růst.

Pro Platební instituci Roger byl rok 2018 rekordním. Roger profinancoval faktury v celkové hodnotě 1 miliardy korun. Jednalo se o nejúspěšnější rok v historii firmy. Během roku tak nabídl na své P2P platformě 4 521 investičních příležitostí pro menší i větší investory, což znamenalo 77 % meziroční nárůst investičních příležitostí. Největší zájem je od firem podnikajících v e-commerce a FMCG. Letos plánuje Roger profinancovat více jak 2 miliardy korun. Pomoci by mu k tomu měla integrace s novými partnery, ale i expanze do zahraničí. Zkrátit splatnost faktur na 3 dny si budou moci společnosti na Slovensku, v Polsku nebo ve Španělsku.

Zásadním milníkem pro Roger bylo profinancování faktur v nominální hodnotě 1 miliarda korun. Za rok 2018 tak společnost profinancovala téměř stejný objem faktur, jako za předchozí dva roky dohromady. Celková suma, kterou Roger za dobu své existence profinancoval se blíží 2 miliardám korun. O službu, která pomáhá menším a středním podnikům zkrátit splatnost faktur je největší zájem mezi obory jako FMCG, e-commerce nebo logistika. Podíl FMCG na celkovém objemu fakturace byl téměř třetinový (30 %), následovala e-commerce (19 %) a logistika (18 %).

„Těmto firmám vznikají náklady okamžitě a dodávají do společností, jejichž faktury mají splatnost i 60 dnů, proto je možnost dostat peníze za 3 dny důležitá. Nemusí tak využívat překlenovací úvěry nebo se jakýmkoliv dalším způsobem zadlužovat. Výhodou Platby od Rogera je, že rizikovost posuzujeme na základě odběratele. Díky tomu jsou i menší firmy dodávající do velkým společnostem schopné dosáhnout na tento způsob financování.“ dodává Šoukal.

Rostoucí zájem o službu dokumentuje i nárůst v počtu realizovaných aukcí. Za loňský rok měli investoři k dispozici celkem 4 521 investičních příležitostí. Obliba P2P investování v České republice neustále roste, což dokumentuje i 26% meziroční růst v počtu investorů. Z toho profitují především klienti, tedy malé a střední společnosti. Velký zájem investorů o tento typ investice způsobil, že provozní financování na Rogerovi vychází dle statistik ČNB pro mnoho firem výhodněji než provozní úvěr u komerčních bank, což umocnilo i zvyšování úrokových sazeb ze strany národního regulátora. V posledním čtvrtletí roku 2018 si tak klienti Rogera půjčovali v průměru o téměř 1 % výhodněji než v klasických bankách.

Největší zájem byl o financování faktur za obchodními řetězci jako Penny Market, Albert Česká republika nebo Globus. Mezi odběratele, o které je na platformě stále větší zájem patří internetové obchody jako Alza nebo Mall. Například objem fakturace za Alza.cz se meziročně téměř zdvojnásobil.

Pro tento rok Roger plánuje profinancovat faktury v nominální hodnotě 2 miliardy korun. Dosáhnout toho chce hlubší integrací s vybranými partnery. V prvním čtvrtletí roku bude spuštěna služba Invoice financing s novým partnerem, která jeho odběratelům výrazně usnadní financování dodavatelsko-odběratelského řetězce. Díky přístupu do intuitivního rozhraní si budou moci vybrat, zda splatnost faktury bude dle smluvních ujednání, nebo využijí služeb Rogera a 75 % z hodnoty faktury bude proplaceno do 3 dnů. Další cestou k růstu bude i expanze do zahraničí. V průběhu roku 2019 chce Roger začít nabízet své služby na sousedním Slovensku a v Polsku, následovat bude Španělsko.

O Platební instituci Roger a. s.

Roger je největší systém podnikových financí ve střední Evropě. Od roku 2013 úspěšně spojuje investory a kredibilní malé a střední podniky hledající pomoc při řízení cash flow. V roce 2016 společnost pod názvem Investiční Aukce získala prvního strategického investora, technologickou společnost CCV. Tímto krokem se otevřela cesta k automatizovanému financování malých a středních firem, a to díky elektronické fakturaci EDI, jejímž největším dodavatelem pro domácí trh je právě CCV. Druhým investorem se v roce 2017 stala společnost Echilon Capital (www.echilon.cz). Díky programu JIC PLATINN získal Roger a. s. licenci ČNB pro platební instituce. Aktuálně má Roger zažádáno u ČNB o licenci PSD2 a plánuje rozšíření současného portfolia služeb do dalších zemí v regionu střední Evropy. Více na www.roger.cz