Mýty a fakta o Huawei

V posledních týdnech média velmi často skloňují společnost Huawei. Některé informace byly ale nepřesné či dokonce nepravdivé. Společnost Huawei by proto ráda fakticky upřesnila některé nejčastěji se opakující mýty.

Mýtus:

Huawei musí předávat informace komunistické straně

„Téměř dvě stovky státních úřadů a podniků budou muset v příštích týdnech zkontrolovat, jestli jsou jejich systémy odolné proti nepřátelskému zásahu zvenčí. Používají totiž technologii čínského gigantu Huawei. Ten se sice na venek tváří, jako standardní obchodní firma, ve skutečnosti ale podléhá čínskému komunistickému režimu.“

Aneta Snopová, Reportéři ČT, 14. 1. 2019

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1142743803-reporteri-ct/219452801240002

Fakt:

V Číně neexistují žádné zákony nebo nařízení, podle kterých by Huawei musel do svých výrobků povinně instalovat tzv. „back doors“. Huawei nikdy od žádné vlády nebo vládní instituce takový požadavek nedostal a rozhodně by s tím nikdy nesouhlasil. Podíváme-li se na veřejná vyjádření odborníků na kybernetickou bezpečnost, nikdy žádný z expertů nepodložil svá tvrzení konkrétní analýzou či důkazem. Naopak Huawei disponuje analýzou čínského práva v této oblasti od britské právní kanceláře Clifford Chance LLP.

Mýtus:

Huawei je finančně podporována čínským státem

„Je známo, že je firma Huawei silně finančně podporována čínským státem.“

Ondřej Klimeš, sinolog, Reportéři ČT, 14. 1. 2019

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1142743803-reporteri-ct/219452801240002

Fakt:
Huawei je soukromá komerční společnost, vlastněná svými zaměstnanci formou ESOP – Employee stock ownership plan. Zároveň se jedná o druhého největšího prodejce mobilních telefonů na světě s celkovými ročními příjmy téměř 100 miliard dolarů.

Mýtus:
Čínské technologie Huawei by klidně mohly samy vypnout celou naši energetickou síť

„Nebavíme se ale jen o nějakém odposlouchávání nebo odkloňování datových toků. To jsme ostatně už zaznamenali třeba v sídle Africké unie. Bavíme se o nějaké kill switch metodě, která dokáže najednou vypnout všechna zařízení. Třeba v energetickém průmyslu nebo mobilním operátorům… Tak by taky mohla vypadnout celá energetická síť, lidé nebudou mít čím topit a my jim ani nebudeme mít jak rychle a účinně pomoct.“

Ondřej Profant, poslanec Pirátská strana, ČRo Plus, 10. 1. 2019

https://plus.rozhlas.cz/cinske-technologie-huawei-klidne-mohly-samy-vypnout-celou-nasi-energetickou-sit-7723026?fbclid=IwAR13XzYuvwkMTh-jFUuyXPCGpgbBu82Av_X1ZNio7VN2K8oDucsUxuuANqU

Fakt:

Každý IT specialista, pokud se zabývá kybernetickou bezpečností, ví, že není možné vypnout síť na dálku ze strany výrobce, bez součinnosti operátora. Výrobce má přístup k některým komponentům sítě po celou dobu fungování sítě, a to výhradně z důvodu testování dílčích softwarů. Pro tyto přístupy jsou v systému tzv. „okna,“ která vývojářům výrobce musí, zpravidla na velmi omezený čas, „otevřít“ provozovatel sítě. Není možné, aby výrobce celou síť řídil nebo dokonce vypnul, aniž by k tomu operátor dal výslovný souhlas, vytvořil k tomu podmínky nebo to vyžadoval. Všechny systémy fungují v tomto smyslu stejně. Pokud tedy představuje bezpečnostní riziko Huawei, představují stejné riziko i výrobky od kterékoli jiné firmy.

Mýtus:

Nejedná se o obchodní válku mezi USA a Čínou a většina západních států zakazuje technologie Huawei

„Hovoří se o americko-čínské obchodní válce. Vůbec to není pravda. Co se týče technologií, které jsou k dispozici pro 5G systémy, tak jsou to dvě čínské, dvě evropské a jedna jihokorejská. Takže nejde o jakousi válku, ale jde o to, jestli tady budeme mít technologie, kterým budeme věřit.“

Dušan Navrátil, ředitel NÚKIB, Události komentáře ČT, 7. 1. 2019

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1096898594-udalosti-komentare/219411000370111/obsah/668141-kauza-huawei?fbclid=IwAR2sekqiilguT4rZkXaijRBXfNHWYZpIUY7irPsCiNyzMjw56gCkcKUjquA

Fakt:

Výslovný zákaz využívat technologie Huawei zavedly pouze Spojené státy. Německo nebo Nizozemsko vydaly prohlášení, že nemají žádný důkaz o porušení zákona a nebudou tedy nijak bránit společnosti Huawei účastnit se veřejných zakázek a nabízet svá řešení. Za posledních 30 let se nenašel žádný důkaz o porušení zákonů ze strany Huawei nebo o nepovoleném sběru dat.

Německá BSI (Federální úřad pro informační bezpečnost) se postavila proti bojkotu společnosti Huawei: “Nemáme žádný důkaz nebo podezření o špionáži čínskou společností Huawei, a proto odmítáme zákaz této společnosti. Tady není žádný důkaz, pouze USA se snaží eskalovat obchodní válku s Čínou.” Prezident BSI Arne Schönbohm řekl, že neexistuje žádný důkaz pro tak závažné rozhodnutí jakým je zákaz Huawei.

Francouzský ministr hospodářství a financí Bruno Le Maire řekl, že Huawei hraje důležitou roli ve Francii: “Investuje zde a jeho investice jsou vítány.”

Rakouský spolkový ministr pro dopravu, inovace a technologie Norbert Hofer řekl, že nemá obavy z technologie Huawei.

Ředitel kanadského centra pro kybernetickou bezpečnost Scott Jones řekl parlamentní komisi: “Není žádný důvod pro vyloučení společnosti Huawei z 5G aktivit v Kanadě.” Dále řekl, že Centrum pro kybernetickou bezpečnost věří, že stát má dostatečné prostředky pro testování zařízení a software proti bezpečnostní zranitelnosti, a proto není potřeba následovat Austrálii nebo USA se zákazem Huawei.

Vodafone a Telefonica Germany shodně podpořili Huawei, jako světově největší IT společnost a řekli, že používají technologii Huawei mnoho let, věří mu a pravidelně testují bezpečnost svých sítí.

Mýtus:

Čína přes Huawei odposlouchávala budovu Africké unie

„Ti poučenější si v té souvislosti vzpomenou na letošní leden, kdy vyšlo najevo, že Čína pět let odposlouchávala budovu Africké unie v etiopské Addis Abebě, kterou pro chudý kontinent postavily čínské firmy. Hlavním dodavatelem internetové a komunikační technologie včetně serverů, datových center, wi-fi připojení a cloudových služeb byl − ano, hádáte správně, Huawei.“

Martin Ehl, komentátor, iHned.cz, 20. 12. 2018

https://archiv.ihned.cz/c1-66397770-spor-o-huawei-je-soucasti-boje-o-novy-svetovy-rad

Fakt:

Je to nepravdivá informace. Sami představitelé Africké unie odmítli informace francouzského deníku Le Monde o údajném úniku dat do Číny. Společnost Huawei byla pouze jedním z dodavatelů, zodpovědným za dodávku tak zvané pasivní infrastruktury datového centra pro sídlo Africké unie v Addis Abebě, to znamená chladicích systémů, napájení, základních skříní a systémů uliček datového centra. Klíčová zařízení datového centra byla dodána americkou společností. Dalším dodavatelem byla potom jiná čínská společnost.

– – –

Více informací o produktech Huawei naleznete na https://consumer.huawei.com/cz

Aktuální informace ze světa Huawei Consumer BG naleznete denně aktualizované na:
Facebook – CZ/SK: https://www.facebook.com/HuaweiMobileCZSK/
YouTube: https://www.youtube.com/huaweimobileczsk
Instagram: https://www.instagram.com/huaweimobileczsk
Twitter: https://twitter.com/HuaweiCZ_SK



O Huawei Consumer Business Group
Produkty a služby Huawei jsou dostupné ve více než 170 zemích a využívá je třetina světové populace. V roce 2018 se společnost umístila na 2. místě v dodávkách chytrých mobilních telefonů. Patnáct R&D (výzkumných a vývojových) center bylo založeno v USA, Německu, Švédsku, Rusku, Indii a Číně. Huawei Consumer BG je jednou ze tří business divizí společnosti a soustřeďuje se na smartphony, PC a tablety, wearables a cloudové služby apod. Globální síť Huawei je postavena na 20 letech bohatých zkušeností v telekomunikačním průmyslu a jejím cílem je přinášet nejnovější technologie spotřebitelům na celém světě.