Women Startup Competition zná své vítěze, první příčku obsadila aplikace Grason

V úterý 12. února proběhl  v prostorách pražského Impact Hubu finálový večer již 3. ročníku soutěže Women Startup Competition. Vybrané začínající firmy vedené ženami hodnotila sedmičlenná porota složená z investorů a předních českých osobností byznysové a podnikatelské sféry. Nejvíce je oslovila aplikace Grason, která pomáhá se správou pracovní síly v pohostinství.

2019-02-13 07_50_24-Women Startup Competition Copy.png

Do soutěže se letos přihlásilo celkem 37 soutěžících, do finálového kola se probojovalo 8 nejzajímavějších projektů. Samotné akci předcházel půldenní praktický bootcamp pod vedením zkušených mentorů z praxe, kteří účastnice provedli klíčovými aspekty podnikání a připravili je na prezentaci před odbornou porotou.

První místo obsadila mobilní aplikace Grason, která umožňuje efektivní nábor a sdílení pracovníků mezi hotelovými a restauračními zařízeními. Šéfka projektu Jarmila Kowolowská se zúčastní  mezinárodního finále v Londýně, kde bude mít možnost představit se tamním médiím či investorům.

„Letošní třetí ročník dopadl nad očekávání, účast a zájem byl ohromný. Z 37 přihlášených startupů bylo opravdu co vybírat. Finále ukázalo, jak máme v České republice nadšené a zajímavé podnikatelky a že zájem o podnikání u žen roste. Na vyhlášení přišlo přes 200 lidí, tedy zatím nejvíce v historii soutěže,” komentuje Pavlína Zychová, ambasadorka soutěže pro Českou republiku.

Na druhém místě se umístil startup Genster, který pomáhá mužům s nakupováním a zároveň sbírá data o jejich preferencích v módě. Stylisté z Gensteru zákazníkovi oblečení zašlou domů, kde si z něj sám vybere a zbytek zašle zpět. V těsném závěsu skončil projekt Snuggs, který vyvinul elegantní ekologické a hlavně pratelné menstruační kalhotky s vysoce absorpčními nanovlákny.

Letošní ročník s sebou přinesl několik změn: pozvání přijalo přes 40 VIP hostů z řad investorů a českých podnikatelů, účastníci i diváci dostali brožuru 5×5 rad od mentorů a mohli se také zúčastnit neformálního setkání ALUMNI startupů.

„Podpora startupové komunity je v dnešní ekonomice klíčová, jelikož přináší inovace a nové příležitosti pro firmy i společnost“, zdůvodňuje partnerství Vodafonu viceprezident společnosti pro firemní zákazníky Jonathan Rutherford a dodává: „Pokud chceme, aby naše společnost byla různorodá a maximálně rozvíjela veškerý svůj potenciál, potřebujeme mít na vedoucích pozicích více žen, které rozproudí konkurenci a podnítí změny, obzvláště v oblasti technologií.”

Kromě soutěžních prezentací na akci proběhl rozhovor s investorkou a podnikatelkou Margaretou Křížovou či Fast TOP 50 Battle s Josefem Průšou, zakladatelem Prusa Research a bývalou ředitelkou Kiwi.com Lucií Brešovou.

O soutěži Women Startup Competition

Soutěž Women Startup Competition funguje v České republice od roku 2017, jejím hlavním cílem je zviditelnit a ocenit mladé firmy vedené ženami a motivovat další, aby se do podnikání pustily.  Přihlásit se může jakýkoliv startup, ve kterém je zakladatelkou či spoluzakladatelkou žena. Účast ve finále České republiky může vybraným projektům přinést zájem investorů, poskytnout důležité kontakty a zajistit potřebnou publicitu. Den před finálovým večerem se soutěžící tradičně účastní jednodenního bootcampu, který se zaměřuje na dílčí stránky podnikání a jednotlivé týmy propojuje s odborníky a mentory z praxe. Součástí je také trénink prezenčních dovedností. Soutěž spoluorganizuje Vodafone Nápad roku společně s Pavlínou Zychovou z MyStay, která se stala ambasadorkou pro Českou republiku po vlastní účasti v soutěži v Budapešti v roce 2015.

Partnery akce je společnost Vodafone, agentura CzechInvest a Microsoft. Podpořily ji také společnosti Novalia, StartupJobs, Mazagrande, Impact Hub, Dermacol, Presenation, Gettick a Ocenění českých podnikatelek. Mediálními partnery jsou Roklen24, TyInternety a magazín Best of.