Česko hledá bastlíře, kutily a vynálezce!

Maker Faire je zábavná pouť pro rodiny s dětmi i veletrh pro tvořivé lidi všech generací

 

  • O předposledním červnovém víkendu Praha již podruhé přivítá světový festival kutilů 21. století.
  • Tvůrci neboli makeři mohou přihlásit svou expozici do konce dubna na stránkách akce.
  • Zájem o hnutí makerů v Česku roste a rozšiřuje se do regionů.

 

Praha, 18. února 2019 – Termín druhého ročníku festivalu Maker Faire Prague potvrzen: novodobí kutilové a tvůrci se sejdou o víkendu 22. a 23. června 2019 na holešovickém Výstavišti v Praze. Tento týden organizátoři spustili výzvu pro všechny makery, kteří by se chtěli na akci přihlásit a představit svou tvorbu. Nekomerční vystavovatelé opět dostanou prostor zdarma.

Festival navazuje na úspěch loňského premiérového ročníku, který během víkendu přitáhl na 10 000 návštěvníků. Mottem Maker Fairu je přijď ukázat, co vyrábíš, a sdílet, co ses při tom naučil. Tyto akce se konají již od roku 2006 v desítkách měst po celém světě a umožňují nadšencům sdílet své kreativní projekty bez ohledu na věk i použité nástroje. Maker Faire je totiž místo, kde se stírají rozdíly mezi tradičním kutilstvím nebo řemesly a novými technologiemi zahrnujícími 3D tisk, elektroniku či programování.

Jaký bude ročník 2019?

Klíčovým slovem prvního ročníku bylo právě slovo maker neboli tvůrce, vynálezce, kutil nového střihu. V minulém roce se těchto makerů na Výstavišti sešlo přes 170 a vytvořili nadšenou atmosféru tvoření a sdílení nápadů, která spojovala profesionály i amatéry. Mezi vystavovateli byli nejen jednotlivci, ale i různé skupiny, školy, kroužky a otevřené dílny. K vidění byla plejáda projektů: malující a soutěžní roboti, dekorační a umělecké předměty, recyklované objekty, elektrická formule či koloběžka, pomůcky pro včelaře, mini satelity, mlžná komora, vlastní návrhy her a hraček, funkční skleněný parní stroj, malý zábavní park, hudební nástroje, obří vzduchové dělo a mnoho dalšího. Akce ukázala nejen spoustu talentu mezi českými makery, ale též obrovský zájem publika, které se mohlo na stáncích aktivně zapojit do výstavy a něco si vyrobit, vyzkoušet nebo se naučit.

„Maker Faire je festival jako žádný jiný, protože nemusíte být firma ani profesionál, abyste mohli vystavovat. Naopak, Maker Faire je otevřený pro všechny tvůrčí duše bez rozdílu věku a oboru. Rozhodující je nápad a nadšení, ať už pracujete s elektronikou, dřevem, sklem, kovem, světlem nebo textilem. Vítán je každý, kdo vytváří něco zajímavého – rádi bychom ale letos instalace rozšířili i do venkovních prostor před budovou Výstaviště a možná i do pravého křídla,“ říká programový ředitel festivalu Jiří Zemánek.

Podobně jako loni se při tom klade důraz na interaktivitu výstavy, součástí programu budou i různé workshopy a vystoupení na pódiu, která letos kromě přednášek zahrnují například světelnou nebo vědeckou show. „Když vidíme, jak jsou z Maker Faire nadšené děti, doufáme, že se něco z festivalu podaří přenést i do škol, protože nejlépe se učíme, když pracujeme na nějakém skutečném projektu,“ doplňuje Zemánek. Hlavním partnerem festivalu zůstává PRUSA Research, český výrobce 3D tiskáren, který podporuje podobné akce po celém světě. Vstupenky na festival si návštěvníci mohou koupit již nyní v předprodeji na Goout.

Komunita makerů se v Česku rozrůstá

Počet novodobých kutilů ve světě i doma roste a svědčí o tom i rozkvět otevřených dílen, tzv. makerspaců či fablabů v Praze, Brně a dalších městech. Každý měsíc probíhá v jedné z takových dílen PrusaLabu komorní setkání Meet the Makers, kde kutilové představují své projekty a vzájemně se inspirují. Fenomén tvoření nabývá na síle, a i v regionech je spousta aktivních makerů, kteří mají co ukázat. Proto ke konci dubna proběhne Pilsen Mini Maker Faire v plzeňském DEPO2015, regionální formát licencovaného festivalu Maker Faire.

Výzva pro každého tvůrce

Všichni makeři, kteří by chtěli na Maker Faire Prague 2019 představit a ukázat svou tvorbu, se mohou ode dneška do konce dubna přihlásit na stránkách festivalu. Stačí vyplnit formulář, prezentace na akci je pro nekomerční subjekty bezplatná. Po skončení výzvy organizátoři z přihlášených projektů vyberou 200 vystavovatelů, a ti se pak budou moci podělit o svůj kreativní projekt se všemi návštěvníky holešovického Výstaviště.
……………………………………………………………………………

O festivalu Maker Faire Prague

Maker Faire je největší světová přehlídka kreativity, inovací a důmyslnosti pro celou rodinu, která se na popud společnosti Make Media koná od roku 2006 v mnoha městech po celém světě. Maker Faire Prague 2019 se bude konat ve dnech 22. a 23. června 2019 na Výstavišti v Praze Holešovicích. Festival organizuje Maker Faire Prague, z.s., který tvoří zapsaný spolek Žádná věda, komunikační agentura Taktiq Communications a iniciativa Make More. Festival vzniká pod patronátem PRUSA Research, světového výrobce 3D tiskáren, ve spolupráci s akademickými partnery ČVUT a Studii Nových Médií FF UK.

Další informace najdete na webových stránkách festivalu Prague Maker Faire nebo na našem Facebooku, Twitteru či Instagramu.