Android je ve firmách na vzestupu, bezpečnost je stále rozporuplná

Využívání tabletů a handheldových zařízení s operačním systémem Android je v podnikatelské sféře na vzestupu. Ovšem podle nejnovějšího výzkumu divize Panasonic Business představuje jeho bezpečnost i nadále problém. Operační systém Android v podnicích využívá průměrně 72 % tabletů a handheldových zařízení (včetně mobilních telefonů). Vzhledem k tomu, že 60 % kupujících uvádí, že Android se v jejich organizacích stále ještě integruje, lze předvídat nárůst počtu těchto zařízení, přičemž největší část růstu lze očekávat v následujících třech letech.

Jako tři hlavní výhody operačního systému Android v porovnání s ostatními operačními systémy se uvádí flexibilita (59 %), bezpečnost (58 %) a cenová dostupnost (52 %).

Obavy o bezpečnost

Podniky se ovšem domnívají, že bezpečnostní záplatování (patching) jejich zařízení by měla probíhat mnohem častěji, konkrétně o čtyři záplaty ročně více, než je tomu dnes. Různorodost metod nasazení bezpečnostních záplat se také lišila, kdy 66 % spoléhalo na IT oddělení, 38 % využívalo řešení správy mobilních zařízení (MDM) a 30 % využívalo aktualizace firmwaru výrobce zařízení prostřednictvím bezdrátové technologie. 23 % se spoléhalo na uživatele, 22 % využívalo firmu zajišťující IT podporu a 16 % prodejce.

Očekávané funkcionality

Co se týče možností správy firemních mobilních zařízení s operačním systémem Android, kupující očekávali následující funkce jakožto standardní součást:

%

Přizpůsobitelný operační systém, který bude uspokojovat požadavky podniku 50

Balíček Android for Work 47

Nástroj/konzole pro správu aktualizací firmwaru 41

Vyšší úroveň podpory pro bezpečnost systému Android 37

Začlenění certifikovaných řešení zabezpečení třetích stran 35

Bezplatné aplikace pro řízení podniku a zlepšení produktivity i přizpůsobitelné aplikace 35

Testování, certifikace EMM, licence a přizpůsobené aplikace MDM 33

SCOMO – Software Component management object 30

Kompatibilita napříč různými zařízeními od stejného výrobce 30

Technologie bezdrátové aktualizace firmwaru (FOTA) 29

Volitelný modulární balíček pro vývojáře 23

Očekávání ve vztahu k aktualizacím

Podniky v současnosti aktualizují operační systémy Android na jednotlivých zařízeních přibližně 5krát ročně. Od poskytovatele zařízení očekávají, že operační systém Android bude podporovat až tři roky po ukončení životnosti zařízení.

Všechna Android zařízení nejsou stejná

„Nástup mobilních zařízení do podnikatelského světa s operačním systémem Android i nadále pokračuje, ale pro IT oddělení je i nadále problém tato zařízení efektivně spravovat a zabezpečovat,“ uvedl Jan Kaempfer, generální ředitel pro marketing ve společnosti Panasonic Computer Product Solutions. „Důležité je, aby kupující pochopili, že ne všechna zařízení se systémem Android jsou stejná. Je třeba se zaměřit na funkce pro správu a zabezpečení, které jim dodavatel nabízí, a také na vlastní technické zkušenosti se systémem Android. Díky využití nejnovějších bezdrátových aktualizací a konzolí pro správu mohou IT oddělení ušetřit značný čas a peníze prostřednictvím automatizace aktualizací, pokud zvolí vhodné zařízení s náležitými funkcemi pro správu a zabezpečení.“

Nezávislý výzkum provedený firmou Opinion Matters jménem Panasonic Toughbook se dotazoval 250 britských subjektů nakupujících technologii, tj. notebooky, tablety a handheldová zařízení pro mobilní pracovní sílu. Pro shrnutí výzkumu klikněte zde.

O skupině Panasonic System Communications Company Europe (PSCEU)

PSCEU je evropskou pobočkou Panasonic System Communications Company, globální B2B divize společnosti Panasonic. Cílem PSCEU je ulehčit práci profesionálům a pomáhat firmám zvyšovat jejich efektivitu a výkonnost. Pomáhá společnostem získávat, zpracovávat a přenášet všechny druhy informací, jako jsou hlasová, textová a obrazová data. S přibližně 350 zaměstnanci, se zkušenými experty, se schopnostmi řízení globálních projektů a s rozsáhlou evropskou partnerskou sítí nabízí PSCEU bezkonkurenční výhody na daném trhu.

Naším cílem je, aby spolu technologie neviditelně spolupracovaly a společnosti se tak mohly soustředit pouze na úspěch. Věříme, že by technologie měly především fungovat bez potíží. Podniky uspějí, pokud se budou moc zaměřit pouze na své zákazníky a všechny technologie jim budou nápomocny jako jeden celek. Proto jsme odhodláni vyvíjet produkty a řešení, které jsou tak samozřejmou součástí způsobu práce našich zákazníků, že jsou téměř neviditelné. Je to jako koňská síla v pozadí, která pohání obchodní úspěch.

Společnost PSCEU se zabývá šesti kategoriemi produktů:

  • Broadcast & ProAV vám umožňuje vyprávět příběh prostřednictvím vysoce kvalitních produktů a řešení, které zajišťují hladký provoz a vynikající poměr ceny a výkonu v rámci celé řady dálkově ovládaných kamer, přepínačů, studiových kamer a ENG P2HD. Řada filmových kamer modelů VariCam a EVA1 zvládá nahrávání ve 4K a HDR (High Dynamic Range). Díky tomu jsou ideálním řešením pro kino, televizi, dokumenty a živou produkci.
  • Communication Solutions nabízí nejlepší telefonní systémy, terminálová zařízení SIP a profesionální „síťové“ skenery, díky kterým se můžete soustředit na komunikaci, nikoli na připojení.

Computer Product Solutions poskytuje mobilním pracovníkům možnost pracovat kdekoli s řadou odolných notebooků Toughbook, podnikových tabletů Toughpad a elektronických systémů pro prodejní místa (EPOS). Společnost Panasonic byla v roce 2017 evropským lídrem a dosáhla tržního podílu 57 % v prodeji odolných notebooků

  • Industrial Medical Vision vyrábí aplikace pro různé segmenty včetně medicíny, biologických věd, ProAV nebo průmyslu. Produktové portfolio zahrnuje kompletní kamerové systémy a OEM kamerové systémy a vy tak můžete vidět to, co je lidskému oku téměř neviditelné.
  • Security Solutions staví na tradici poskytování záznamů CCTV v průkazné kvalitě. Zajišťuje nejvyšší kvalitu obrazu za všech podmínek díky využití vysoce spolehlivých kamer s pokročilou technologií a systémům pořizování obrazového záznamu. Můžete se tak cítit v bezpečí.
  • Visual System Solutions nabízí nejširší řadu profesionálních displejů a projektorů a umožňuje profesionálům v oblasti audia a videa svobodně tvořit. S tržním podílem 39 % je lídrem na evropském trhu projektorů s vysokým jasem (Futuresource > 5 klm FR17, 3. čtvrtletí, mimo 4K a digitálního kina).

O společnosti Panasonic

Panasonic Corporation je světovým lídrem ve vývoji a výrobě elektronických produktů a řešení pro zákazníky v oblasti spotřební elektroniky, technologií pro domácnost, automobilového průmyslu a B2B. V roce 2018 společnost slavila 100 let od svého založení, nyní provozuje 591 dceřiných společností a 88 přidružených společností po celém světě a generuje konsolidované čisté tržby ve výši 61,4 miliardy EUR za rok končící 31. března 2018. Se snahou vytvářet nové hodnoty prostřednictvím inovací napříč všemi divizemi, chce společnost vytvořit lepší život a lepší svět pro své zákazníky. Další informace o společnosti Panasonic najdete na adrese: http://www.panasonic.com/global