Bose Smart Speakers povyšují chytrý bezdrátový rozvod hudby v bytě na novou úroveň

Před nedávnem představila společnost Bose novou platformu chytrých reproduktorů Bose Smart Speakers, které mimo jiné umožňují bezdrátový rozvod hudby po bytě v rámci dosahu Wi-Fi. Totéž slibují i reproduktory Bose SoundTouch. Jaký je rozdíl mezi oběma řadami?

Praha, 25. února 2019 – Koncem minulého roku představil legendární výrobce audiotechniky, společnost Bose, novou řadu chytrých reproduktorů s označením Bose Smart Speakers. Na první pohled oznamuje označení „smart“ především vestavěného digitálního asistenta Amazon Alexa, pomocí kterého mohou uživatelé ovládat řadu funkcí hlasovými povely. Samotný asistent Alexa však zatím není lokalizován do češtiny ani slovenštiny a Amazon jeho využití v našem regionu prozatím nepovolil.

Nové produkty řady Bose Smart Speakers slibují kromě toho možnost bezdrátového rozvodu hudby po domě či bytě se snadným ovládáním ze smartphonu pomocí aplikace. Totéž nabízí i platforma produktů SoundTouch od stejného výrobce. Rodinu produktů SoundTouch označuje Bose jako platformu „ECO 1“ a reproduktory Smart Speakers jako „ECO 2“. Jednotlivá zařízení jsou vždy plně kompatibilní se všemi reproduktory dané řady, ale obě platformy nelze při bezdrátovém rozvodu hudby kombinovat.

Jak funguje bezdrátový rozvod hudby v provedení Bose

Krátce řečeno, bez rozvodu kabelů po domě můžete v celém prostoru poslouchat stejný synchronizovaný hudební podkres, nebo pouštět v různých místnostech odlišnou muziku.

Do každé místnosti, kterou chcete ozvučit (v dosahu jedné Wi-Fi sítě), zvolíte nejvhodnější audio systém z nabídky daného ekosystému, ten zapojíte do zásuvky a pomocí aplikace všechny komponenty bezdrátově propojíte do jednoho celku. Řídit pak lze například volbu hudby a hlasitosti v jednotlivých místnostech či vytváření skupin reproduktorů. Do aplikace lze zakomponovat účty populárních streamovacích sužeb, jako Spotify a další, a také ji můžete propojit s domácím centrálním datovým úložištěm typu NAS, na němž máte uloženy nahrávky ve vysoké kvalitě. Samozřejmostí je přehrávání jakéhokoli zdroje hudby připojeného přes audio vstup nebo sdílení Bluetooth. Systémy podporují Wi-Fi sítě 2,4 GHz i 5 GHz a také všechny běžně používané digitální formáty zvuku, včetně bezztrátového kodeku FLAC.

V čem se tedy liší SoundTouch a nově uvedená řada Smart Speakers?

Reproduktory Sound Touch a Smart Speakers

Řada Bose SoundTouch byla na trh uvedena již před několika lety. Postupně se z ní stal dosud největší a nejkomplexnější systém pro bezdrátový rozvod hudby. Malé domácí bezdrátové reproduktory SoundTouch 10, SoundTouch 20 a SoundTouch 30 doplnily kompatibilní soundbary určené pro vylepšení zvukových vlastností televizoru i poslech hudby, systémy domácího kina nebo dokonce vestavěné interiérové i venkovní reproduktory pro ozvučení zahrady nebo sauny.

Nová řada Smart Speakers zahrnuje prozatím jeden chytrý reproduktor Home Speaker 500 a dva různě výkonné soundbary (Soundbar 500 a Soundbar 700), které lze rozšířit bezdrátovým subwooferem a bezdrátovými zadními reproduktory.  Dá se očekávat, že v brzké době se tato platforma bude rozrůstat podobně jako SoundTouch.

Smart Speakers – nová aplikace a nové možnosti

Nová Aplikace Bose Music App, která je určena k ovládání řady Smart Speakers, je vytvořena tak, aby ve spojitosti s dalšími produkty nabídla v budoucnosti zcela nové možnosti. Oproti aplikaci SoundTouch je stabilnější a nabízí navíc zajímavé funkce. Některé z nich využijete ihned a jiné, jako zmíněnou Alexu, v budoucnosti. Příkladem nových možností je personifikace a vytvoření vlastních oblíbených předvoleb (hudebních alb, playlistů, umělců, rádií atd.) každým uživatelem zvlášť při použití jednoho rodinného účtu.

Zvuk, design a digitální asistent

Konstrukce základního reproduktoru řady Smart – Home Speaker 500 – využívá hliníkové šasi, velký displej a působí na první pohled exkluzivnějším dojmem než produkty řady SoundTouch. Stejně tak zvuk je hutnější, čistší a poskytuje více basového potenciálu. Chytrý Soundbar 700 je osazením reproduktorů totožný se soundbarem SoundTouch 300.

Bose Smart Speakers mají asistenta Amazon Alexa přímo ve svém nitru. To znamená, že pro ovládání hlasovými povely nepotřebujete žádné další zařízení. Vestavěná sada až osmi mikrofonů monitoruje zvuky z jednotlivých částí místnosti a díky tomu rozezná i příslušný hlasový příkaz v hlasitě ozvučeném pokoji. Řada SoundTouch ovládání hlasovými povely s využitím digitálních asistentů také podporuje, ale tuto funkci lze využít pouze v kombinaci s externím produktem Alexa nebo Google Assistant.     

Řada Bose Smart Speakers je tedy chytřejší a nabízí ještě lepší zvukové vlastnosti než SoundTouch.  Přesto, že prozatím zahrnuje méně modelů reproduktorů, slibuje již nyní větší možnosti a flexibilitu. Současně se dá očekávat, že se tato rodina bude dále rozrůstat.  

O společnosti Bose:

Společnost Bose založil v roce 1964 profesor elektrotechniky na Massachusetts Institute of Technology, pan Amar G. Bose. Již první audiosystém Bose přinesl revoluční způsob řešení a revoluci v zážitku reprodukované hudby. Až do dnešní doby je společnost řízena jejími původními principy, kterými jsou investice do dlouhodobého výzkumu s cílem vývoje nových technologických řešení, které přinesou reálný přínos zákazníkům. Kromě audiotechniky vyvíjí a vyrábí Bose také zařízení pro několik dalších průmyslových odvětví. S produkty a patentovanými technologiemi Bose se setkáváme v domácnosti, autě, na cestách i na veřejných prostranstvích.

O společnosti BaSys:

Společnost BaSys je předním distributorem prémiové audio a video techniky se sídlem ve Švýcarsku a s distribučními společnostmi v několika zemích Evropy. Od roku 1990, kdy byla společnost založena, zastupuje světové značky, jako Pioneer, Bose, Loewe, Elac, Marantz, beyerdynamic, Neutrik, Bugera, Behringer, Monster, TC electronics, Midas, KlarkTeknik, Turbosound, Cordial, Rean.