Stovky lidí podpoří pacienty s roztroušenou sklerózou

Zacvičí na maratonu

Praha, 25. 2. 2019 – Den a noc pohybu na žíněnkách, posilovacích strojích nebo venku – to čeká stovky lidí, kteří se rozhodli podpořit nemocné s roztroušenou sklerózou (RS) a zúčastní se osmého ročníku Maratonu s roztroušenou sklerózou (MaRS). Ten startuje v pátek 1. března v 16 hodin a nepřetržitého cvičení se tradičně účastní pacienti a jejich blízcí, lékaři, zdravotní sestry, fyzioterapeuti a další podporovatelé po celé České republice. MaRS trvá 24 hodin a letos se do něj zapojují lidé z 21 měst, a dokonce i 8 týmů ze zahraničí. Cvičební základna bude ve FitnessAction na Praze 4.

„Maraton MaRS je vlastně skládačka složená ze vzájemně propojených sportovišť po celé republice i v zahraničí, města spolu komunikují pomocí telemostů, a vzájemně se tak ve cvičení povzbuzují,“ popisuje Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS, který celou akci organizuje.

Protáhnout tělo si přijde i řada známých jmen, v Praze se do maratonu zapojí například Jan Čenský nebo týmy amerického fotbalu Black Cats a Black Panters. Letos poprvé pacienty podpoří i žáci základních škol v rámci tělesné výchovy. Zapojí se například děti ze školy v Jinočanech.

Účastníci maratonu letos v programu najdou tradiční kruhový trénink, dále pilates, jógu a relaxační cvičení, cviky na zlepšení jemné motoriky a trénink paměti. Připraveno bude také cvičení pro děti. „Veškerý program přizpůsobujeme i lidem s větším omezením pohybu. Pacienti budou moci v rámci maratonu konzultovat s fyzioterapeutem, jaké cvičení je pro ně nejvhodnější,“ říká fyzioterapeutka Klára Novotná a doplňuje: „Cílem maratonu není podat vrcholný výkon, ale motivovat k pohybu.“

Z dobrovolného vstupného, které na MaRSu vybereme, přispíváme pacientům na fyzioterapii nebo pomůcky, které pojišťovny nehradí,“ vysvětluje Kateřina Bémová. Minulý rok se akce zúčastnilo 3 350 lidí a výtěžek činil celkem 356 226 korun.

Celkem v České republice trpí RS – chronickým zánětlivým onemocněním centrálního nervového systému – přibližně 20 000 pacientů. Registr pacientů s roztroušenou sklerózou (ReMuS) jich prozatím eviduje takřka 14 000. „Dříve se pohybová aktivita pacientům s RS příliš nedoporučovala, aby se jim ještě více nezhoršila únava – jeden z častých a výrazně limitujících příznaků. Dnes už ale víme, že pravidelná péče o fyzickou i psychickou kondici je naprosto zásadní a je nezbytnou součástí úspěšného léčebného režimu,“ vysvětluje doc. MUDr. Dana Horáková, Ph.D., z MS Centra při Neurologické klinice 1. LF UK a VFN Praha.

„Pro pacienty s RS je vhodná fyzická aktivita ve střední zátěži nejméně dvakrát týdně po dobu 30 minut, ideální je kombinace aerobního cvičení a posilování. Už půl hodina pravidelného cvičení totiž významně zvyšuje takzvaný neurotrofní faktor, který příznivě působí na nervové buňky – vede k jejich podpoře, růstu a vytváření nových nervových spojení,“ popisuje Klára Novotná a dodává: „Pokud pacient začne takto pravidelně cvičit, už po 10 týdnech u něj můžeme pozorovat zlepšení svalové síly, snížení únavy, pacienti jsou ve větší psychické pohodě a celkově se jim zlepšuje kvalita života.“

MaRS se letos koná v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Jihlavě, Kroměříži, Liberci, Mostě, Novém Boru, Olomouci, Klimkovicích, kde společně cvičí Ostrava s Frýdkem-Místkem, Plumlově, Plzni, Poděbradech, Teplicích, Týnu nad Vltavou, Uherském Hradišti, Ústí nad Orlicí/Letohradě, Velkých Losinách, Žďáru nad Sázavou a Žirči u Dvora Králové nad Labem. Na Slovensku budou cvičit na 5 místech – v Bratislavě, Kalné nad Hronom, Ružomberoku, Trnavě a Vranově nad Topľou. Ve Francii, Švýcarsku a Turecku se připojí vždy jedno město.

Více informací o maratonu MaRS je k dispozici na www.maratonmars.cz.   

O roztroušené skleróze

Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence je těžká. Na celém světě trpí RS 2,5 miliónu nemocných, v Česku se odhaduje počet pacientů na 20 tisíc. Nemoc se vyskytuje hlavně ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice EB virus (Epstein-Barrové virus), kouření a nedostatek vitaminu D. Informace o roztroušené skleróze lze nalézt i na portále www.rskompas.cz.  

O Nadačním fondu IMPULS

Nadační fond IMPULS (NFI) vznikl v roce 2000. Jeho cílem je podporovat projekty v oblasti vědy, výzkumu a terapie pacientů s roztroušenou sklerózou (RS) mozkomíšní v ČR. Přispívá zejména na fyzioterapii a psychoterapii, které nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, věnuje se podpoře vzdělávání a osvětové činnosti. Jako jediná nestátní nezisková organizace v EU je zřizovatelem celostátního Registru pacientů s RS (ReMuS), jeho financování zajišťuje z vlastních zdrojů. Více informací na www.nfimpuls.cz.