Bez efektivně nastaveného národního roamingu není možné postavit čtvrtého operátora

Praha 3. března 2019 – Nordic Telecom pracuje na projektu 4. operátora několik let. Pokud budou nastaveny podmínky aukce frekvence 700 MHz správně, Nordic Telecom se jí zúčastní, potvrdil jeho zakladatel, Tomáš Otruba, v rozhovoru pro Český rozhlas Plus.

„Je naprosto legitimní, že vláda hledá pro aukci zájemce také v zahraničí. My sázíme na několikaletou přípravu a znalost českého trhu. Kdo přijde až na samotnou aukci, bude to mít opravdu velmi těžké,“ říká Tomáš Otruba.

Nordic Telecom Holding už nyní poskytuje své služby více než 100 tisícům zákazníkům. Je jedním z největších hráčů na poli fixního internetu. Pro letošní rok plánuje tržby kolem 650 milionů korun, EBITDA by měla dosáhnout 70 milionů.

Podle Otruby je právě poctivá příprava zásadní. Vyzyvatelé mobilních hráčů vznikají často ze subjektů, které jsou úspěšnými poskytovateli pevného internetu. „Jdeme krok za krokem, od koupě společnosti U:fon až po úspěch v aukci o frekvenci 3,7 GHz a úspěšné zapínání 5G ready sítě. V době aukce už budeme mít stovky základnových stanic,“ upozorňuje Otruba.

Nordic Telecom nyní čeká na stanovení podmínek připravované aukce frekvence 700 MHz. „Jedním ze základních bodů je délka a podmínky takzvaného národního roamingu. Nikdo není schopen postavit síť za rok, dva ani za tři. Síť se staví postupně. Žádného zákazníka by jistě nebavilo, aby vyjel ze svého města a vypadl mu signál. Tudíž bez národního roamingu není možné postavit 4. operátora. Není to jediná podmínka, ale je klíčová. Pokud nebudou dobře nastaveny podmínky národního roamingu, žádný vyzyvatel stávajících operátorů nemá šanci uspět,“ dodává Otruba.

Celý rozhovor Tomáše Otruby si můžete přečíst a poslechnout zde: https://www.irozhlas.cz/ekonomika/ctvrty-mobilni-operator-data-levna-vlada-nordic-telecom-investors-otruba_1903021830_lac